We fotograferen regelmatig op de Tweede Maasvlakte. Een relatief nieuw stukje Nederland met misschien wel meer mogelijkheden dan je denkt. We maakten er onlangs een foto en vertellen je precies hoe deze is gemaakt.

Tweede Maasvlakte is ideaal voor natuurfotografie

De Tweede Maasvlakte is een relatief nieuw stukje Nederland. De aanleg begon in 2008. En in 2013 werd de Tweede Maasvlakte in gebruik genomen. In de haven is het een en al activiteit. De grootste containerschepen ter wereld kunnen hier terecht. En de grootste windmolen ter wereld staat Er. Met een hoogte van maar liefst 260 meter.

Fotograferen op de Tweede Maasvlakte

Kijk je de andere kant op, dan zie je een prachtig strand. Het is een weids en leeg strand. De kustlijn is niet recht zoals op veel plaatsen. De Tweede Maasvlakte is ideaal om rustige foto’s met veel diepte en lange sluitertijden te maken. Duidelijke elementen die je helpen bij de dieptewerking in een foto zijn er niet. Maar dat is juist de uitdaging.

Omstandigheden tijdens het fotograferen op de Tweede Maasvlakte

Vanaf het parkeerterrein volgden we een korte route naar het strand. Het was bijna laag water. Het strand is dan enorm breed. Reken erop dat je dan zeker 5-10 minuten moet lopen voordat je aan de kustlijn bent.

Lange sluitertijden ‘werkte’ niet

Vaak fotograferen we op deze locatie met lange sluitertijden. Gezien de dynamiek in het water en lucht zagen we daar voor deze keer van af. Het warme avondlicht zorgde wel voor kleur. Maar het was niet precies wat we zochten.

Wil je meer ontdekken over het fotograferen met lange sluitertijden? Kijk dan eens naar het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’.

Zonsondergang op de Tweede Maasvlakte

Een kwal op het strand

We zetten onze zoektocht voort en probeerden allerlei standpunten uit. Een laag standpunt werkte goed. De laagstaande zon zorgde voor een mooie warme gloed op de structuren in het zand.

Opeens zagen we een blauwe kwal, met een diameter van slechts een paar centimeter. Op het immens grote strand werd dit ons onderwerp. We kozen voor een foto in portretstand. Dat helpt bij het zowel in beeld brengen van de kwal als lucht. Beide hebben daarbij meer dan voldoende ruimte.

Omdat de scherpstelafstand maar zo’n 30 centimeter is, is de scherptediepte klein. Wat ons betreft komt dat de sfeer ten goede.

Gebruikte apparatuur

Voor de foto op de Tweede Maasvlakte werd de volgende apparatuur gebruikt:

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: NiSi 15mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C met LH-40GR balhoofd
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter met 2 stop hard verloop filter
  • Ontwikkeld in Lightroom Classic

De foto

Fine Art fotografie met Lightroom

1,3 sec, f 11, ISO 32, + 1/3e stop belichtingscompensatie.

Fotograferen op de tweede maasvlakte

Voor de privé workshops kustfotografie kun je met ons naar de Maasvlakte.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *