Eind 2021 bracht Adobe versie 11 van Lightroom Classic uit. In deze nieuwe versie zitten een aantal updates, verbeteringen en nieuwe functionaliteiten waar je als natuurfotograaf veel plezier van hebt. We zetten het voor je op een rijtje.

Bekijk dit blog voor de updates van Lightroom Classic versie 12.

Nieuwe functionaliteit in Lightroom Classic versie 11: een kort overzicht

We starten dit artikel met een kort overzicht. Het is geen uitputtend overzicht. We richten ons op twee belangrijke zaken:

  • Diverse prestatieverbeteringen.
  • Nieuwe selectiemogelijkheden

We nemen de wijzigingen op hoofdlijnen met je door.

Cursus Lightroom Classic Basis klein Betere Landschapsfoto
Impressie van de nieuwe maskers.

Prestatieverbeteringen

Hier zullen we verder niet te veel bij stil staan. Onder de motorkap zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd. Ook zijn verschillende fouten uit het programma gehaald en zijn nieuwe camera’s en objectieven toegevoegd.

Verder zijn er nog een paar kleine wijzigingen. Als je veel aan batchverwerking doet, kun je in de modus ‘Alleen bewerken’ meta gegevens sneller bewerken.

En je kunt nu ook foto’s op een specifieke datum selecteren en er zijn nieuwe premium voorinstellingen, waaronder zwartwit, landschap en stedelijke architectuur.

De verbeteringen verhogen de prestaties van Adobe Lightroom. En ze zorgen ervoor dat we als fotografen meer mogelijkheden hebben. Uitstapjes naar Photoshop zijn minder vaak nodig.

Nieuwe selectiemogelijkheden in Lightroom classic versie 11

Wat ons betreft zitten hier de grote wijzigingen en verbeteringen in Lightroom Classic. Adobe Lightroom is nog steeds geen Photoshop. Maar in deze nieuwe versie zijn de selectiemogelijkheden toegenomen. En de bestaande selectiemogelijkheden zijn verbeterd. De selectiemogelijkheden zijn te vinden onder de functie Maskeren in de module Ontwikkelen.

Onderwerp of lucht selecteren

Lightroom Classic versie 11 past ten opzichte van de oudere versies steeds meer AI (Artificial Intelligence) toe. Het programma is nu in staat om bijvoorbeeld de lucht in een afbeelding of het onderwerp in de foto te selecteren. We vinden dat die functie boven verwachting goed werkt, al kunnen we met de functie Luminantiemasker zeker zo goed en snel uit de voeten.

Selecteren Lucht Betere Landschapsfoto
Een voorbeeld met een heiige achtergrond. De selectie in Lightroom Classic is goed.

Het selecteren van het onderwerp is een functie die nog verbeterd kan worden. Het selecteren van een mens, dier of bijvoorbeeld een auto lukt nog wel. Maar de meer organische vormen van bijvoorbeeld een boom of bloem laten nog te wensen over.

Selecteren Onderwerp Betere Landschapsfoto
Een voorbeeld waar Lightroom het lastig heeft. De foto is met een Lensbaby Composer Pro II met Sweet 50 gemaakt. De steeltjes van de krokussen ‘lopen weg’ in het gras. Lightroom heeft er meer moeite mee. Vooral in situaties met een kleine scherptediepte, waarin het onderwerp minder duidelijk van de achtergrond los komt. Links het originele beeld, rechts de foto met de selectie van Lightroom Classic.

Geavanceerd selecteren

Met de functies Kleurbereik en Luminantiebereik kun je heel eenvoudig geavanceerde selecties maken. Het Luminantiebereik is een functie waar we de laatste tijd heel veel gebruik van maken. Zowel het kleur- als luminantiebereik kun je toepassen via het penseel, lineair verloop en radiaal verloop.

Bekijk dit blog voor de updates van Lightroom Classic versie 12.

Ontwikkel je skills in Lightroom Classic

Sinds versie 3 werken we al met Adobe Lightroom Classic, dat toen nog gewoon Lightroom heette. En sinds 2012 geeft Frank cursussen in Lightroom Classic. Alle kennis en ervaring is ook voor jou beschikbaar.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *