We fotograferen regelmatig op de Tweede Maasvlakte. Een relatief nieuw stukje Nederland met misschien wel meer mogelijkheden dan je denkt. We maakten er onlangs een foto en vertellen je precies hoe deze is gemaakt.

Tweede Maasvlakte is ideaal voor natuurfotografie

De Tweede Maasvlakte is een relatief nieuw stukje Nederland. De aanleg begon in 2008. En in 2013 werd de Tweede Maasvlakte in gebruik genomen. In de haven is het een en al activiteit. De grootste containerschepen ter wereld kunnen hier terecht. En de grootste windmolen ter wereld staat Er. Met een hoogte van maar liefst 260 meter.

Fotograferen op de Tweede Maasvlakte

Kijk je de andere kant op, dan zie je een prachtig strand. Het is een weids en leeg strand. De kustlijn is niet recht zoals op veel plaatsen. De Tweede Maasvlakte is ideaal om rustige foto’s met veel diepte en lange sluitertijden te maken. Duidelijke elementen die je helpen bij de dieptewerking in een foto zijn er niet. Maar dat is juist de uitdaging.

Omstandigheden tijdens het fotograferen op de Tweede Maasvlakte

Vanaf het parkeerterrein volgden we een korte route naar het strand. Het was bijna laag water. Het strand is dan enorm breed. Reken erop dat je dan zeker 5-10 minuten moet lopen voordat je aan de kustlijn bent.

Lange sluitertijden ‘werkte’ niet

Vaak fotograferen we op deze locatie met lange sluitertijden. Gezien de dynamiek in het water en lucht zagen we daar voor deze keer van af. Het warme avondlicht zorgde wel voor kleur. Maar het was niet precies wat we zochten.

Wil je meer ontdekken over het fotograferen met lange sluitertijden? Kijk dan eens naar het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’.

Zonsondergang op de Tweede Maasvlakte

Een kwal op het strand

We zetten onze zoektocht voort en probeerden allerlei standpunten uit. Een laag standpunt werkte goed. De laagstaande zon zorgde voor een mooie warme gloed op de structuren in het zand.

Opeens zagen we een blauwe kwal, met een diameter van slechts een paar centimeter. Op het immens grote strand werd dit ons onderwerp. We kozen voor een foto in portretstand. Dat helpt bij het zowel in beeld brengen van de kwal als lucht. Beide hebben daarbij meer dan voldoende ruimte.

Omdat de scherpstelafstand maar zo’n 30 centimeter is, is de scherptediepte klein. Wat ons betreft komt dat de sfeer ten goede.

Gebruikte apparatuur

Voor de foto op de Tweede Maasvlakte werd de volgende apparatuur gebruikt:

De foto

Fine Art fotografie met Lightroom

1,3 sec, f 11, ISO 32, + 1/3e stop belichtingscompensatie.

Fotograferen op de tweede maasvlakte

Voor de privé workshops kustfotografie kun je met ons naar de Maasvlakte.

Cursus Landschapsfotografie

In 4 dagen groei je verder in fotografie. Je krijgt van ons wat je bent gewend. Een leuke en leerzame cursus natuurfotografie waarin je flinke stappen zet. Omdat wij je 1-op-1 begeleiden, staan wij je bij in je persoonlijke groei op fotografisch gebied. Of het nu om technisch goede foto’s, sterkere composities, creatieve technieken of het ontwikkelen van een persoonlijke stijl is; met onze jarenlange ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van trainingen zit je goed.

Cursus Lightroom Classic

Als je je fotografie een flinke boost wilt geven, kun je ook voor een cursus kiezen. In de 1-daagse cursussen stemmen we het programma op jouw wensen af. Je bewerkt je eigen foto’s, want daar heb je het meeste aan.

Cursus Lightroom

Cursus Lightroom Classic Basis klein Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *