In Lightroom Classic werkt het selecteren van het onderwerp niet altijd even goed. Of je wilt juist een heel ander object in je foto selecteren. Gebruik dan de functie object selecteren. Ontdek in dit blog over Lightroom Classic hoe het werkt.

Over Lightroom Classic

De maker van Lightroom Classic is Adobe. Die noemt het programma zelf Adobe Photoshop Lightroom. En je ziet ook de benamingen als Lightroom Classic en Lightroom Classic CC voorbijkomen. En dan heb je ook nog eens Lightroom dat vroeger Lightroom mobile heette. Kun jij het nog volgen?

Op zich hoeft dat niet. Als je maar weet dat Lightroom iets anders is dan Photoshop. En dat wij al bijna 8 jaar lang zonder Photoshop werken. Wij doen alles in Lightroom Classic. We zorgen er wel voor dat we altijd met de nieuwste versie werken.

Over Lightroom Classic versie 12

Eind 2022 bracht de maker van Lightroom Classic – Adobe – versie 12 uit. In deze versie zijn de mogelijkheden om te selecteren toegenomen. Dit selecteren wordt in Lightroom Classic maskeren genoemd. Een van de nieuwe manieren om snel een element of object in een foto te selecteren is met het masker Objecten.

Voor een overzicht van de belangrijkste veranderingen in Lightroom Classic 12 schreven we eerder een blog. En kijk hier voor de updates in Lightroom Classic 13.

Objecten selecteren

In Lightroom Classic kun je objecten selecteren. En dat hoeft niet altijd het onderwerp te zijn. We leggen uit hoe het werkt.

Het selecteren van een object in Lightroom is heel eenvoudig. We gaan er in dit voorbeeld van uit dat je al de gewenste foto hebt geselecteerd. En dat je in de module Ontwikkelen zit.

Vervolgens klik je op ‘Maskeren’. Daarna op ‘Objecten’. Vervolgens kun je heel eenvoudig het gewenste object in Lightroom Classic selecteren. Dat werkt op basis van AI.

Lightroom Classic Maskers Betere Landschapsfoto

Daarna kun je de gewenste aanpassingen maken.

Lightroom Classic Selecteren Object Maskeren Betere Landschapsfoto
Hier is het object geselecteerd.

Alternatief voor onderwerp selecteren

We gebruiken de functie maskeren van objecten in Lightroom vaak. Dat doen we omdat het selecteren van het onderwerp niet altijd het gewenste resultaat oplevert.

Meer ontdekken over Lightroom Classic?

Als je meer wilt weten over Adobe Lightroom kun je onze andere blogs bekijken. Je kunt er ook voor kiezen om met ons e-book Lightroom aan de slag te gaan. Dit e-book is zoals je van ons bent gewend praktisch opgezet. Het is geen droge opsomming van mogelijkheden en schuifjes. De focus ligt op het praktisch gebruik van Lightroom voor de natuurfotograaf. En wil je in 1 dag veel beter worden in het bewerken van je foto’s? Kies dan voor één van de cursussen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *