Tijdens onze eerste fototrip van het jaar was het nog eens echt winter. Er viel een enkel vlokje sneeuw en de vennen hadden al een eerste laagje ijs. Door de hoge waterstand waren verschillende paden ondergelopen. Dat zorgde voor bijzondere beelden. Ontdek met ons de bevroren pracht van de Kalmthoutse heide. Én hoe de foto’s zijn gemaakt.

Januari. En deze keer was het nog eens echt winter. Het vroor overdag en de gevoelstemperatuur lag tussen de -5 en -10 graden. Het zag ernaar uit dat deze weersomstandigheden nog een aantal dagen zouden aanhouden.

Volgens de weersverwachting zou de zon zich nog even laten zien. Daar hadden we na de afgelopen weken behoefte aan.

Winterse pracht: Kalmthoutse heide

Dat waren de ideale omstandigheden voor een winterse fotoshoot. De Kalmthoutse heide was daarvoor de ideale locatie. Het gebied ligt voor ons vlak bij huis. We zijn er goed bekend en dat maakte de voorbereiding best gemakkelijk. De route was vooraf bekend. En we wisten ook ongeveer wat we konden verwachten.

Aan de wandel

Maar het was alweer enkele jaren geleden dat de heide bevroor. En de waterstand was hoog. Dat betekende dat we niet overal kunnen komen. Al kon je over het ijs lopen, we gaan niet dwars door de heide heen voor een foto.

We moesten dus onderweg ontdekken waar we wel konden komen en waar niet. De hoge waterstand zou ons soms tegenhouden maar ook weer nieuwe mogelijkheden geven.

Al lag de gevoelstemperatuur onder het vriespunt, we waren blij dat we de zon weer eens zagen. De afgelopen maanden overheerste de bewolking en zon deed ons gewoon goed. Het zou ook voor afwisseling in de foto’s zorgen.

Hoog water, ijs en een vlokje sneeuw

Het lag voor de hand om iets met de hoge waterstand te doen. Het mooie was dat de natuur ons een handje hielp. Er lag al een dun laagje ijs op het water. En tijdens de wandeling naar deze locatie – die we ook in de winter workshop bezoeken – viel een enkel vlokje sneeuw. Veel was het niet, maar de sneeuw bleef wel liggen. Dat zorgde ervoor dat de voorgrond interessanter werd.

Groothoek objectief doet de rest

Door dicht naar de waterrand te gaan en met een groothoek objectief te fotograferen werd de voorgrond benadrukt.

Net als je eigen standpunt

Dat was echter niet alles. Het was duidelijk dat het eigen standpunt weer de doorslag zou geven om een sterke compositie vast te leggen. Wat je niet in de foto ziet is dat de voorgrond – de plek waar het statief stond – nogal rommelig was. Dat wilden we niet in het beeld opnemen. Iets verder naar links – en ook buiten de foto – stond een rommelig groepje bomen. De zon kwam door en de grijze wolkenband lag als een deken over de bomen heen.

Omdat er best wel wat wind stond en de laag hangende bewolking vrij snel voorbijtrok was snelheid gewenst. Maar even de camera draaien en een beetje zoomen is dan niet genoeg.

Nadat het juiste standpunt was gevonden, plaatsten we nog de filters. Meestal werken we met een polarisatiefilter en een grijs verloopfilter met een hard verloop.

Je begrijpt vast dat er weinig tijd over bleef om de foto te maken.

Winter op de Kalmthoutse heide.

Kleurrijke contrasten in de winter

De zon was alweer snel weg. Het landschap veranderde in een landschap dat we de laatste weken vaak hadden gezien: weinig contrast met weinig kleur en veel grijs in de lucht.

Al snel gingen we verder. Als het nat en glad is kijk je als het ware vanzelf meer naar de grond. En daar zagen we Trompetmos. Er stond niet veel, maar veel is ook niet nodig. We hadden deze keer geen macro objectief meegenomen. Wel een tele objectief met voorzetlens. Door voor een laag standpunt te kiezen, ontstond dit beeld.

AAJ1989 Verbeterd NR Betere Landschapsfoto

Bevroren texturen

Niet veel verderop waren enkele kleine plassen op het pad al dichtgevroren. De meeste patronen waren niet zo mooi. Er zaten al barsten in. Of het ijs was zo dun dat je het bruine zand eronder goed zag.

Het idee om een bevroren structuur te fotograferen was snel geboren, het vinden van een geschikte plek duurde wat langer. Deze structuur is recht van boven gefotografeerd.

AAJ1999 Betere Landschapsfoto

Stilte als inspiratie

Je merkt dat ondanks dat we een locatie kennen, de omstandigheden en mogelijke onderwerpen die we op de Kalmthoutse heide tegenkwamen ons inspireerden tijdens het fotograferen. Zo gaan we vrijwel altijd te werk. Je kunt een bucketlist met fotografische wensen hebben, als natuurfotograaf zul je je aan de omgeving moeten aanpassen.

Ons viel op hoe stil het was. Er waren geen mensen of dieren in de buurt. Het enige dat we hoorden was de wind. Verder was het helemaal stil. We liepen over een pad. Er stond zoveel water dat we niet meer verder konden. En er zat niets anders op dan terug te keren. Als je ons een beetje kent, weet je dat we dat niet zonder foto doen.

Het landschap voor ons inspireerde niet echt. Soms heb je even tijd nodig om te bedenken wat je met een stukje landschap kunt doen. Het contrast was ook erg groot, omdat de zon weer tussen de wolken door kwam.

We besloten om voor een wat donkerder beeld te gaan om uitgebeten hooglichten te voorkomen. Verder kozen we voor de soft focus techniek. Daardoor ontstond een rustiger beeld. De weerspiegeling van een stukje blauwe lucht in het water contrasteert mooi met het gele gras. Het ondergelopen pad leidt je oog verder de diepte in.

Winter op de Kalmthoutse heide.

Een mooie zonsondergang

Op de terugweg werden we nog op een mooie zonsondergang getrakteerd. Met de zon in de rug, relatief weinig bewolking en een klein contrast was deze foto vrij eenvoudig te maken. In tegenstelling tot de vorige foto zie je een compleet ander beeld. Er zit als het ware meer leven in en het kleurcontrast komt nog beter tot z’n recht. Ook hier was het vinden van een geschikt standpunt erg belangrijk.

Alles bij elkaar waren het een paar mooie uren op de heide. Thuis waren we snel klaar met de nabewerking. Met enkele lokale bewerkingen zijn delen van de foto benadrukt of juist iets afgezwakt.

De Kalmthoutse Heide in de winter.

Conclusie

Onze fototrip naar de Kalmthoutse Heide in de winter bood een mooie ervaring met echt winterse omstandigheden. Met een subtiele sneeuwval en ijs op de vennen, werden we uitgedaagd om de bevroren pracht van dit bekende gebied vast te leggen.

In de stilte van de winter ontdekten we bijzondere scènes, zoals bevroren texturen, hoog water dat paden overspoelde, en kleurrijke contrasten die door een enkel vlokje sneeuw werden geaccentueerd. Deze tocht leidde ons langs fotogenieke plekken en inspireerde ons om creatieve composities te creëren.

Ondanks de uitdagingen van de hoge waterstand en beperkte toegang, gaven de bevroren landschappen ons onverwachte mogelijkheden. We pasten onze fotografische aanpak aan de omgeving aan, waarbij we gebruik maakten van groothoek objectieven om de voorgrond te accentueren en tele objectieven met voorzetlens voor het vastleggen van gedetailleerde structuren.

De stilte van de winterse natuur diende als een inspiratiebron tijdens onze tocht. Het gebrek aan menselijke en dierlijke geluiden benadrukte de rust van het landschap. Zelfs wanneer we op een punt kwamen waar we niet verder konden, vonden we in het stille landschap een bron van creativiteit.

Een bijzondere zonsondergang aan het einde van de dag markeerde een hoogtepunt van onze fotosessie, waarbij de zon in de rug en een mooie lucht een prachtig kleurenpalet onthulden.

Deze winterse ontdekkingstocht op de Kalmthoutse Heide benadrukte het belang van flexibiliteit en aanpassingsvermogen in de natuurfotografie. Elk seizoen, zelfs in de winterse stilte, biedt unieke kansen en de mogelijkheid om de schoonheid van de natuur op nieuwe manieren vast te leggen.

Wil je meer weten over het fotograferen in de winter? Lees dan onze aanvullende blogs voor tips en inspiratie:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *