De tijd dat je de bloeiende heide kunt fotograferen komt er weer aan. In dit artikel zie je een impressie van het fotograferen van bloeiende heide. Natuurlijk krijg je ook weer een aantal tips.

Fotograferen van bloeiende heide

Het fotograferen van bloeiende heide is erg leuk om te doen. Meestal kiezen we ervoor om vroeg op pad te gaan. Het warme licht geeft dan nog wat extra kleur aan de heide. En met wat geluk hangt er een mooie dunne laag mist boven de heide. Het fotograferen van de bloeiende heide levert juist dan mooie foto’s op.

DSC6113 Betere Landschapsfoto
Een ochtend met wat mist zorgt voor sfeer en diepte

Wanneer bloeit de heide?

Grofweg bloeit de heide van half juli tot half september. Maar omdat de natuur ieder jaar net een beetje anders is, kan de bloeitijd veranderen. De bloei is meestal tussen half augustus en half september op z’n top.

Ook kan de bloeitijd per gebied verschillen. Zo bezochten we deze week de Strabrechtse heide en de Kalmthoutse heide. De Strabrechtse heide bloeit al volop. De heide in Kalmthout ligt iets achter. Maar de vele knopjes die we in de heidestruiken zagen, zullen de komende twee weken open gaan.

De bloeiende heide is meestal struikhei. Deze plant groeit goed op vrij droge zandbodems. Struikhei is een plant die veel zon nodig heeft. In de schaduw zal deze plant minder goed bloeien.

Top-8 Heidegebieden volgens ons

In Nederland en ook in België, vooral in de provincies Antwerpen en Limburg, kun je veel heidegebieden vinden. We noemen er een aantal die ons zo te binnenschieten:

  • Kalmthoutse heide in Kalmthout
  • Mechelse heide in Maasmechelen
  • De Teut en Tenhaagdoornheide in Zonhoven
  • Strabrechtse heide in Heeze
  • Huisvennen, in de Kampina,  bij Boxtel
  • Deelerwoud in Deelen
  • Mookerheide in Mook
  • Brunsummerheide in Heerlen

En er zijn nog zoveel gebieden meer. Een ander lijstje was ook mogelijk geweest. Er is vast ook een heidegebied bij jou in de buurt. Kijk maar eens op Google. Meestal hoef je er niet ver voor te rijden om de bloeiende heide te fotograferen.

20210812 G8A7637 klein 2 Betere Landschapsfoto

Waar let je op bij het fotograferen van bloeiende heide?

Tip 1: Voorbereiding

We schreven het al vaker, een stukje voorbereiding is nodig. Kijk maar eens naar de weersomstandigheden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je op een zwaar bewolkte dag naar de bloeiende heide gaat. Als je niet op een ander moment kunt gaan, is het gewoon zo. Maar de zon die op de heide schijnt, doet het goed in de foto’s.

En in de ochtend kan mist voor extra sfeer zorgen. Let erop dat de dauwpunttemperatuur lager is dan de werkelijke temperatuur en dat het bijna niet waait. Dan heb je de grootste kans op mist.

Tip 2: Juiste periode voor jouw gebied

We schreven net al dat niet alle gebieden in precies dezelfde periode hun bloeiperiode beleven. Ga daarom, als je tijd hebt, van te voren kijken. Dan weet je precies hoe de heide er bij staat. Onze ervaring is dat de meeste heidegebieden tussen half augustus en begin september op hun top zijn.

Tip 3: Het fotograferen van bloeiende heide kan met alle objectieven

Het is prachtig als je met een groothoek objectief een flink stuk heide met veel diepte en sfeer in beeld weet te brengen. Maar zoom ook eens wat meer in. We geven je twee voorbeelden:

Je kunt een onderwerp dat ver weg staat in beeld brengen. Tijdens het fotograferen op de bloeiende heide gebruikten we een tele objectief.

AAA6005 Betere Landschapsfoto
Fotograferen van de bloeiende heide

Bonustip: Het fotograferen van de heide is meer dan het fotograferen van de heide alleen

In de heidegebieden is veel te fotograferen. Natuurlijk ga je in eerste instantie voor de bloeiende heide. Maar er is meer te zien. Op een paar vierkante meter kom je verschillende onderwerpen tegen. Deze foto’s werden met een macro objectief gemaakt.

Let wel op waar je loopt. De heide heeft het zwaar. Blijf op de paden. De natuur is belangrijker dan een foto. Ook als je op de paden blijft zijn er mogelijkheden genoeg.

Haal het meeste uit de heide

Eén van onze favoriete gebieden is de Kalmthoutse Heide. Gedurende het hele jaar geven we er workshops. Ook in de periode dat de heide bloeit.

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *