Vorig jaar waren we in Burgh-Haamstede aan het strand. Ondanks het prachtige weer was het er erg rustig. We waren er op tijd en hadden voldoende tijd om het strand te verkennen. We gingen om te beginnen op zoek naar patronen in het zand. In dit artikel ontdek je hoe de foto is gemaakt en hoe je patronen aan de kust kunt fotograferen.

Omdat het zo’n mooi weer was, waren we al een paar uur voor zonsondergang ter plaatse. Dat gaf ons ruim de tijd de locatie te verkennen. We waren er al een tijdje niet meer geweest. En stranden kunnen in de loop van de tijd veranderen. Al is het maar omdat de patronen in het zand veranderen door bijvoorbeeld de stroming van het water.

Het strand in Burgh-Haamstede

Het strand van Burgh-Haamstede is een rustig strand. Dat komt mede omdat je vanaf de verschillende parkeerplaatsen eerst door een breed duinbos loopt. Afhankelijk van waar je parkeert, kun je wel een kwartier onderweg zijn. Het heuvelachtige duinlandschap kent dus bos, zandverstuivingen en heeft prachtige uitzichten. We komen hier het liefste in de winterperiode. Buiten het toeristische hoogseizoen is het er echt rustig.

fotograferen van patronen aan de kust

Omdat we erg vroeg waren, maakten we eerst een wandeling. De mooie patronen vielen al snel op. Vervolgens rees snel de vraag hoe we die het beste in beeld konden brengen.

Omstandigheden

Zoals je aan de foto kunt zien, hadden we te maken met hard licht. Het zorgde voor relatief korte schaduwen. Over het algemeen vinden fotografen dat zachter licht aangenamer is om in te fotograferen. Ook doet dat vaak recht aan de sfeer. En daar zijn we het helemaal mee eens. Maar we vinden ook dat je gerust in hard licht kunt fotograferen. Het maakt je flexibel en creatiever.

Keuzes maken

In deze situatie kozen we ervoor om geen detailopname te maken. Dat is iets wat we vaker doen in lichtomstandigheden zoals deze. In dit geval wilden we de weidsheid van het strand en diepte benadrukken. Wat we nog niet vertelden is dat er een behoorlijk stevige wind stond. Die zorgde ervoor dat droge zand over het strand waaide. Dat verhult veel kleine details en maakt het beeld weer iets zachter.

De patronen worden ‘versterkt’ door dat het zand en water elkaar afwisselen. Het water lijkt zo blauw omdat de lucht erboven – die ook blauw is – er in reflecteert.

Gebruikte apparatuur voor het fotograferen van patronen

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35 f 2.8
  • Statief: Leofoto LM-Summit 363C
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter, grijs verloopfilter, grijsfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic
Fotograferen Van Patronen Aan De Zeeuwse Kust Beterelandschapsfoto

24mm, f11, 4 sec, ISO 64

Workshop

Stranden lenen zich perfect om je skills aan te scherpen. Het is leuk om aan de kust te fotograferen. En je voegt met gemak weer afwisselende foto’s aan je portfolio toe.

We hebben verschillende workshops waarin compositie en sfeer centraal staan. Je geeft je fotografie in korte tijd een boost door eens met ons op pad te gaan. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Je krijgt begeleiding van 2 ervaren, fulltime fotografen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Yvonne en Frank hebben zeer ruime ervaring in kustfotografie.

Kustfotografie Compositie en sfeer is een workshop die we enkele keren per jaar geven. Het strand in Westkapelle leent zich daar bij uitstek voor. Ontdek de afwisselende mogelijkheden aan dit Zeeuwse strand. Het fotograferen van patronen komt ook aan bod. En als je denkt ‘ik wil naar Burg-Haamstede’, kies dan voor een privé workshop.

G8A7437 Beterelandschapsfoto

Of fotografeer op 5 verschillende stranden in Zeeland tijdens de 2-Daagse workshop Kustfotografie Zeeland. Techniek, compositie en sfeer staan samen met lange sluitertijden centraal.

DSC8396 Beterelandschapsfoto

En voor een echte uitdaging ga je mee naar de Opaalkust in Noord-Frankrijk. Dat kan in een 1-daagse workshop maar ook in een 3-daagse workshop.

Fotoreis Opaalkust Beterelandschapsfoto Workshop Frankrijk Beterelandschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Beterelandschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.