Je hebt er misschien al eens van gehoord. Een reverse grad filter. Maar wat is dat eigenlijk en wat kun je er mee? We leggen uit wat een reverse grad filter is en hoe het werkt.
Voordat we je uitleggen hoe een reverse grad filter werkt, vertellen we eerst hoe een ‘gewoon’ grijs verloopfilter werkt. Als je dat weet, is het gebruik van een reverse grad heel eenvoudig te begrijpen.

Wat is een grijs verloopfilter
Een grijs verloopfilter is een filter waarvan de bovenste helft een coating heeft. De onderste helft bestaat uit ongecoat glas. Met een grijs verloopfilter verklein je het contrast tussen de voorgrond en de lucht. Het filter stelt je in staat om beter van het dynamisch gebruik van je camera gebruik te maken. In de praktijk verschuift het histogram naar rechts en zullen je schaduwen in de foto minder diep zijn.
Als je meer over het grijs verloopfilter wilt weten, lees dan eens het artikel ’Keuzehulp grijs verloopfilter’. Wil je meer weten over hoe je een foto goed belicht, bestel dan ons e-book ‘Fotograferen is een kunst’ of kies de ‘Info kaarten voor natuurfotografie’.
Wat is een reverse grad filter
Een reverse grad filter is een speciale variant van een grijs verloopfilter.
Het filter lijkt enorm veel op een gewoon grijs verloopfilter. Het verschil zit in het gecoate deel van het filter. Een gewoon grijs verloopfilter heeft een egale coating aan de bovenzijde, als het om een hard verloop gaat. De medium en soft grijs verloopfilter hebben bovenaan de sterkste coating en naar het midden toe minder.
Bij het reverse grad filter is dat precies andersom. Daar heb je bovenaan het filter de minste coating en juist in het midden de sterkste coating. En dat is ook logisch, want je gebruikt dit filter als de zon vlak boven de horizon staat. Het felle zonlicht wordt afgedekt. De anders donkere delen zijn minder donker, en krijgen daardoor meer kleur en detail.


Hoe werkt het reverse grad filter
Het verschil is dat het reverse grad speciaal ontwikkeld is voor zonsopkomsten en zonsondergangen met weinig tot geen bewolking boven de horizon. Het felle zonlicht wordt grotendeels tegengehouden. Je hebt minder snel last van uitgebeten hooglichten en de schaduwen worden minder diep.

In de foto hierboven zie je precies wat het filter doet. We hebben het bewust in een ‘verkeerde situatie’ gebruikt om je het effect te laten zien. Je ziet een donkere band rondom de horizon. Dit is waar het filter het sterkste werkt. Naar boven toe is de coating lichter. In ‘Hoe gebruik je een reverse grad filter’ leggen we precies uit hoe je het filter in de praktijk gebruikt.
Goed voorbeeld
In de foto hieronder zie je dat het reverse grad filter correct is gebruikt.

Het reverse grad filter is beschikbaar in verschillende sterktes
Deze filtervariant is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Bij NiSi kies je uit een 2 stops, 3 stops of zelfs een 4 stops filter. Dat is afhankelijk van het filtersysteem dat je hebt. Dit lijken zeer sterke filters en misschien denk je wel dat ze te sterk zijn. Maar omdat het zonlicht niet of nauwelijks door wolken wordt tegengehouden, werken ze juist perfect. Zelf fotograferen we met een 3 stops variant voor het ‘100mm systeem van NiSi‘.
Speciale variant: horizon filter
NiSi heeft ook een speciale variant van het reverse grad filter. Dat is het horizon filter. Dit 4 stops filter heeft alleen een coating in het midden van het filter. Ook de bovenzijde bestaat uit ongecoat glas. Dit filter is juist weer geschikt als er wel wolken zijn maar de zon, vlak voor zonsondergang of na zonsopkomst, tussen de horizon en wolkenband doorschijnt.

Conclusie
Een reverse grad filter is met name geschikt voor zonsopkomsten en zonsondergangen waarbij er weinig tot geen bewolking boven de horizon is. Met dit filter verklein je het contrast in de foto. Je resultaat is dat de lucht netjes is belicht en dat je veel details in de donkere delen van de foto hebt. Zo kun je gewoon met 1 foto, zonder bracketing, lekker tegen de zon in fotograferen.
NiSi reverse grad bestellen
Je kunt een het filter bij ons bestellen. We hebben ze in verschillende sterktes beschikbaar:
Meer weten over het fotograferen met filters en lange sluitertijden
We schreven een praktisch en compact e-book over het fotograferen met filters en lange sluitertijden.

Meer ontdekken over NiSi filters
Wij fotograferen alweer een hele tijd met NiSi filters. We schreven al een aantal artikelen met veel voorbeeldfoto’s. We hebben ze allemaal voor je verzameld in dit artikel.
Geef een reactie