Je kunt de dieptewerking van je foto’s versterken door het onderwerp in je foto apart te bewerken. Tot een tijdje terug maakte je daarvoor nauwkeurige maar tijdrovende selecties in Photoshop. Tegenwoordig kan dat ook met het onderwerp selecteren in Lightroom Classic.

Over Lightroom Classic

Lightroom Classic is een fotobewerkingsprogramma. We werken er al bijna 12 jaar mee. Alle foto’s die je op onze website en in de blogs ziet, zijn met Lightroom bewerkt. De toevoeging Classic betekent niet dat Lightroom een ouderwets programma is, in tegendeel. Regelmatig brengt maker Adobe updates van Lightroom Classic uit.

Zo zijn de mogelijkheden om te selecteren en maskeren flink verbeterd. Meer daarover schreven we in het blog ‘Nieuw in Lightroom Classic versie 12‘ en ‘Lightroom Classic 13‘.

Onderwerp selecteren in Lightroom Classic

Nieuw is het selecteren van het onderwerp in een foto. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Lightroom Classic selecteert het onderwerp voor je. En vervolgens maak je de gewenste lokale aanpassingen.

Hoe werkt het selecteren van het onderwerp?

Het selecteren van het onderwerp in Lightroom Classic kan heel eenvoudig. Met één druk op de knop.

We gaan er in dit voorbeeld van uit dat je al de gewenste foto hebt geselecteerd. En dat je in de module Ontwikkelen zit.

Vervolgens klik je op Maskeren. En daarna op ‘Onderwerp’. Lightroom Classic gaat voor je aan de slag.

Lightroom Classic Maskers Betere Landschapsfoto

Vervolgens zie je het geselecteerde onderwerp met een overlay en pas je de selectie naar wens aan.

Onderwerp selecteren in Lightroom Classic.

Onderwerp selecteren werkt nog niet altijd even goed

En om eerlijk te zijn is deze selectiemogelijkheid nog voor verbetering vatbaar. Met AI – Artificial Intelligence – kan al heel veel. Maar Adobe Lightroom is nu eenmaal niet in staat om altijd te bepalen wat het onderwerp is. Ook lukt het niet om altijd het complete onderwerp te selecteren. Soms worden delen van de foto geselecteerd die niet bij het onderwerp horen. En soms worden delen die wel bij het onderwerp horen niet geselecteerd.

Selecteren Onderwerp Lightroom Betere Landschapsfoto
De selectie is niet volledig en moet nog worden aangepast.

Toch is dit een functie met enorm veel potentie. Door het programma het onderwerp te laten selecteren, kun je snel werken en de bewerking van het onderwerp ten opzichte van de rest van de foto verfijnen.

Soms worden we verrast door wat Lightroom met deze functie kan.

Onderwerp selecteren is het tegenovergestelde van de achtergrond selecteren

Het selecteren van het onderwerp betekent dat Adobe Lightroom een deel van de foto selecteert. En de rest dus niet.

Nu kent het programma ook de functie achtergrond selecteren. Daarin wordt de achtergrond geselecteerd en het onderwerp niet. Merk overigens op dat in de praktijk ook vaak de voorgrond binnen de selectie valt. Afhankelijk van het deel van de foto dat je wilt selecteren, kan de functie  selecteren van de achtergrond sneller zijn. Ontdek meer over het selecteren van de achtergrond.

Object selecteren

Een andere mogelijkheid is om in Lightroom Classic een object te selecteren. Je bent dan niet meer zo afhankelijk van de werking van Lightroom Classic. Je geeft namelijk zelf aan welk deel van de foto moet worden geselecteerd. En dat hoeft niet het onderwerp te zijn. Deze functie vinden wij beter werken. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan ons blog over het selecteren van een object in Lightroom.

Meer ontdekken over Lightroom?

Als je meer wilt weten over Lightroom classic kun je onze andere blogs bekijken. Je kunt er ook voor kiezen om met ons e-book Lightroom Classic aan de slag te gaan. Dit e-book is zoals je van ons bent gewend praktisch opgezet. Het is geen droge opsomming van mogelijkheden en schuifjes. De focus ligt op het praktisch gebruik van Lightroom voor de natuurfotograaf.

En wil je in 1 dag veel beter worden in het bewerken van je foto’s? Kies dan voor één van de cursussen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *