Lightroom Classic wordt steeds verder verbeterd en uitgebreid. De mogelijkheden van AI worden steeds verfijnder. Het selecteren van de lucht is nu met één druk op de knop mogelijk in Lightroom Classic. Ontdek in dit blog hoe goed de verbeterde functie werkt.

Over Lightroom Classic versie 12

Eind 2022 bracht de maker van Lightroom Classic – Adobe – versie 12 uit. In deze versie 12 zijn de mogelijkheden om te selecteren toegenomen. Het selecteren wordt in Lightroom Classic maskeren genoemd. Er zijn inmiddels 10 verschillende maskers beschikbaar. Enkele maskers zijn volledig op AI – Artificial Intelligence – gebaseerd. Dat helpt je bij het snel en nauwkeurig selecteren.

Voor een overzicht van de belangrijkste veranderingen in Lightroom Classic 12 schreven we eerder een blog. Inmiddels is Lightroom 13 uitgebracht. Voor een overzicht van de updates kijk je hier.

Wil je nog meer weten over het maskeren en het selecteren van de lucht in Lightroom? Lees dan verder.

Het selecteren van de lucht

We maken regelmatig foto’s waarvan we in de nabewerking de lucht willen aanpassen. Als de horizon recht is en er geen objecten boven de horizon uitsteken, is dat heel eenvoudig. Maar bij een ‘afwijkende’ horizon met bergen en/of bijvoorbeeld bomen kan dat knap lastig zijn. Lightroom heeft de oplossing voor je.

Het selecteren van de lucht in Lightroom is heel eenvoudig. We gaan er in dit voorbeeld van uit dat je al de gewenste foto hebt geselecteerd. Als je dat nog niet hebt gedaan, selecteer je eerst de foto in de module Bibliotheek. Dan ga je terug naar de module Ontwikkelen. Vervolgens klik je op Maskeren, daarna op ‘Lucht’.

Lightroom Classic Maskers Betere Landschapsfoto

Lightroom Classic selecteert de lucht en laat de selectie met behulp van een overlay zien. Daarna kun je het geselecteerde deel van de foto aanpassen.

Selecteren van de lucht in Lightroom Classic.

Het Selecteren van de lucht werkt goed

De functie selecteren van de lucht in Lightroom Classic werkt erg goed vinden we. Het komt zelden voor dat we de door Lightroom gemaakte selectie moeten aanpassen. Zelfs als de horizon niet duidelijk is, weet Adobe Lightroom er raad mee.

Meer selecties in Lightroom Classic

Adobe Lightroom kan nog veel meer voor je selecteren. Bekijk de volgende blogs maar eens:

Deze maskers zijn ook op AI gebaseerd.

Meer ontdekken over Lightroom Classic?

Als je meer wilt weten over Lightroom Classic kun je onze andere blogs bekijken. Je kunt er ook voor kiezen om met ons e-book Lightroom Classic aan de slag te gaan. Dit e-book is zoals je van ons bent gewend praktisch opgezet. Het is geen droge opsomming van mogelijkheden en schuifjes. De focus ligt op het praktisch gebruik van Lightroom voor de natuurfotograaf.

En wil je in 1 dag veel beter worden in het bewerken van je foto’s? Kies dan voor één van de cursussen, zoals de cursus Lightroom Classic. Of je leest alles op je gemak na in het e-book Lightroom Classic.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *