De afgelopen tijd heb je vast al gelezen dat we graag aan de kust fotograferen. Én dat we het belangrijk vinden om de technische vaardigheden op peil te hebben. Dat inspireerde ons om een artikel over technische vaardigheden voor kustfotografie te schrijven. We geven je 5 praktische tips.

Technische vaardigheden voor kustfotografie

Op zich zijn de technische vaardigheden voor kustfotografie niet anders dan voor welke vorm van fotografie dan ook. Immers, je stelt het diafragma, ISO-waarde en sluitertijd op een bepaalde waarde in. ‘In camera’ werk je met dezelfde knoppen. Die combinatie maakt een – technisch – beeld en geeft een stukje creativiteit aan je foto.

fotograferen aan de kust

Natuurfotografie is keuzes maken

Lekker eenvoudig dus. Maar….dat is de meest basale vorm. In de praktijk zul je aan de kust bepaalde keuzes maken. Keuzes die worden ingegeven door wat de natuur je geeft. En daar zul je regelmatig je wensen aan moeten aanpassen. Dat plaatst je wel eens voor lastige keuzes bij het maken van een natuurfoto.

Tips voor kustfotografie

Als we aan technische vaardigheden voor kustfotografie denken, schieten ons een paar dingen te binnen:

  • We willen dat de foto scherp is op de door ons gewenste plek
  • En dat de belichting naar onze zin is, zowel technisch als creatief

We geven je een aantal praktische tips voor kustfotografie die jij ook kunt gebruiken.

workshop kustfotografie technische vaardigheden

Tip 1 = Licht en contrast

Bij de technische vaardigheden voor kustfotografie hoort een goed inzicht in licht en contrast. Beiden hangen natuurlijk sterk samen. De hoeveelheid licht is eenvoudig te controleren en in technische instellingen om te zetten als het contrast laag is. Is het contrast groter, dan sta je voor een uitdaging.

Tip 2 = Belichting

Een belangrijke technische vaardigheid voor kustfotografie is dus de controle over de belichting. Je wilt uitgebeten hooglichten voorkomen. Meestal zitten die in de lucht of in het schuim op het water. Als dat niet precies je onderwerp in de foto is, zal het oog van de kijker er toch naartoe worden getrokken. En een onderwerp dat als uitgebeten wit wordt gepresenteerd, werkt meestal ook niet. Filters kunnen de oplossing zijn, maar ook dan kun je de belichting nog aanpassen.

Tip 3 = Sluitertijd creatief toepassen

Controle over je belichting betekent voor een belangrijk deel dat je controle over de sluitertijd hebt. Maar de sluitertijd zegt ook iets over het creatief effect in je foto. Fotografeer met wisselende sluitertijden voor afwisseling in je portfolio.

Tip 4 = Scherp op de plek waar jij wilt

Aan de kust kan het een uitdaging zijn om scherp te stellen waar jij wilt. Immers, het water op de voorgrond is in beweging. En op de lucht scherpstellen is vrijwel nooit een goede optie. Toch is het goed mogelijk om op bewegend water scherp te stellen. Vaak moet je wel, zeker als bijvoorbeeld een steen of palenrij niet op de juiste afstand ligt om op scherp te stellen. Wellicht zul je handmatig moeten scherpstellen. Dit vraagt enige oefening, maar het is zeker de moeite waard.

Tip 5 = Voorkom bewegingsonscherpte

In het verlengde van het scherpstellen ligt het voorkomen van bewegingsonscherpte. Want als je zorgvuldig hebt scherpgesteld, kun je nog steeds met onscherpe foto’s naar huis gaan. Bewegingsonscherpte is vaak de oorzaak. Zorg er daarom voor dat je statief stevig staat. En over statieven gesproken, kies een stabiel statief. Het is misschien iets zwaarder, maar zo’n ding moet wel doen waarvoor het bedoeld is.

Conclusie

Ook jij kunt de technische vaardigheden voor kustfotografie onder de knie krijgen. Als je de belichtingsdriehoek begrijpt en beheerst, heb je alle creatieve vrijheid. Voor de ene fotograaf zal dit nog een uitdaging zijn, een andere zet de puntjes op de i, en voor weer een andere fotograaf is dit gesneden koek. Onze conclusie is dat je je camera ziet en gebruikt als een – technisch – hulpmiddel om het landschap voor je op de door jouw gewenste manier vast te leggen.

Zoutelande Workshop Kustfotografie Beterelandschapsfoto 1 Betere Landschapsfoto

Meer lezen over technische vaardigheden voor kustfotografie

Wil je nog meer weten over de technische vaardigheden voor kustfotografie? Bekijk dan de volgende artikelen eens:

Praktische workshop technische vaardigheden

Een workshop volgen kan natuurlijk ook. Omdat je van ons persoonlijke begeleiding krijgt, zul je snel flinke stappen zetten. We helpen je bij het praktisch toepassen van begrippen zoals diafragma, ISO-waarde en belichting. Je zult ook mooie foto’s willen maken. Daarom pakken we in de workshop waarin de technische vaardigheden centraal staan ook een stukje compositie opbouw mee. Alles bij elkaar is het een leuke en uitdagende workshop waarin je mooie foto’s zult maken.

Workshop Beterelandschapsfoto Yvonne Nieuwkerk 1 Betere Landschapsfoto

En als je de techniek al beheerst, kijk dan eens naar de workshop ‘Kustfotografie compositie en sfeer’. In die workshop leggen we de nadruk op het vastleggen van sterke composities met sfeer.

Super mooie foto van palen en de zee met een hele mooie blauwe tint

Of kies voor de 2-daagse workshop aan de Zeeuwse kust.

DSC8396 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *