Regelmatig kom je fine art foto’s tegen. Of iemand heeft er een artikel over geschreven, zoals wij dat nu doen. We leggen je uit wat volgens ons fine art fotografie natuurfotografie is en waarom jij er ook je voordeel mee kunt doen.

Een definitie

Wat is dat nu eigenlijk, fine art natuurfotografie? Er is veel over geschreven. En eerlijk gezegd komen we er na het lezen van verschillende artikelen en definities niet veel verder mee. Iedere fotograaf lijkt zijn of haar invulling aan fine art fotografie te geven. En op zich is dat goed. Wel is het lastig om er één praktisch bruikbare lijn in te ontdekken.

Zo is op Wikipedia te lezen dat fine art fotografie ‘fotografie is die is gemaakt in lijn met de visie van de fotograaf als kunstenaar, waarbij fotografie wordt gebruikt als medium voor creatieve expressie. Het doel van beeldende kunst is om een ​​idee, een boodschap of een emotie uit te drukken’. Dit is dan nog maar één definitie die we daar lezen. En zou dat niet voor alle fotografie mogen gelden?

Ook lees je vaak dat fine art fotografie een bepaald thema of doel heeft, maar dan niet in de letterlijke betekenis van het thema of doel. Kun je het nog volgen? Wij eerlijk gezegd niet.

Onze conclusie is dat er veel invullingen van fine art fotografie mogelijk zijn. Voor ons zou de definitie ook op natuurfotografie van toepassing moeten zijn.

Onze kijk op fine art natuurfotografie

Als we naar onszelf en onze foto’s kijken zou fine art fotografie praktisch vertaald mogen worden. Ok, we voegen nog een definitie aan het arsenaal toe. Maar we hopen dat je onze visie kunt plaatsen.

Eenvoudig gezegd is fine art natuurfotografie:

  • Doordachte fotografie, van concept tot finale afwerking en presentatie van een foto
  • De persoonlijke visie van de fotograaf, gebaseerd op wat de natuur je geeft, komt in de foto terug
  • Vaak laat een foto iets creatiefs zien, wat je met het blote oog niet ziet
  • De foto is licht en straalt rust uit
  • De foto is in de nabewerking perfect afgewerkt

Deze invulling is natuurlijk heel subjectief. Maar de kern is dat je het licht en landschap bewust in je opneemt, goed kijkt en vervolgens ‘vertaalt’ naar een foto. En terwijl je dat doet, heb je ook al een idee hoe je de foto – als eindresultaat – wilt presenteren.

Jouw voordeel

Je hoeft echt niet uit iedere foto het maximale te halen. En niet iedere foto zal fine art natuurfotografie te zijn. Maar je kunt op eenvoudige wijze een start maken én je ontwikkelingsproces leuk en uitdagend houden. Door te vertalen van wat de natuur je geeft, dat in een foto vast te leggen en vervolgens optimaal te presenteren is al een belangrijke stap. Ook een stap die veel tijd vraagt. Je voordeel is dat je bewust met fotografie bezig bent en er écht iets van jezelf inlegt. Of je het nu fine art natuurfotografie noemt of niet, je zult merken dat je je eigen visie steeds beter weet weer te geven.

Workshop Fine Art met Lightroom

In de workshop Fine art met Lightroom komt dit grotendeels samen.

In de ochtend ga je op de Tweede Maasvlakte fotograferen. Zand, water en lucht staan centraal. En in de middag bewerken Frank en Yvonne twee door jou gemaakte en geselecteerde foto’s in Lightroom Classic.

Zo krijg je niet alleen zicht op hun workflow maar ook op hun denkwijze en hoe zij fotografie benaderen. De instellingen van de nabewerking krijg je na de workshop toegestuurd. In deze workshop zijn er maximaal 8 deelnemers.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *