Lightroom Classic kent veel verschillende functies om je foto’s digitaal te ontwikkelen. Deze keer kijken we naar de functie ‘Afbeeldingskwaliteit verbeteren’. Daar vind je de mogelijkheid om super resolutie op je foto’s toe te passen. We leggen je precies uit hoe je superresolutie in Lightroom Classic kunt toepassen.

Afbeeldingskwaliteit verbeteren

Stel je eens voor. Je hebt een hele mooie foto die je op een groot formaat wilt laten afdrukken. Maar het bestand is te klein. Je hebt gewoonweg te weinig pixels.

Of je hebt een foto met veel details die je op een groter formaat wilt laten afdrukken. Maar de foto heeft nog wat last van lelijke randen, vreemde kleuren en artefacten.

Lightroom Classic kent de functie ‘Afbeeldingskwaliteit verbeteren’. Die functie helpt je bij het verbeteren van je foto’s. In dit artikel leggen wij je de opties van deze functie uit. We beginnen met de voordelen en nadelen.

Voordelen van afbeeldingskwaliteit verbeteren

Eigenlijk hebben we zojuist de voordelen al beschreven. Deze functie is vooral aantrekkelijk als je bestanden op een groter formaat wilt laten afdrukken.

Nadelen: een onscherpe foto wordt niet scherp

Verwacht niet van deze functie dat je onscherpe foto’s kunt redden. Gebruik daarom een foto die van zichzelf al scherp is. Gebruik je een onscherpe foto, dan zal Lightroom Classic de onscherpte verdubbelen.

1 Functie, 2 mogelijkheden

De functie ‘Afbeeldingskwaliteit verbeteren’ bestaat feitelijk uit twee delen.

RAW-details verbeteren

‘RAW-details’ heette vroeger ‘Details verbeteren’. De functie levert heldere details en een betere en nauwkeurigere weergave van kleuren en randen, en minder artefacten op. In dit artikel gaan we niet verder op deze mogelijkheid in.

Verbeteren RAW Details Betere Landschapsfoto
Scherm Verbeteren RAW-details.

Superresolutie in Lightroom Classic toepassen

Hier gaat het om. Door superresolutie in Lightroom Classic toe te passen, verdubbelt de resolutie van een foto. We geven je een voorbeeld. Is bijvoorbeeld de lange zijde van een foto 2.000 pixels breed? Dan verdubbelt de lange zijde tot 4.000 pixels.

Dat is een geweldige optie waarmee je relatief kleine, maar scherpe foto’s in afmeting kunt verdubbelen. Je originele foto blijft behouden. Lightroom Classic maakt een nieuw bestand in het DNG-format. De nieuwe DNG-foto wordt naast de originele foto geplaatst. Vink daarvoor wel ‘Stapel maken’ aan.

Je kunt een foto slechts eenmaal verbeteren. Dit houdt in dat je superresolutie niet opnieuw kunt toepassen op een afbeelding die al verbeterd is. En je kunt superesolutie niet toepassen op bestanden van meer dan 128MP of met een lange zijde van meer dan 32.500 pixels. Maar dat zal niet zo’n probleem zijn. Die bestanden zijn al groot genoeg vinden we.

Klik op de foto’s om ze te vergroten. Je kunt in dit voorbeeld het voordeel van superresolutie heel goed zien.

Waar kun je de functie vinden

Je kunt de functie vinden onder Foto > Verbeteren. De sneltoets is CTRL + ALT + I. Er zijn verder geen instellingen mogelijk. Er vindt dus ‘gewoon’ een verdubbeling plaats.

Gebruiken we Superresolutie in Lightroom Classic vaak?

In de praktijk maken we maar zelden gebruik van de functie superresolutie. Dat komt omdat bestanden al genoeg pixels hebben. Zelfs als we een uitsnede maken, blijft er genoeg data over voor een print op bijvoorbeeld A3-formaat. We passen superresolutie soms op beelden toe die we een aantal jaren geleden hebben gemaakt toen camera’s nog minder pixels hadden.

Ontwikkel je skills in Lightroom Classic

Sinds Lightroom versie 3 werken we al met het programma, dat toen nog gewoon Lightroom heette. En sinds 2012 geeft Frank cursussen Lightroom. Alle kennis en ervaring is ook voor jou beschikbaar.

E-book Lightroom Classic

Het e-book ‘Lightroom Classic’  is een praktisch leerboek en naslagwerk in 1. Het omvat meer dan 260 pagina’s. Het e-book staat vol met tips, praktische voorbeelden en inspiratie. En veel voorkomende vragen worden beantwoord. Alles over superesolutie is in het e-book opgenomen. Natuurlijk ontbreekt een volledige workflow niet.

mock 00504 2 Betere Landschapsfoto
E-book Lightroom Classic

1-Op-1 cursussen

De Lightroom Classic cursussen zijn er specifiek voor de natuurfotograaf. In een 1-op-1 training komen alle ins and outs én je vragen aan bod. We kiezen heel bewust voor een privé training omdat je niet alleen leert hoe Lightroom Classic werkt. Je ontdekt juist de toegevoegde waarde van Lightroom Classic aan je eigen fotografie. Het is een individueel proces dat veel interactie vraagt.

Cursus Lightroom Classic Basis klein Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *