Als natuurfotograaf ben je veel buiten. Je besteedt veel zorg aan het maken van je foto’s, want je wilt de best mogelijke foto in het veld maken. In het digitale tijdperk is het ontwikkelen van je foto’s verschoven van de donkere kamer of afdrukcentrale naar de computer. Hoe je het ook wendt of keert, je foto’s ontwikkelen doe je zelf. Ontdek in 3 stappen hoe het verbeteren van foto’s in Lightroom Classic werkt.
Zelf je foto’s ontwikkelen in Lightroom Classic
Als je thuis komt ben je er nog niet. De foto die je achter op het scherm van je camera zag, is niet de foto die je op het grote scherm bekijkt. Dat heeft een paar redenen. Het schermpje achter op je camera is niet van al te beste kwaliteit, is niet gekalibreerd en de bewerkingssoftware van de fabrikant is zo ingesteld dat de foto ‘op z’n best’ wordt weergegeven. Thuis, op het grote, gekalibreerde scherm zie je dat er nog ruimte voor verbetering is.
Je zult nog iets aan je foto’s moeten doen om ze van het scherm te laten knallen. Lightroom Classic zal je daarbij helpen. Iedere keer weer, want iedere foto heeft elementen in zich die je kunt benadrukken waardoor de foto meer zal aanspreken. Het verbeteren van foto’s in Lightroom Classic vraagt oefening, maar is makkelijker dan je denkt.
Hierboven zie je een voorbeeld. Links het originele beeld en rechts het bewerkte eindresultaat.
Lightroom Classic is een ontdekkingsreis die je naar mooiere foto’s leidt
Als je de reis in Lightroom Classic start, zul je veel nieuwe dingen in Lightroom ontdekken. In dit artikel ontdek je in 3 belangrijke stappen hoe je heer en meester over Lightroom Classic wordt en je fantastische natuurfoto’s tot een hoge standaard afwerkt.
Als je je reis in de natuurfotografie start, zul je er al snel achter komen dat het fotograferen in het veld ongeveer 50% van het proces is. Al beheers je je camera en de techniek nog zo goed en al heb je het mooiste licht ter wereld, je RAW-bestanden laten de foto nog niet op z’n best zien. Dat geldt overigens ook voor het kant-en-klare JPEG-bestand dat uit je camera komt.
De fabrikant heeft verscherpt, verzadigd en nog een paar dingen meer. Het voordeel is dat de fabrikant je werk uit handen neemt. Het nadeel hiervan is dat de foto niet naar jouw persoonlijke smaak wordt weergegeven. En dat vinden wij een wezenlijk onderdeel van natuurfotografie en fotografie in het algemeen. We kunnen je al wel verklappen dat de nabewerking geen 50% van je tijd vraagt die je aan fotografie spendeert. Dat zou zonde zijn.
De eerste stap
Post-processing zoals nabewerking ook wel wordt genoemd, kan in het begin wellicht veel frustratie met zich meebrengen. Je zit niet graag achter de computer en als je Lightroom Classic opent en de schuifjes verplaatst, wordt je foto er misschien zelfs minder mooi van.
Je mag van ons aannemen dat iedere foto in Lightroom Classic kan worden verbeterd. Als je weet hoe je Lightroom Classic in je voordeel kunt laten werken, wordt natuurfotografie pas echt spannend!
Het doel van nabewerking
Toen je die ene natuurfoto maakte, was er een reden waarom je de ontspanknop indrukte. Of je vond een fantastische compositie of je had geweldige lichtomstandigheden. En misschien zelfs allebei. Het doel is niet dat je deze foto tot een onrealistisch of onnatuurlijk beeld aanpast.
Het doel van verbeteren van foto’s in Lightroom Classic is volgens ons dat je bepaalde delen van de foto extra aandacht geeft. Want dat was toch de reden waarom je in het veld op het knopje drukte? Je wilt de foto zo goed mogelijk weergeven.
starten met het verbeteren van foto’s in lightroom Classic
Stap 1: Beeldanalyse
De eerste stap die je helpt bij het verbeteren van foto’s in Lightroom Classic is beeldanalyse. Dit is volgens ons de belangrijkste en meest onderschatte stap bij het verbeteren van foto’s in Lightroom Classic. Toch zal deze stap bepalen hoe de rest van je post processing work flow er uit komt te zien.
Beeldanalyse vraagt wat tijd en oefening zodat je precies kunt vaststellen welke aanpassingen nodig zijn. Als je weet welke aanpassingen je moet doen, kun je heel efficiënt werken en voorkomen dat je met schuifjes zit te spelen die je foto’s er niet beter op maken.
We kijken naar de onderstaande foto. Deze foto maakten we al enkele jaren geleden aan de Zeeuwse kust. Dit beeld viel ons op omdat een dun laagje water op het strand bleef staan.
Een deel van het strand viel al droog en de randen vormden een lijn naar de palenrij in de achtergrond. De palenrij vormt weer een lijn de zee op. Die dieptewerking wilden we graag vastleggen. Deze foto is gemaakt met de Expose To The Right (ETTR) techniek. Als je daar meer over wilt weten, kijk dan nog eens in ons e-book ‘Fotograferen is een Kunst’ of de ‘Info kaarten voor natuurfotografie‘.
Terug naar de beeldanalyse. Neem even de tijd om de foto grondig te inspecteren en uit te vinden wat je zou willen aanpassen. We wilden enkele elementen in het beeld versterken. De lijn naar de palen toe kan nog wat sterker en de aanwezige kleuren wilden we terugbrengen. Door de ETTR techniek oogt de foto wat flets terwijl de kleuren wel zijn vastgelegd.
Nu we weten wat we willen aanpassen, is er een plan dat kan worden uitgevoerd. Alle aanpassingen die je in Lightroom Classic doet, doe je met een doel: het ontwikkelen en verbeteren van de foto. En het liefst zo snel mogelijk.
Stap 2: globale aanpassingen
Bij het verbeteren van foto’s in Lightroom Classic begin je met globale aanpassingen. Een globale aanpassing heeft effect op de hele foto. De belangrijkste globale aanpassingen zijn onder andere belichting, contrast, hooglichten en schaduwen. De aanpassingen hebben hun effect op iedere pixel in de foto. Ben er dus zeker van dat de aanpassing die je doet een globale aanpassing moet zijn.
Onze eerste globale aanpassingen hebben betrekking op crop en het rechtzetten van de horizon. Ook verwijderen we al vlekken. Veel fotografen doen dit achteraf, maar waarom niet al nu? Als je zeker weet dat je de foto wilt bewerken en er meer mee gaat doen, kun je ook alvast de vlekken er uit halen.
Daarna gaan we verder met hooglichten, schaduwen, zwarte tinten en witte tinten. Het HSL paneel werd nog gebruikt om blauw, voor de lucht en geel, voor het zand, te benadrukken.
Deze globale aanpassingen brengen de foto al meer tot leven en leiden ertoe dat het beeld al meer op de visie aansluit die voor het maken van de foto ontstond. Heb je je globale aanpassingen gereed, stap dan over op de aanpassingen die je op kleinere delen van de foto richt.
Zo ziet het de foto er uit nadat de globale aanpassingen zijn gedaan.
Stap 3: Lokale aanpassingen in lightroom Classic
Lokale aanpassingen zijn kleine edits waarmee je je foto echt tot leven brengt. Het zijn juist deze laatste stappen die, al lijken ze klein, vaak grote impact hebben. Voor ons zit hier de kracht in het verbeteren van foto’s in Lightroom Classic.
Zonder lokale aanpassingen kan een foto er nog vlak uit zien, met de lokale aanpassingen breng je de foto tot leven. Met lokale aanpassingen in licht, detail en kleur ben je in staat om de kijker in de foto te sturen. In deze foto is het penseel gebruikt om meer details in de voorgrond zichtbaar te maken. Het eindresultaat ziet er dan zo uit. Het gaat om een subtiel verschil in details en licht, met name aan de onderkant van de foto.
We geven je nog een voorbeeld van een foto die in Lightroom Classic is bewerkt. Links zie je de foto zonder nabewerking en rechts het eindresultaat met nabewerking. Ook bij de uitwerking van dit beeld zijn de 3 belangrijke stappen gevolgd. In deze foto zijn de verschillen tussen het origineel en de nabewerking klein. Toch zijn er meerdere globale en lokale bewerkingen toegepast om ervoor te zorgen dat de details in de foto beter tot hun recht komen. De belangrijkste aanpassing is dat de foto wat meer diepte heeft gekregen.
Verbeteren van foto’s in Lightroom Classic: maak een Plan van aanpak
Zonder een plan van aanpak en met weinig ervaring is Adobe Lightroom best lastig. En dat terwijl het zo’n bijzonder krachtig programma is om je foto’s te verbeteren. Voordat je het weet, raak je verloren in alle sliders en mogelijkheden. Ondanks alle nieuwe nabewerkingssoftware is Lightroom nog steeds een supergoed programma voor het verbeteren van je foto’s. Er zijn vast programma’s die beter zijn in bepaalde onderdelen, maar als totaalpakket zul je niet snel beter vinden. Het gaat om de manier waarop je met het programma werkt.
Met een plan werk je meer berekenend en zul je eerder succesvol zijn. Volg deze 3 belangrijke stappen vanaf nu en je zult minder tijd nodig hebben om je foto’s te verbeteren. Het is makkelijker dan het lijkt.
Meer lezen over Adobe Lightroom Classic
We schrijven regelmatig artikelen over Lightroom Classic. In ons fotografieblog kun je ze allemaal lezen. En er komen er steeds meer bij.
Alles ontdekken over Lightroom Classic
Je kunt bij ons een Lightroom Classic cursus volgen. Onze cursussen vinden altijd in een 1-op-1 situatie plaats. Dat geeft je de mogelijkheid om in je eigen tempo het maximale uit de cursus Lightroom Classic te halen. De cursus is in verschillende versies beschikbaar.
Cursus
E-book
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO
Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Geef een reactie