Je hebt er misschien al eens van gehoord. Een reverse grad filter. Maar wat is dat eigenlijk en wat kun je er mee? In dit artikel leggen we het uit.

Voordat we je uitleggen hoe een reverse grad filter werkt, vertellen we eerst hoe een ‘gewoon’ grijs verloopfilter werkt. Als je dat weet, is het gebruik van een reverse grad filter heel eenvoudig te begrijpen.

Wat is een grijs verloopfilter

Een grijs verloop filter is een filter waarvan de bovenste helft een coating heeft. De onderste helft bestaat uit ongecoat glas. Met een grijs verloopfilter verklein je het contrast tussen de voorgrond en de lucht. Het filter stelt je in staat om beter van het dynamisch gebruik van je camera gebruik te maken. In de praktijk verschuift het histogram naar rechts en zullen je schaduwen in de foto minder diep zijn.

Als je meer over het grijs verloopfilter wilt weten, lees dan eens het artikel ’Keuzehulp grijs verloopfilter’. Wil je meer weten over hoe je een foto goed belicht, bestel dan ons e-book ‘Fotograferen is een kunst’ of kies de ‘Info kaarten voor natuurfotografie’ .

Wat is een reverse grad filter

Een reverse grad filter is een speciale variant van een grijs verloopfilter.

Het reverse grad filter lijkt enorm veel op een gewoon grijs verloopfilter. Het verschil zit in het gecoate deel van het filter. Een gewoon grijs verloopfilter heeft een egale coating aan de bovenzijde, als het om een hard verloop gaat. De medium en soft grijs verloopfilter hebben bovenaan de sterkste coating en naar het midden toe minder.

Bij het reverse grad filter is dat precies andersom. Daar heb je bovenaan het filter de minste coating en juist in het midden de sterkste coating. En dat is ook logisch, want je gebruikt dit filter als de zon vlak boven de horizon staat. Het felle zonlicht wordt afgedekt. De anders donkere delen zijn minder donker, en krijgen daardoor meer kleur en detail.

Hoe werkt het reverse grad filter

Het verschil is dat het reverse grad filter speciaal ontwikkeld is voor zonsopkomsten en zonsondergangen met weinig tot geen bewolking boven de horizon. Het felle zonlicht wordt grotendeels tegengehouden. Je hebt minder snel last van uitgebeten hooglichten en de schaduwen worden minder diep.

In de foto hierboven zie je precies wat het filter doet. We hebben het bewust in een ‘verkeerde situatie’ gebruikt om je het effect te laten zien. Je ziet een donkere band rondom de horizon. Dit is waar het filter het sterkste werkt. Naar boven toe is de coating lichter. In ‘Hoe gebruik je een reverse grad filter’ leggen we precies uit hoe je het filter in de praktijk gebruikt.

Goed voorbeeld

In de foto hieronder zie je dat het reverse grad filter correct is gebruikt.

Het reverse grad filter is beschikbaar in verschillende sterktes

Deze filtervariant is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Bij NiSi kies je uit een 2 stops, 3 stops of zelfs 4 stops filter. Dat is afhankelijk van het filtersysteem dat je hebt. Dit lijken zeer sterke filters en misschien denk je wel dat ze te sterk zijn. Maar omdat het zonlicht niet of nauwelijks door wolken wordt tegengehouden, werken ze juist perfect. Zelf fotograferen we met een 3 stops variant voor het ‘100mm systeem van NiSi‘.

Speciale variant: horizon filter

NiSi heeft ook een speciale variant van het reverse grad filter. Dat is het horizon filter. Dit 4 stops filter heeft alleen een coating in het midden van het filter. Ook de bovenzijde bestaat uit ongecoat glas. Dit filter is juist weer geschikt als er wel wolken zijn maar de zon, vlak voor zonsondergang of na zonsopkomst, tussen de horizon en wolkenband doorschijnt.

Conclusie

Een reverse grad filter is met name geschikt voor zonsopkomsten en zonsondergangen waarbij er weinig tot geen bewolking boven de horizon is. Met dit filter verklein je het contrast in de foto. Je resultaat is dat de lucht netjes is belicht en dat je veel details in de donkere delen van de foto hebt. Zo kun je gewoon met 1 foto, zonder bracketing, lekker tegen de zon in fotograferen.

NiSi reverse grad bestellen

Je kunt een het filter bij ons bestellen. We hebben ze in verschillende sterktes beschikbaar:

Meer ontdekken over NiSi filters

Wij fotograferen alweer een hele tijd met NiSi filters. We schreven al een aantal artikelen met veel voorbeeldfoto’s. We hebben ze allemaal voor je verzameld in dit artikel.

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *