Een tijdje terug waren we in Burgh-Haamstede aan het strand. Ondanks het prachtige weer was het er erg rustig. We waren er op tijd en hadden voldoende tijd om het strand te verkennen. We gingen om te beginnen op zoek naar patronen in het zand. In dit artikel ontdek meer over het fotograferen van patronen aan de kust.

Omdat het zo’n mooi weer was, waren we al een paar uur voor zonsondergang ter plaatse. Dat gaf ons ruim de tijd de locatie te verkennen. We waren er al een tijdje niet meer geweest. En stranden kunnen in de loop van de tijd veranderen. Al is het maar omdat de patronen in het zand veranderen door bijvoorbeeld de stroming van het water. Dat inspireerde ons tot het fotograferen van patronen aan de kust.

Het strand in Burgh-Haamstede

Het strand van Burgh-Haamstede is een rustig strand. Dat komt mede omdat je vanaf de verschillende parkeerplaatsen eerst door een breed duinbos loopt. Afhankelijk van waar je parkeert, kun je wel een kwartier onderweg zijn. Het heuvelachtige duinlandschap kent dus bos, zandverstuivingen en heeft prachtige uitzichten. We komen hier het liefste in de winterperiode. Buiten het toeristische hoogseizoen is het er echt rustig.

fotograferen van patronen aan de kust

Omdat we erg vroeg waren, maakten we eerst een wandeling. De mooie patronen vielen al snel op. Vervolgens rees snel de vraag hoe we die het beste in beeld konden brengen.

Omstandigheden

Zoals je aan de foto kunt zien, hadden we te maken met hard licht. Het zorgde voor relatief korte schaduwen. Wellicht zie je liever langere schaduwen. Over het algemeen vinden fotografen dat zachter licht aangenamer is om in te fotograferen. Ook doet dat vaak recht aan de sfeer. En daar zijn we het helemaal mee eens. Maar we vinden ook dat je gerust in hard licht kunt fotograferen. Het maakt je flexibel en creatiever. En het was geschikt voor het fotograferen van patronen aan de kust.

Keuzes maken bij het fotograferen van patronen aan de kust

In deze situatie kozen we ervoor om geen detailopname te maken. Dat is iets wat we vaker doen in lichtomstandigheden zoals deze. In dit geval wilden we de weidsheid van het strand en diepte benadrukken. Wat we nog niet vertelden is dat er een behoorlijk stevige wind stond. Die zorgde ervoor dat droge zand over het strand waaide. Dat verhult veel kleine details en maakt het beeld weer iets zachter.

De patronen worden ‘versterkt’ door dat het zand en water elkaar afwisselen. Het water lijkt zo blauw omdat de lucht erboven – die ook blauw is – er in reflecteert.

Gebruikte apparatuur voor het fotograferen van patronen aan de kust

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35 f 2.8
  • Statief: Leofoto LM-Summit 363C
  • Filters: NiSi polarisatiefilter, grijs verloopfilter, grijsfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic
Fotograferen van patronen aan de kust kan ook in hard licht.
Instellingen camera: 24mm, f11, 4 sec, ISO 64.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *