Als natuurfotograaf ben je veel buiten. Je besteedt veel zorg aan het maken van je foto’s, want je wilt de best mogelijke foto in het veld maken. In het digitale tijdperk is het ontwikkelen van je foto’s verschoven van de donkere kamer of afdrukcentrale naar de computer. Hoe je het ook wendt of keert, je foto’s ontwikkelen doe je zelf. Ontdek in 3 stappen hoe het verbeteren van foto’s in Lightroom werkt.

Zelf je foto’s ontwikkelen

Als je thuis komt ben je er nog niet. De foto die je achter op het scherm van je camera zag, is niet de foto die je op het grote scherm bekijkt. Dat heeft een paar redenen. Het schermpje achter op je camera is niet van al te beste kwaliteit, is niet gekalibreerd en de bewerkingssoftware van de fabrikant is zo ingesteld dat de foto ‘op z’n best’ wordt weergegeven. Thuis, op het grote, gekalibreerde scherm zie je dat er nog ruimte voor verbetering is. Je zult nog iets aan je foto’s moeten doen om ze van het scherm te laten knallen. Lightroom zal je daarbij helpen. Iedere keer weer, want iedere foto heeft elementen in zich die je kunt benadrukken waardoor de foto meer zal aanspreken. Het verbeteren van foto’s in Lightroom is makkelijker dan je denkt.

Verbeter je foto's in Lightroom: voorbeeld voor en na

Hierboven zie je een voorbeeld. Links het originele beeld en rechts het bewerkte eindresultaat.

Lightroom is een ontdekkingsreis die je naar mooiere foto’s leidt

Als je de reis in Lightroom start, zul je veel nieuwe dingen in Lightroom ontdekken. In dit artikel ontdek je in 3 belangrijke stappen hoe je heer en meester over Lightroom wordt en je fantastische natuurfoto’s tot een hoge standaard afwerkt.

Als je je reis in de natuurfotografie start, zul je er al snel achter komen dat het fotograferen in het veld ongeveer 50% van het proces is. Al beheers je je camera en de techniek nog zo goed en al heb je het mooiste licht ter wereld, je RAW-bestanden laten de foto nog niet op z’n best zien. Dat geldt overigens ook voor het kant-en-klare JPEG-bestand dat uit je camera komt.

De fabrikant heeft verscherpt, verzadigd en nog een paar dingen meer. Het voordeel is dat de fabrikant je werk uit handen neemt. Het nadeel hiervan is dat de foto niet naar jouw persoonlijke smaak wordt weergegeven. En dat vinden wij een wezenlijk onderdeel van natuurfotografie en fotografie in het algemeen. We kunnen je al wel verklappen dat de nabewerking geen 50% van je tijd vraagt die je aan fotografie spendeert. Dat zou zonde zijn.

De eerste stap

Post-processing zoals nabewerking ook wel wordt genoemd, kan in het begin wellicht veel frustratie met zich meebrengen. Je zit niet graag achter de computer en als je Lightroom opent en de schuifjes verplaatst, wordt je foto er juist minder mooi van.

Je mag van ons aannemen dat iedere foto in Lightroom kan worden verbeterd. Als je weet hoe je Lightroom in je voordeel kunt laten werken, wordt natuurfotografie pas echt spannend!

Privé cursus Lightroom

Het doel van nabewerking

Toen je die ene natuurfoto maakte, was er een reden waarom je de ontspanknop indrukte. Of je vond een fantastische compositie of je had geweldige lichtomstandigheden. Het doel is niet dat je deze foto tot een onrealistisch of onnatuurlijk beeld aanpast. Trouwens, als je dat wilt doe je dat gewoon, daar is niets mis mee, het is immers jouw foto en jouw persoonlijke smaak.

Het doel van verbeteren van foto’s in Lightroom is volgens ons dat je bepaalde delen van de foto extra aandacht geeft. Want dat was toch de reden waarom je in het veld op het knopje drukte? Je wilt de foto zo goed mogelijk weergeven.

Kies voor een groepscursus of privécursus Lightroom

starten met het verbeteren van foto’s in lightroom

Stap 1: Beeldanalyse

De eerste stap die je helpt bij het verbeteren van foto’s in Lightroom is beeldanalyse. Dit is volgens ons de belangrijkste en meest onderschatte stap bij het verbeteren van foto’s in Lightroom. Toch zal deze stap bepalen hoe de rest van je post processing work flow er uit komt te zien.

Beeldanalyse vraagt wat tijd zodat je precies kunt vaststellen welke aanpassingen nodig zijn. Als je weet welke aanpassingen je moet doen, kun je heel efficiënt werken en voorkomen dat je met schuifjes zit te spelen die je foto’s er niet beter op maken.

We kijken naar de onderstaande foto. Deze foto maakten we al enkele jaren geleden aan de Zeeuwse kust. Dit beeld viel ons op omdat een dun laagje water op het strand bleef staan.

beeldanalyse in lightroom classic

Een deel van het strand viel al droog en de randen vormden een lijn naar de palenrij in de achtergrond. De palenrij vormt weer een lijn de zee op. Die dieptewerking wilden we graag vastleggen. Deze foto is gemaakt met de Expose To The Right (ETTR) techniek. Als je daar meer over wilt weten, kijk dan nog eens in ons e-book ‘Fotograferen is een Kunst’.

Terug naar de beeldanalyse. Neem even de tijd om de foto grondig te inspecteren en uit te vinden wat je zou willen aanpassen. We wilden enkele elementen in het beeld versterken. De lijn naar de palen toe kan nog wat sterker en de aanwezige kleuren wilden we terugbrengen. Door de ETTR techniek oogt de foto wat flets terwijl de kleuren wel zijn vastgelegd.

Nu we weten wat we willen aanpassen, is er een plan dat kan worden uitgevoerd. Alle aanpassingen die je in Lightroom doet, doe je met een doel: het ontwikkelen en verbeteren van de foto. En het liefst zo snel mogelijk.

Stap 2: globale aanpassingen

Bij het verbeteren van foto’s in Lightroom begin je met globale aanpassingen. Een globale aanpassing heeft effect op de hele foto. De belangrijkste globale aanpassingen zijn onder andere belichting, contrast, hooglichten en schaduwen. De aanpassingen hebben hun effect op iedere pixel in de foto. Ben er dus zeker van dat de aanpassing die je doet een globale aanpassing moet zijn.

Onze eerste globale aanpassingen hebben betrekking op crop en het rechtzetten van de horizon.  Ook verwijderen we al vlekken. Veel fotografen doen dit achteraf, maar waarom niet al nu? Als je zeker weet dat je de foto wilt bewerken kun je ook alvast de vlekken er uit halen.

Daarna gaan we verder met hooglichten, schaduwen, zwarte tinten en witte tinten. Het HSL paneel werd nog gebruikt om blauw, voor de lucht en geel, voor het zand, te benadrukken.

Deze globale aanpassingen brengen de foto al meer tot leven en leiden ertoe dat het beeld al meer op de visie aansluit die voor het maken van de foto ontstond. Heb je je globale aanpassingen gereed, stap dan over op de aanpassingen die je op kleinere delen van de foto richt.

Zo ziet het de foto er uit nadat de globale aanpassingen zijn gedaan.

globale aanpassingen aan je foto in lightroom classic

Stap 3: Lokale aanpassingen

Lokale aanpassingen zijn kleine edits waarmee je je foto echt tot leven brengt. Het zijn juist deze laatste stappen die, al lijken ze klein, vaak grote impact hebben. Voor ons zit hier de kracht in het verbeteren van foto’s in Lightroom.

Zonder lokale aanpassingen kan een foto er nog vlak uit zien, met de lokale aanpassingen breng je de foto tot leven. Met lokale aanpassingen in licht, detail en kleur ben je in staat om de kijker in de foto te sturen. In deze foto is het penseel gebruikt om meer details in de voorgrond zichtbaar te maken. Het eindresultaat ziet er dan zo uit. Het gaat om een subtiel verschil in details en licht, met name aan de onderkant van de foto.

lokale aanpassingen aan je foto's in lightroom classic

We geven je nog een voorbeeld van een foto die in Lightroom is bewerkt. Links zie je de foto zonder nabewerking en rechts het eindresultaat met nabewerking. Ook bij de uitwerking van dit beeld zijn de 3 belangrijke stappen gevolgd. In deze foto zijn de verschillen tussen het origineel en de nabewerking klein. Toch zijn er meerdere globale en lokale bewerkingen toegepast om ervoor te zorgen dat de details in de foto beter tot hun recht komen. De belangrijkste aanpassing is dat de foto wat meer diepte heeft gekregen.

Verbeteren van foto’s in Lightroom: maak een Plan van aanpak

Zonder een plan van aanpak en met weinig ervaring is Lightroom best lastig. En dat terwijl het zo’n bijzonder krachtig programma is om je foto’s te verbeteren. Voordat je het weet raak je verloren in alle sliders en mogelijkheden. Ondanks alle nieuwe nabewerkingssoftware is Lightroom nog steeds een supergoed programma voor het verbeteren van je foto’s. Er zijn vast programma’s die beter zijn in bepaalde onderdelen, maar als totaalpakket zul je niet snel beter vinden. Het gaat om de manier waarop je met het programma werkt.  

Met een plan werk je meer berekenend en zul je eerder succesvol zijn. Volg deze drie belangrijke stappen vanaf nu en je zult minder tijd nodig hebben om je foto’s te verbeteren. Het is makkelijker dan het lijkt.

Meer lezen over Adobe Photoshop Lightroom

We schrijven regelmatig artikelen over Lightroom. In ons fotografieblog kun je ze allemaal lezen. En er komen er steeds meer bij.

Cursus waarin Lightroom centraal staat

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je Lightroom voor jou kunt laten werken? We hebben enkele cursussen Lightroom speciaal voor jou als natuurfotograaf ontwikkeld. Afhankelijk van je keuze volg je de cursus in 5 avonden in een groep van maximaal 6 personen of je kiest voor een training in een 1-op-1 setting.

Cursussen

Groepscursus Lightroom
In 5 avonden ontdek je wat je als natuurfotograaf nodig hebt om je foto’s van het scherm te laten springen. De lessen duren 2,5 uur en er zijn maximaal 6 deelnemers.

Een voorbeeldbewerking die je in de cursus Lightroom leert

Heb je geen 5 avonden tijd? Kies dan voor een privétraining Lightroom. Samen bepalen we op welke dag je de cursus volgt en je hebt veel mogelijkheden om zelf de inhoud van het programma vast te stellen.

Kies voor een groepscursus of privécursus Lightroom

Je kunt er ook voor kiezen om het fotograferen en bewerken van je foto’s in 1 dag te combineren. Dat doen we in de workshop Fine Art en Lightroom. Deze workshop is voor gevorderde fotografen, met technische kennis en ervaring én basiskennis van Lightroom. In de ochtend ga je fotograferen, in de middag bewerken wij jouw foto’s en ontdek je hoe je je workflow verbetert en snel je foto ontwikkelt.

Een foto gemaakt aan de Opalkust met het NIsi Landscape CPL polarisatiefilter

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is ambassadeur en officieel dealer van NiSi, Lensbaby, Leofoto en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *