Zoals je misschien wel weet, fotograferen we veel aan de kust. We vinden de buitenlandse kusten met hun ruige rotsformaties echt supergaaf. Maar de Nederlandse kust doet er echt niet voor onder. Met het zomaar vastleggen van de kust ben je er nog niet. Je wilt aansprekende foto’s maken. Invoerende lijnen in kustfotografie zullen je helpen. Met 4 voorbeelden laten we je zien hoe je diepte in je kustfoto’s brengt.

Topfoto’s maak je zo

Spannende foto’s. Complimenten van kijkers en de kijker het gevoel geven dat hij of zij ter plaatse is. Dat zijn volgens velen de ingrediënten voor een goede foto. Daarmee leg je de lat voor jezelf erg hoog. Het zal al snel om een topfoto gaan en die maak je nu eenmaal niet zo vaak.

Vaak wordt een topfoto door de omstandigheden gemaakt en heb je het geluk dat het licht erg mooi is. Maar die omstandigheden zijn niet altijd voor handen. Er zijn dan ook geen vaste regels zijn om topfoto’s te maken. Er is meer nodig dan op het juiste moment op de juiste plek zijn. Kijk eens naar de volgende 2 tips. Ze zijn superlogisch natuurlijk. Door ze consequent toe te passen, werk je al direct aan de invoerende lijnen in kustfotografie.

Waar kun je nou beter een workshop kustfotografie volgen dan aan de Franse Opaalkust
De Franse Opaalkust. Een geweldige locatie met ontelbaar veel mogelijkheden.

Breng diepte in je foto’s

Een element dat je foto’s aantrekkelijk maakt om naar te kijken is diepte. Als je de diepte van een landschap op een kijker weet over te brengen, zal de kijker eerder het gevoel hebben op die locatie aanwezig te zijn en zal de foto meer aanspreken.

Werk met bewegende elementen

Net als met het licht heb je geen invloed op de elementen, maar je kunt gebruik maken van de bewegende elementen aan de zee. We bespreken een aantal foto’s die aan de kust zijn gemaakt en waarbij de diepte vooral ontstaat door gebruik te maken van de beweging van het water.

Het effect van invoerende lijnen in kustfotografie

Een belangrijk element in landschapsfoto’s is dat er diepte in een foto zit. Zo voer je de kijker als het ware de foto in en breng je de blik naar een bepaald punt.

In de foto die je hieronder ziet, vormt de palenrij de eerste invoerende lijn. De palenrij is al op het strand aanwezig en je kunt er eenvoudig gebruik van maken. Maar let op. Zomaar een rijtje palen fotograferen levert nog niet direct een interessante foto op. Je eigen standpunt is heel belangrijk. Deze palen steken niet zo ver uit het zand en een lager standpunt is dan beter vinden wij. Maar ga ook weer niet té laag zitten, want dan druk je de zee tot een smal strookje samen. Dat werkt niet zo goed in een tweedimensionaal beeld. Voor deze foto is ook een grijsfilter en een grijs verloopfilter gebruikt.

Sterke invoerende lijnen brengen diepte in de foto
Een palenrij vormt al een sterke invoerende lijn.

Deze foto kent meerdere invoerende lijnen die op 1 punt samenkomen en die het beeld tezamen sterker maken. Er is voor gekozen om het zich terugtrekkende water met een lange sluitertijd te fotograferen. Het schuim op het water zorgt voor de lijnen. Je eerste foto hoeft niet je beste te zijn. Maak er een aantal, want het water beweegt steeds anders. Thuis kies je de foto die jou het meeste aanspreekt.

Stenen als invoerende lijnen in kustfotografie

De foto hieronder is aan de Opaalkust gemaakt. Afhankelijk van de waterstand zijn de stenen op dit strand meer of minder zichtbaar. Als het water stijgt of zakt, zul je steeds andere lijnen ontdekken. Het zoeken naar lijnen betekent voor ons ook genieten. We zijn buiten in de natuur en vinden het ook leuk om gewoon rond te kijken. Je ontdekt vanzelf verschillende mogelijkheden. Het fotograferen komt dan vanzelf wel.

Invoerende lijnen in kustfotografie door de vorm van de stenen te volgen
Ook door de stenen en de stroming van het water te volgen breng je al diepte aan.

Op een bepaald moment zag Yvonne hoe het water zich een weg langs deze stenen baande. In dit soort situaties heb je niet heel veel tijd om een foto te maken. De waterstand verandert snel. Voordat je het weet komt het (terugtrekkende) water niet meer tot onder in het beeld.

De stenen aan de Opaalkust zijn vaak wat ruwer en hier zie je mooie organische vormen. Samen met het schuim op het water, dat zich terug trekt, ontstaat er nog meer diepte in de foto. En zoals je ziet, staat de zon nog maar net boven de horizon. De zon zorgt voor nog net iets beter licht in dit beeld.

Weinig objecten voor invoerende lijnen

Voor sterke invoerende lijnen heb je niet veel nodig. In de foto hieronder zie je een lijn in het zand die je van rechts naar links voert, naar de palenrij toe. Vervolgens brengt de palenrij je weer verder de zee op. Het lijnenspel wordt versterkt door de vorm van en beweging in de lucht.

Een kustfoto gemaakt met filters
De Nederlandse kust is geschikt om met invoerende lijnen te werken.

Deze momenten dienen zich vanzelf een keer aan. We waren aan de kust en hadden net lekker gegeten. We zagen dat de zee zich steeds verder terug trok en dat de wind juist weer een laagje water het strand op blies. Het donkere deel van het strand ligt net iets hoger en bleef droog liggen.

Om deze foto te maken waren enkele filters nodig. Het polarisatiefilter werd zo geplaatst dat het drooggevallen deel van het strand als het ware werd versterkt. Kleur en details zijn beter zichtbaar.

Het grijsverloopfilter werd gebruikt om het contrast te verkleinen. Met een grijsfilter werd de sluitertijd verlengd. Dat was niet zozeer nodig voor de voorgrond maar wel om de wolken iets zachter in beeld te brengen. Door de lange sluitertijd veranderen de wolken in vlagen.

Geen objecten als invoerende lijnen in kustfotografie

In de foto hieronder zijn zelfs geen vaste elementen gebruikt. Je ziet alleen het strand, de zee en de lucht.

Waar leg je de focus in je foto's
Krachtig water zorgt voor krachtige invoerende lijnen in kustfotografie.

De foto is gemaakt op de Maasvlakte tijdens een regenachtige middag in maart. Als je een tijdje naar de beweging van het water kijkt, zie je dat iedere golf anders is. De golven komen niet allemaal even ver het strand op, ze zijn niet even hoog en niet even sterk. En de golven bewegen vaak in een iets andere richting terug dan ze gekomen zijn. Dat heeft weer te maken met hoe het strand is gevormd en wind.

Na een tijdje zul je een patroon herkennen, ook al zijn de golven niet hetzelfde. In deze foto is ervoor gekozen om het water dat naar ons toe beweegt te fotograferen. De golf is al deels gebroken en een laagje schuim ligt op het water. Deze golf was behoorlijk krachtig en liep onder ons door.

Gebruikte hulpmiddelen: filters

In vrijwel alle foto’s werken we met filters. Daarbij denk je misschien aan het verlengen van de sluitertijd. Dat klopt vaak, maar feitelijk is dat creatieve bijvangst. Filters lossen belichtingsproblemen op waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. Met een polarisatiefilter verminder je schitteringen en reflecties. Dit filter maakt het mogelijk om net onder het wateroppervlak te kijken en kleuren iets meer te versterken. Je kunt het zelfs gebruiken om je invoerende lijnen in kustfotografie meer of minder te benadrukken.

Een NiSI grijsfilter in de filterhouder

Met een grijs verloopfilter verminder je het contrast. Vaak zal de lucht lichter zijn dan de voorgrond. Onze ogen kunnen dat contrastverschil overbruggen maar camera’s vaak niet. Met het grijs verloopfilter verklein je het contrast voor de camera. Dat maakt het makkelijker om in 1 beeld uitgebeten hooglichten en dichtgelopen schaduwen te voorkomen.

Gebruikte sluitertijden

Als je meer inzicht wilt in de gebruikte sluitertijden lees dan eens het artikel ‘De juiste sluitertijd voor kustfotografie‘. Je zult er al snel achter komen dat de juiste sluitertijd niet bestaat en dat je uit zult gaan van het landschap dat je voor je hebt, de weersomstandigheden en hoe je die kunt gebruiken om een voor jou aantrekkelijke foto te maken. Wil je nog meer weten? Kijk dan eens naar het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’.

Je hebt nu meer inzicht gekregen in invoerende lijnen in kustfotografie. Ga er zelf eens mee aan de slag. Lekker fotograferen aan de kust en ontdekken wat voor jou goed werkt. Je eerste foto zal waarschijnlijk niet je beste zijn. Geef niet op en maak een serie. De compositie die jou het meeste aanspreekt gebruik je weer als vertrekpunt voor je volgende foto.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *