De tijd dat de heide bloeit komt er weer langzaam aan. We geven je een aantal tips over waar je goede fotolocaties kunt vinden. En je krijgt 7 tips voor het fotograferen van de bloeiende heide.

Wanneer bloeit de heide?

In Nederland en België bloeit de heide van half augustus tot half september. Andere soorten heide en de weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je ook buiten deze periode bloeiende heide kunt fotograferen.

Waar vind je gebieden voor het fotograferen van bloeiende heide

Er zijn veel gebieden waar je heide kunt fotograferen. Misschien kan het wel dicht bij je eigen huis. Locaties waar wij vaak de heide fotograferen zijn:

  • De Loonse en Drunense Duinen
  • De Kalmthoutse heide
  • De Kampina bij Boxtel
  • En gewoon vlak bij huis in Bergen op Zoom
DSC6014 Betere Landschapsfoto

Andere gebieden voor het fotograferen van de bloeiende heide

Andere hele bekende gebieden zijn bijvoorbeeld:

  • De Posbank
  • De Brunsummerheide
  • De Sallandse heuvelrug
  • De Liereman bij Oud-Turnhout
  • De Mechelse heide
  • De Teut bij Hasselt
  • En in Averbode

Tips voor het fotograferen van de bloeiende heide

Tip 1: het ideale moment

Een ideaal moment voor het fotograferen van de bloeiende heide is vroeg in de ochtend, bij voorkeur met ochtendmist. Maar zoals we al schrijven, dat is een ideaal moment. Misschien hebt je helemaal geen zin of tijd om vroeg op te staan. Ga dan gerust later. Ook overdag of tegen de zonsondergang is er genoeg te fotograferen.

Tip 2: voorbereiding

In het verlengde van de vorige tip voor het fotograferen van bloeiende heide ligt de voorbereiding. Als je vroeg kunt gaan wil je graag weten of er daadwerkelijk een kans is op mist. Ga daarom na of de temperatuur ’s ochtends vroeg onder de dauwpunttemperatuur ligt. Daarnaast mag het niet of niet te veel waaien.

Vanzelfsprekend zorg je ervoor dat je weet waar je wilt fotograferen. En vergeet je je accu’s, geheugenkaartje en statief niet.

bloeiende heide landschapsfoto Betere Landschapsfoto

Tip 3: Neem je statief mee

Met een statief zorg je voor stabiliteit en rust. Stabiliteit zodat je de bloeiende heide kunt fotograferen zonder bewegingsonscherpte. En rust zodat je het landschap op je in laat werken en écht aandacht aan de compositie kunt besteden. Ook een goed en stabiel <statief> hoeft niet zwaar en onpraktisch te zijn.

Tip 4: Instellingen

Ideale instellingen zijn er niet. Maar over het algemeen kies je voor een kleiner diafragma, f8 tot f11. Dat levert je een mooie scherptediepte in je foto’s op. Als het niet waait, is de sluitertijd minder van belang. Bij meer wind pas je de sluitertijd aan. Indien nodig – lees: zeer waarschijnlijk – pas je dan ook de ISO-waarde aan.

Let op grote contrasten

Of je nu vroeg, overdag of laat fotografeert, vaak zijn de contrasten groot. Voordat je het weet is je voorgrond erg donker en de lucht heel licht. Bij voorkeur los je dat probleem tijdens het fotograferen op. Dat scheelt je weer tijd in de nabewerking.

Sunset at the Huisvennen The Netherlands Betere Landschapsfoto

Tip 5: fotografeer met filters

Vrijwel altijd fotograferen we met een grijsverloopfilter en polarisatiefilter. Met het grijs verloopfilter wordt het contrast tussen de voorgrond en lucht kleiner. En met het polarisatiefilter verminder je reflecties. Kleuren en details worden met een polarisatiefilter bijna altijd beter weergegeven dan zonder.

Tip 6: Stel de compositie zorgvuldig samen

Als je de techniek op orde hebt, kun je je helemaal richten op de compositie. Alleen een heideveld fotograferen is meestal niet genoeg. Kijk goed naar de vlakverdeling en je eigen standpunt. Ook de dieptewerking in de foto is belangrijk. Een invoerende lijn of bijvoorbeeld een onderwerp op de voorgrond zal je daarbij helpen.

Tip 7: Nabewerking van je heidefoto’s

Tijdens het fotograferen zorg je ervoor dat je foto ‘in camera’ zo goed mogelijk het gewenste eindresultaat benadert. Daarbij maken we een verschil tussen iets willen fotograferen wat de natuur je echt niet geeft. En het licht en landschap dat de natuur je geeft zo goed mogelijk in de camera omzetten naar een foto die jouw aanspreekt.

Maar zelfs dan heeft een foto meestal nog een extra zetje nodig. Een programma zoals Lightroom of Photoshop  helpt je daarbij. Begin niet zomaar met het aanpassen van bijvoorbeeld het contrast of verzadiging. Doe eerst de foto-analyse. En bepaal wat de foto nodig heeft om nog krachtiger te worden.

Kalmthout Beterelandschapsfoto Workshop Landschapsfotografie Heide 5 Betere Landschapsfoto

Samenvatting: alle tips nog eens op een rijtje

Samengevat kun je deze 7 tips altijd volgen bij het fotograferen van bloeiende heide:

  1. Kies het voor jou ideale moment
  2. Bereid je voor
  3. Gebruik een statief
  4. Let op je instellingen, pas ze aan aan de omstandigheden
  5. Fotografeer met filters
  6. Stel de compositie zorgvuldig samen
  7. Bewerk je foto’s om ze sterker te maken

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *