De Kalmthoutse heide is voor ons als het ware om de hoek. Dit grote gebied kent een afwisselend landschap. Het is niet alleen maar groot. Je kunt er het hele jaar door fotograferen, ook in de winter. Ontdek meer over fotograferen op de Kalmthoutse Heide in de winter.
Fotograferen in de winter
Fotograferen op de Kalmthoutse Heide in de winter geeft je meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt. Er hoeft niet per se sneeuw of ijs te liggen om een winters beeld vast te leggen. En aan de andere kant hoef je ook niet altijd foto’s met mooie kleuren te hebben. De winter is voor ons een periode waarin we er graag op uitgaan.
De uitdaging zit er dan in om onderwerpen en composities te vinden die je graag fotografeert. Dat gaat niet altijd vanzelf. Maar dan zou fotografie ook niet meer leuk zijn. Juist de combinatie van buiten in de natuur zijn en het zien van een nieuwe foto is de uitdaging voor ons.
Als je het lastig voor je is om in de winter te fotograferen, kun je de 5 Tips voor fotograferen in de winter bekijken.
Kalmthoutse Heide in de winter
Fotograferen op de Kalmthoutse Heide in de winter vinden we erg leuk om te doen. Het gebied ligt dicht bij huis. De heidegebieden bloeien natuurlijk niet in de winter. Maar de vennen, grassen en – dode – bomen zorgen voor meer dan voldoende afwisseling en potentiële onderwerpen.
Als je op verschillende momenten in een jaar in hetzelfde gebied fotografeert, leer je het gebied beter kennen. Je komt dan ook op plekken die op dat moment niet zo fotogeniek zijn. Maar wellicht wel op een ander moment in het jaar geschikt zijn. Dat zorgt voor een mooie afwisseling in je portfolio.
Op pad op de Kalmthoutse heide in de winter
Zo waren we onlangs al een paar keer op de Kalmthoutse Heide. De afgelopen tijd heeft het veel geregend. De vennen lopen er weer lekker vol. Delen van het park en paden waar we in de zomer niet komen, bieden opeens weer mogelijkheden. Zo bedachten we een dat we een pad opnieuw konden verkennen waar we al meer dan een jaar niet meer waren geweest.
Als we gaan fotograferen zorgen we ervoor dat het geen wandeltocht wordt. We weten niet hoe jij het ervaart. Maar wij gaan wandelen of we lopen een stukje en richten ons vooral op het fotograferen. In dit geval moesten we vanaf het parkeerterrein wel een stuk lopen om aan het begin van het pad te komen. Maar het fotograferen speelt zich op een relatief klein gebied af.
En als je er vaker komt – al is het al een tijdje geleden – herken je vanzelf bepaalde onderwerpen in de natuur. Het ven en gras in dit ven is een bekende plek voor ons.
Goed kijken
Fotograferen begint met goed kijken. Je ziet veel mooie dingen. Of misschien wel juist niet. Er zijn genoeg fotografen die de Kalmthoutse Heide in de winter maar een rommelig gebied vinden. Daarom maken we er lang niet altijd de – standaard – natuurfoto’s met een groothoekobjectief. Want landschapsfotografie is daar echt niet aan gebonden.
Het zien van een landschap – of een stukje van een landschap – vraagt vaak om een andere oplossing. Je kunt zelf op een andere plek gaan staan of bijvoorbeeld meer inzoomen. Je hebt verschillende mogelijkheden. Kijk maar eens naar ‘5 Compositietips voor natuurfotografie’.
Het licht zat niet mee
Op de dag dat de foto’s voor dit blog zijn gemaakt was het prachtig weer. Er was bewolking waar de zon regelmatig doorheen kwam. Zo vroeg in het jaar staat de zon nog laag. Dat zorgde ervoor dat de schaduwen iets langer en niet te hard waren. De omstandigheden om te fotograferen op de Kalmthoutse Heide waren goed.
Op het moment dat we thuis wegreden naar de Kalmthoutse Heide trok de lucht bijna volledig dicht. Ook zagen we steeds donkerdere wolken. Die situatie veranderde niet meer.
Ter plaatse merkten we dat we te laat waren. Tenminste, te laat voor wat we in eerste instantie voor ogen hadden. De uitdaging zit er dan in om je aan die omstandigheden aan te passen. We fotograferen immers met natuurlijk licht.
Het licht zorgde ervoor dat de foto’s een koel uiterlijk meekregen. Dat benadrukten we door de witbalans niet te veel aan te passen. Het koele karakter blijft dan behouden. En het gele gras zorgt voor enige warmte in de foto.
Filters en statief noodzakelijk
Ook in dit soort licht komen filters en een statief goed van pas. Zonder grijs verloopfilter is de voorgrond veel te donker. Of de lucht veel te licht. Met het grijsverloopfilter breng je daar meer balans in. En met het polarisatiefilter verminder je schitteringen. Dit soort situaties komt negen van de tien keer voor. De filters gaan altijd met ons mee op pad. Ontdek hier meer over het fotograferen met filters.
En een statief zorgt voor stabiliteit en een foto zonder bewegingsonscherpte. In situaties zoals hier op de Kalmthoutse Heide kwam het statief goed van pas.
Variëren met de sluitertijd
Dit soort omstandigheden brengt ook weer interessante mogelijkheden met zich mee. Er stond wat wind en er zat veel contrast in de lucht. Dat gaf ons weer andere mogelijkheden. Vanaf bijna dezelfde positie maar in een andere richting maakten we deze foto. Zorg ervoor dat je voorkomt dat je fouten maakt als je met een lange sluitertijd fotografeert.
Conclusie van fotograferen op de Kalmthoutse Heide in de winter
Wat de ene fotograaf mooi vindt om te fotograferen hoeft een andere fotograaf niet aan te spreken. De weersomstandigheden spelen daarbij vaak een grote rol. Bijkomend aspect voor als je in de winter fotografeert is dat het koud is.
Door je moment uit te zoeken en op pad te gaan kom je vanzelf op plekken die je mogelijkheden geven om te fotograferen. Laat de omgeving op je inwerken. Kijk goed en maak eens een foto. Dan heb je de start gemaakt. Van daaruit ga je verder. En de inspiratie komt bij ons dan vanzelf.
Aan het einde van de winter starten we weer met macrofotografie. De natuur komt weer meer tot leven. Ook daar kijken we al naar uit.
Workshops op de Kalmthoutse heide
We geven het hele jaar door verschillende workshops natuurfotografie op de Kalmthoutse Heide.
Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze workshops op de Kalmthoutse Heide
Er zijn maximaal 10 deelnemers en 2 begeleidende fulltime fotografen. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. En als je wilt maken we samen de foto die jij graag wilt maken.
winter
Zomer
Kijk hier voor alle workshops.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO
Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Geef een reactie