Een reverse grad filter is een speciaal grijs verloopfilter dat je tijdens het fotograferen van de zonsondergang gebruikt. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je het reverse grad filter gebruikt.

Wat is dat ook alweer, een reverse grad filter

Een reverse grad filter is een speciale variant van het grijs verloop filter. Net als het grijs verloopfilter verkleint dit reverse filter het contrast. Je gebruikt het reverse grad filter tijdens de zonsopkomst of zonsondergang als er geen of nauwelijks wolken boven de horizon zijn. Meer over dit filter ontdek je in het artikel ‘Wat is een reverse grad filter’ en ‘Fotograferen met een reverse grad filter‘.

AAF5957 Betere Landschapsfoto
In deze foto zie je precies waar het reverse grad filter het sterkste werkt.

Hoe gebruik je een reverse grad filter

We geven je enkele praktische tips voor het gebruik van een reverse grad filter.

Tip 1: Hoe minder wolken, hoe beter

Dit filter is zeer geschikt als er weinig tot geen wolken boven de horizon zijn. Het zonlicht bereikt de sensor van de camera zonder dat het wordt tegengehouden. Wil je een foto zonder uitgebeten hooglichten maken, dan zou je een heel donker beeld krijgen. Denk maar eens aan een zonsondergang waarbij de donkere delen als een silhouet worden weergegeven. De lucht is dan vaak ‘te oranje’, al kan dat soms een mooi beeld opleveren.

Met het reverse grad filter scherm je de zon af. De donkere delen worden dan enkele stops lichter weergegeven in de foto. Details en kleuren worden beter weergegeven.

Tip 2: Bij een rechte horizon en bij voorkeur geen uitstekende elementen

Als de horizon recht is, heb je het meeste voordeel van dit filter. Zodra er elementen uit het landschap voor het donkerste gedeelte van het reverse filter zitten, valt er als het ware een schaduw over heen. Maak dan voor jezelf de keuze of je het filter wel of niet wilt gebruiken. Als je het niet wilt gebruiken kies van voor een regulier grijs verloopfilter.

Gebruik je het reverse grad filter wel, pas dan in de nabewerking lokaal de belichting aan.

Tip 3: Zon net onder de horizon

Je kunt dit filter ook gebruiken als de zon net onder de horizon is gezakt. Ook dan zal er nog relatief veel licht vlak boven de horizon zichtbaar zijn. Ook dan is het reverse grad filter heel geschikt om het contrast te verkleinen.

Tip 4: Reverse grad filter nauwkeurig plaatsen

Plaats het reverse grad filter nauwkeurig. Daarmee voorkom je een donkere band in de voorgrond van de foto. Of juist een donkere band in de lucht. Hoe nauwkeuriger je het filter plaatst, des te beter je foto ‘uit de camera’ komt.

AAE2802 Betere Landschapsfoto

Vergelijking filters

We laten je de werking van het reverse grad filter zien. Deze foto’s zijn gemaakt op het asfaltstrand in Westkapelle. De zon zakt al bijna onder de horizon en het strand ligt al in de schaduw. Hierdoor lijkt het strand nog donkerder dan het al is.

Voor de foto links is geen grijs verloopfilter gebruikt. Voor de tweede foto van links een 2 stops grijs verloopfilter en bij de tweede foto van rechts een 3 stops grijs verloopfilter. In rechter foto zie je dat de voorgrond al meer details prijsgeeft. De lucht is ook donkerder geworden. Voor deze foto rechts onder gebruikten we een 3 stop reverse grad filter. Je ziet dat de foto nog meer details in de voorgrond laat zien én dat de lucht wat lichter is. Ondanks dat de omstandigheden niet ideaal waren, kun je het voordeel van het reverse grad filter heel goed zien. 

Wanneer je het reverse grad filter beter niet gebruikt

We adviseren om het reverse grad filter niet te gebruiken als je veel wolken of een grijze band boven de horizon ziet. In dat geval is het filter te sterk. Je kunt het te sterke effect achteraf corrigeren. Maar je zult ook last hebben van kleurzweem en te verzadigde kleuren.

In situaties met veel bewolking gebruik je bij voorkeur een gewoon grijs verloopfilter. Een 2 stops hard verloopfilter is wat wij in 95% van de gevallen gebruiken.

Nabewerking in Lightroom

Als de zon boven de horizon staat, zal die maar een klein gedeelte van de foto beslaan. En de coating zit over de hele breedte van het filter. Waarschijnlijk moet je in de nabewerking nog even een aanpassing doen.

Conclusie

Het reverse grad filter gebruik je het beste als het bijna onbewolkt is en je direct tegen het zonlicht in fotografeert tijdens de zonsopkomst of zonsondergang. Deze situatie komt niet zo vaak voor. Maar als die voorkomt, ben je blij dat je een reverse grad filter hebt.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *