Een reverse grad filter is een speciaal grijs verloopfilter dat je tijdens het fotograferen van de zonsondergang gebruikt. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je het reverse grad filter gebruikt.

Wat is dat ook alweer, een reverse grad filter

Een reverse grad filter is een speciale variant van het grijs verloop filter. Net als het grijs verloopfilter verkleint dit reverse filter het contrast. Je gebruikt het reverse grad filter tijdens de zonsopkomst of zonsondergang als er geen of nauwelijks wolken boven de horizon zijn. Meer over dit filter ontdek je in het artikel ‘Wat is een reverse grad filter’ en ‘Fotograferen met een reverse grad filter‘.

AAF5957 Betere Landschapsfoto
In deze foto zie je precies waar het reverse grad filter het sterkste werkt.

Hoe gebruik je een reverse grad filter

We geven je enkele praktische tips voor het gebruik van een reverse grad filter.

Tip 1: Hoe minder wolken, hoe beter

Dit filter is zeer geschikt als er weinig tot geen wolken boven de horizon zijn. Het zonlicht bereikt de sensor van de camera zonder dat het wordt tegengehouden. Wil je een foto zonder uitgebeten hooglichten maken, dan zou je een heel donker beeld krijgen. Denk maar eens aan een zonsondergang waarbij de donkere delen als een silhouet worden weergegeven. De lucht is dan vaak ‘te oranje’, al kan dat soms een mooi beeld opleveren.

Met het reverse grad filter scherm je de zon af. De donkere delen worden dan enkele stops lichter weergegeven in de foto. Details en kleuren worden beter weergegeven.

Tip 2: Bij een rechte horizon en bij voorkeur geen uitstekende elementen

Als de horizon recht is, heb je het meeste voordeel van dit filter. Zodra er elementen uit het landschap voor het donkerste gedeelte van het reverse filter zitten, valt er als het ware een schaduw over heen. Maak dan voor jezelf de keuze of je het filter wel of niet wilt gebruiken. Als je het niet wilt gebruiken kies van voor een regulier grijs verloopfilter.

Gebruik je het reverse grad filter wel, pas dan in de nabewerking lokaal de belichting aan.

Tip 3: Zon net onder de horizon

Je kunt dit filter ook gebruiken als de zon net onder de horizon is gezakt. Ook dan zal er nog relatief veel licht vlak boven de horizon zichtbaar zijn. Ook dan is het reverse grad filter heel geschikt om het contrast te verkleinen.

Tip 4: Reverse grad filter nauwkeurig plaatsen

Plaats het reverse grad filter nauwkeurig. Daarmee voorkom je een donkere band in de voorgrond van de foto. Of juist een donkere band in de lucht. Hoe nauwkeuriger je het filter plaatst, des te beter je foto ‘uit de camera’ komt.

AAE2802 Betere Landschapsfoto

Vergelijking filters

We laten je de werking van het reverse grad filter zien. Deze foto’s zijn gemaakt op het asfaltstrand in Westkapelle. De zon zakt al bijna onder de horizon en het strand ligt al in de schaduw. Hierdoor lijkt het strand nog donkerder dan het al is.

Voor de foto links is geen grijs verloopfilter gebruikt. Voor de tweede foto van links een 2 stops grijs verloopfilter en bij de tweede foto van rechts een 3 stops grijs verloopfilter. In rechter foto zie je dat de voorgrond al meer details prijsgeeft. De lucht is ook donkerder geworden. Voor deze foto rechts onder gebruikten we een 3 stop reverse grad filter. Je ziet dat de foto nog meer details in de voorgrond laat zien én dat de lucht wat lichter is. Ondanks dat de omstandigheden niet ideaal waren, kun je het voordeel van het reverse grad filter heel goed zien. 

Wanneer je het reverse grad filter beter niet gebruikt

We adviseren om het reverse grad filter niet te gebruiken als je veel wolken of een grijze band boven de horizon ziet. In dat geval is het filter te sterk. Je kunt het te sterke effect achteraf corrigeren. Maar je zult ook last hebben van kleurzweem en te verzadigde kleuren.

In situaties met veel bewolking gebruik je bij voorkeur een gewoon grijs verloopfilter. Een 2 stops hard verloopfilter is wat wij in 95% van de gevallen gebruiken.

Nabewerking in Lightroom

Als de zon boven de horizon staat, zal die maar een klein gedeelte van de foto beslaan. En de coating zit over de hele breedte van het filter. Waarschijnlijk moet je in de nabewerking nog even een aanpassing doen.

Conclusie

Het reverse grad filter gebruik je het beste als het bijna onbewolkt is en je direct tegen het zonlicht in fotografeert tijdens de zonsopkomst of zonsondergang. Deze situatie komt niet zo vaak voor. Maar als die voorkomt, ben je blij dat je een reverse grad filter hebt.

NiSi reverse grad bestellen

Je kunt een reverse grad filter bij ons bestellen. We hebben ze in verschillende sterktes beschikbaar:

Meer ontdekken over NiSi filters

Wij fotograferen alweer een hele tijd met NiSi filters. We schreven al een aantal artikelen met veel voorbeeldfoto’s. We hebben ze allemaal voor je verzameld.

Workshops

Het hele jaar door organiseren we workshops. Je kunt ons dan aan de kust vinden, maar ook in het binnenland. De meeste workshops vinden in het zuiden van Nederland en in België plaats.

De workshops zijn allemaal verschillend en praktisch opgezet. Er zijn maximaal 10 deelnemers en je krijgt altijd 1-op-1 begeleiding. We vinden het leuk als je met mooie foto’s naar huis gaat, maar vinden het nog belangrijker dat je ervaring opdoet zodat je zelf op een ander moment de techniek weer kunt toepassen. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

In de meeste workshops kun je filters van ons lenen.

Beterelandschapsfoto Lange Sluitertijden Workshop Filters Frank Geraedts 3 Betere Landschapsfoto

Wil je een heel weekend op pad en mooie zonsopkomsten en zonsondergangen fotograferen? Kies dan voor deze workshop:

DSC8396 Betere Landschapsfoto

Past het niet in je agenda? Wellicht is een privé workshop de oplossing.

Detailaanpassingen Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *