Je hebt er misschien al eens van gehoord. Een reverse grad filter. Maar wat is dat eigenlijk en wat kun je er mee? We leggen uit wat een reverse grad filter is en hoe het werkt.

Voordat we je uitleggen hoe een reverse grad filter werkt, vertellen we eerst hoe een ‘gewoon’ grijs verloopfilter werkt. Als je dat weet, is het gebruik van een reverse grad heel eenvoudig te begrijpen.

3 Stop reverse grijs verloopfilter Betere Landschapsfoto

Wat is een grijs verloopfilter

Een grijs verloopfilter is een filter waarvan de bovenste helft een coating heeft. De onderste helft bestaat uit ongecoat glas. Met een grijs verloopfilter verklein je het contrast tussen de voorgrond en de lucht. Het filter stelt je in staat om beter van het dynamisch gebruik van je camera gebruik te maken. In de praktijk verschuift het histogram naar rechts en zullen je schaduwen in de foto minder diep zijn.

Wat is een reverse grad filter

Een reverse grad filter is een speciale variant van een grijs verloopfilter.

Het filter lijkt enorm veel op een gewoon grijs verloopfilter. Het verschil zit in het gecoate deel van het filter. Een gewoon grijs verloopfilter heeft een egale coating aan de bovenzijde, als het om een hard verloop gaat. De medium en soft grijs verloopfilter hebben bovenaan de sterkste coating en naar het midden toe minder.

Bij het reverse grad filter is dat precies andersom. Daar heb je bovenaan het filter de minste coating en juist in het midden de sterkste coating. En dat is ook logisch, want je gebruikt dit filter als de zon vlak boven de horizon staat. Het felle zonlicht wordt afgedekt. De anders donkere delen zijn minder donker, en krijgen daardoor meer kleur en detail.

Hoe werkt het reverse grad filter

Het verschil is dat het reverse grad speciaal ontwikkeld is voor zonsopkomsten en zonsondergangen met weinig tot geen bewolking boven de horizon. Het felle zonlicht wordt grotendeels tegengehouden. Je hebt minder snel last van uitgebeten hooglichten en de schaduwen worden minder diep.

AAF5957 Betere Landschapsfoto

In de foto hierboven zie je precies wat het filter doet. We hebben het bewust in een ‘verkeerde situatie’ gebruikt om je het effect te laten zien. Je ziet een donkere band rondom de horizon. Dit is waar het filter het sterkste werkt. Naar boven toe is de coating lichter. In ‘Hoe gebruik je een reverse grad filter’ leggen we precies uit hoe je het filter in de praktijk gebruikt.

Goed voorbeeld

In de foto hieronder zie je dat het reverse grad filter correct is gebruikt.

2 stop hard Betere Landschapsfoto

Het reverse grad filter is beschikbaar in verschillende sterktes

Deze filtervariant is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Bij NiSi kies je uit een 2 stops, 3 stops of zelfs een 4 stops filter. Dat is afhankelijk van het filtersysteem dat je hebt. Dit lijken zeer sterke filters en misschien denk je wel dat ze te sterk zijn. Maar omdat het zonlicht niet of nauwelijks door wolken wordt tegengehouden, werken ze juist perfect. Zelf fotograferen we met een 3 stops variant.

Speciale variant: horizon filter

NiSi heeft ook een speciale variant van het reverse grad filter. Dat is het horizon filter. Dit 4 stops filter heeft alleen een coating in het midden van het filter. Ook de bovenzijde bestaat uit ongecoat glas. Dit filter is juist weer geschikt als er wel wolken zijn maar de zon, vlak voor zonsondergang of na zonsopkomst, tussen de horizon en wolkenband doorschijnt.

Horizon filter Betere Landschapsfoto

Conclusie

Een reverse grad filter is met name geschikt voor zonsopkomsten en zonsondergangen waarbij er weinig tot geen bewolking boven de horizon is. Met dit filter verklein je het contrast in de foto. Je resultaat is dat de lucht netjes is belicht en dat je veel details in de donkere delen van de foto hebt. Zo kun je gewoon met 1 foto, zonder bracketing, lekker tegen de zon in fotograferen.

Meer weten over het fotograferen met filters en lange sluitertijden

We schreven een praktisch en compact e-book over het fotograferen met filters en lange sluitertijden.

E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 8 Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *