Regelmatig kom je fine art foto’s tegen. Of iemand heeft er een artikel over geschreven, zoals wij dat nu doen. We leggen je uit wat volgens ons fine art fotografie natuurfotografie is en waarom jij er ook je voordeel mee kunt doen.

Een definitie

Wat is dat nu eigenlijk, fine art natuurfotografie? Er is veel over fine art natuurfotografie geschreven. En eerlijk gezegd komen we er na het lezen van verschillende artikelen en definities niet veel verder mee. Iedere fotograaf lijkt zijn of haar invulling aan fine art fotografie te geven. En op zich is dat goed. Wel is het lastig om er één praktisch bruikbare lijn in te ontdekken.

Zo is op Wikipedia te lezen dat fine art fotografie ‘fotografie is die is gemaakt in lijn met de visie van de fotograaf als kunstenaar, waarbij fotografie wordt gebruikt als medium voor creatieve expressie. Het doel van beeldende kunst is om een ​​idee, een boodschap of een emotie uit te drukken’. Dit is dan nog maar één definitie die we daar lezen. En zou dat niet voor alle fotografie mogen gelden?

Ook lees je vaak dat fine art fotografie een bepaald thema of doel heeft, maar dan niet in de letterlijke betekenis van het thema of doel. Kun je het nog volgen? Wij eerlijk gezegd niet.

Onze conclusie is dat er veel invullingen van fine art fotografie mogelijk zijn. Voor ons zou de definitie ook op natuurfotografie van toepassing moeten zijn.

AAA0724 Betere Landschapsfoto

Onze kijk op fine art natuurfotografie

Als we naar onszelf en onze foto’s kijken zou fine art fotografie praktisch vertaald mogen worden. Ok, we voegen nog een definitie aan het arsenaal toe. Maar we hopen dat je onze visie kunt plaatsen.

Eenvoudig gezegd is fine art natuurfotografie:

  • Doordachte fotografie, van concept tot finale afwerking en presentatie van een foto.
  • De persoonlijke visie van de fotograaf, gebaseerd op wat de natuur je geeft, komt in de foto terug.
  • Vaak laat een foto iets creatiefs zien, wat je met het blote oog niet ziet.
  • De foto is licht en straalt rust uit.
  • De foto is in de nabewerking perfect afgewerkt.

Deze invulling is natuurlijk heel subjectief. Maar de kern is dat je het licht en landschap bewust in je opneemt, goed kijkt en vervolgens ‘vertaalt’ naar een foto. En terwijl je dat doet, heb je ook al een idee hoe je de foto – als eindresultaat – wilt presenteren.

Jouw voordeel

Je hoeft echt niet uit iedere foto het maximale te halen. En niet iedere foto zal fine art natuurfotografie te zijn. Maar je kunt op eenvoudige wijze een start maken én je ontwikkelingsproces leuk en uitdagend houden. Door te vertalen van wat de natuur je geeft, dat in een foto vast te leggen en vervolgens optimaal te presenteren is al een belangrijke stap.

Ook een stap die veel tijd vraagt. Je voordeel is dat je bewust met fotografie bezig bent en er écht iets van jezelf inlegt. Of je het nu fine art natuurfotografie noemt of niet, je zult merken dat je je eigen visie steeds beter weet weer te geven.

Detailaanpassingen Betere Landschapsfoto

Workshop kustfotografie

Het hele jaar door geven we workshops aan de kust.

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen. Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie.

Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.

AAH0230 1 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *