Vaak fotograferen we met het NiSi reverse grad filter. Het zit tegenwoordig standaard in onze filtertas. Dit filter gebruiken we vooral als we tijdens de zonsopkomst of zonsondergang tegen het licht in fotograferen. We laten je een paar praktische voorbeelden zien.

We kijken eerst kort naar wat een reverse grad filter is en hoe het werkt.

Wat is een reverse grad filter

Een reverse filter is een speciaal grijs verloopfilter dat je rondom de zonsopkomst en zonsondergang gebruikt. Het filter helpt je bij het verkleinen van het contrast. Meer hierover lees je in het artikel ‘Wat is een reverse grad filter’.

Hoe werkt het reverse grad filter

Je gebruikt het filter het beste als er nauwelijks of geen bewolking is én je direct tegen het licht in fotografeert. Meer daarover lees je in het artikel ‘Hoe werkt het reverse grad filter’.

Fotograferen met het Nisireverse grad filter

Vaak ftograferen we met het NiSi reverse grad filter. Tegenwoordig zit het filter standaard in onze filtertas. We hebben het lang niet altijd nodig, maar regelmatig doet zich de situatie voor dat we het reverse grad filter gebruiken. We laten je een paar voorbeelden zien. In deze foto’s is een polarisatiefilter én 3 stop reverse grad filter gebruikt.

Burgh-Haamstede

Deze foto maakten we eerder dit voorjaar. De hele middag was het licht hard. We fotografeerden niet veel. Een kwartiertje voor zonsondergang ontstond dit beeld. De zon staat mooi tussen de palen. En er is bijna geen bewolking rondom de zon. Een ideaal moment om het reverse grad filter te gebruiken.

AAE2216 Betere Landschapsfoto

Opaalkust

Dit is al een iets oudere foto, die we aan de Opaalkust maakten. Het gebruik van het reverse grad filter is hier op het randje vinden we. Dat komt doordat er vrij veel waterdamp boven de horizon hangt. Het effect van het filter, was al aan de sterke kant. Maar het was de grootste uitdaging om bij terugtrekkend water nog een golf te fotograferen die sterk genoeg was om over de stenen in de voorgrond te spoelen.

AAA9184 bewerkt Betere Landschapsfoto

North Yorkshire Coast

Aan deze foto zit ook een verhaal vast. Al heeft dat weinig met de foto zelf te maken. De nacht ervoor hadden we in het slechtste hotel ooit overnacht. De rest zullen wij je besparen, maar slapen deden we niet veel. We waren dus ruim op tijd om de zonsopkomst te fotograferen. Maar een Engelse fotograaf was ons voor. Hij stond op een nog betere plek. Wij stonden hier ingeklemd tussen de stenen in de voorgrond en een kustmuur achter ons.

Ook in deze foto gebruikten we het reverse grad filter. Dat combineerden we met een zacht verloop grijsfilter. De schaduw die over de rotsen viel, poetsten we achteraf in Lightroom weg.

AAE7792 Betere Landschapsfoto

Hadden we maar een reverse grad filter gebruikt

En soms heb je het filter niet bij je. Deze foto maakten we in Cornwall tegen het einde van een fotoreis. Op gewone schoenen en via een glibberig paadje kwamen we op deze plek. Het moment was goed. Maar slecht voorbereid was er geen tijd meer om een beter standpunt te vinden. En met een reverse grad filter zou vooral de voorgrond wat meer details hebben laten zien.

AAF0174 Betere Landschapsfoto

Westkapelle

En onlangs waren we nog in Westkapelle. We komen er vaak. Toch was het alweer een tijdje geleden dat we er de zonsondergang fotografeerden. Het reverse grad filter kwam weer van pas. Deze foto is gemaakt met een sluitertijd van 60 seconden.

AAF6159 Betere Landschapsfoto

Meer over het fotograferen met filters ontdekken

Wil je gewoon een leuke en leerzame workshop volgen? Ook dan kun je bij ons terecht. Ieder jaar organiseren we een aantal verschillende workshops met verschillende thema’s. Iedere workshop is anders omdat we bijvoorbeeld een andere techniek gebruiken. We gaan steeds diep in op het gebruik van deze techniek. Want aan de ene kant heb je een techniek die je misschien relatief snel kunt leren. Aan de andere kant is het belangrijk om de techniek in de juiste omstandigheden en op de juiste plek in te zetten.

Zonsopkomst aan de Opaalkust
DSC7991 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *