Wat doe je als het winter is? De hele dag binnen zitten? De dagen zijn al zo kort. Als natuurfotograaf is er genoeg buiten te beleven en te fotograferen. En als het weer eens écht niet naar je zin is? Dan kun je binnen nog genoeg andere dingen rondom natuurfotografie doen. Ontdek onze oplossingen voor fotograferen in de winter.

Fotograferen in de winter

De winter is een geschikte periode om terug te kijken naar de foto’s van het afgelopen jaar. Je hebt vast mooie foto’s gemaakt. Het zullen niet allemaal toppers zijn. Dat herkennen we wel. Maar er zitten vast een aantal foto’s tussen die je een goed gevoel geven. Lekker genieten dus.

Maar nu is het winter. De dagen zijn kort. Op het moment waarop we dit blog schrijven regent het. En met de feestdagen die achter ons liggen, is het druk genoeg. Behalve dat we terugkijken, is de winter ook een geschikte periode om nieuwe dingen te proberen, je foto’s te bewerken én vooruit te kijken.

Toch heb je vast tijd om te fotograferen in de winter. We geven je een aantal tips voor natuurfotografie die je de komende tijd kunt gebruiken.

Tip 1: Er is geen slecht weer

We zeggen altijd dat er geen slecht weer is. Dat alle weer geschikt is om in te fotograferen. Met een lekker warme jas, handschoenen en muts kom je al een heel eind.

Fotograferen in de winter zal je misschien niet je allermooiste foto opleveren. Maar juist in deze tijd van het jaar is het lekker om erop uit te gaan.

AAG9361 Betere Landschapsfoto

Tip 2: Isoleer het Onderwerp

Tijdens het fotograferen in de winter is er nog genoeg te fotograferen. Natuurlijk is er minder kleur en zijn de loofbomen bladerloos. Maar er is nog zoveel meer vast te leggen dan ‘mooie’ kleuren. Dat komt later dit jaar wel weer.

Je kunt het onderwerp isoleren. Door letterlijk minder in beeld te nemen. Dat kan heel eenvoudig. Je zoomt in met je objectief. Of je loopt naar je onderwerp toe. Natuurlijk let je wel op de compositie. Want alleen het onderwerp isoleren is niet genoeg.

Fotograferen in de winter in de Hoge Venen.

Tip 3: Gebruik een koele witbalans

En als je dan toch lekker bezig bent met het fotograferen in de winter, dan kun je het koele karakter van je foto benadrukken met een koele witbalans. De blauw-grijze tinten versterken het koele, winterse karakter van je foto.

Super mooie foto van palen en de zee met een hele mooie blauwe tint

Tip 4: Bewerk je foto’s

En als het weer echt tegenvalt, is er nog altijd tijd om je foto’s te bewerken. Het verbeteren van foto’s doen we in Lightroom Classic.

Eerst maken we een selectie van de foto’s. Zo’n 80% gaat de prullenbak in. Het zijn foto’s die ons niet aanspreken. Of die ‘dubbel’ zijn omdat ze te veel op andere foto’s lijken.

Daarna doen we een aantal globale aanpassingen die we kopiëren naar de foto’s die over zijn gebleven. Alleen de beste foto’s – en dat is heel subjectief natuurlijk – krijgen nog enkele lokale aanpassingen. Dat zijn vaak de foto’s die je op onze website en in de blogs ziet.

Tip 5: Kijk vooruit

De winter is ook een ideale periode om vooruit te kijken. Misschien wil je wel een nieuwe techniek leren. Of wil je op een bepaalde locatie fotograferen. Ook dit zijn dingen die je perfect in de winter kunt doen als je even geen zin hebt om te fotograferen. Want dat komt ook wel eens voor, toch?

Voor ons begint het workshopseizoen alweer in januari. Maar natuurlijk bouwen we het rustig aan op met de workshops. In de tussentijd zitten we niet stil. Er komt nog heel veel nieuws aan de komende maanden. We houden je op de hoogte.

Conclusie van fotograferen in de winter

Fotograferen in de winter is erg leuk om te doen. De omstandigheden zijn vaak wat koud en de dagen zijn kort. Aan de andere kant is het ideaal om met een beetje leuk licht zowel de zonsopkomst als zonsondergang op 1 dag te fotograferen.

Thuis kun je ook genoeg doen. Je kunt alvast bedenken waar je dit jaar wilt fotograferen of wat je wilt bijleren. En er zijn vast nog een paar foto’s die je wilt bewerken en publiceren.

We zijn benieuwd naar hoe jij je fotografie in de winter beleeft. Laat het ons onder dit blog weten.

Handige e-books om alles nog eens te bekijken

De winter is ideaal om je fotografie te verbeteren. Bekijk onze e-books eens. Misschien zit er nog iets voor je bij.

Fotograferen is een kunst

E book Fotograferen Is Een Kunst Cover Tablet Betere Landschapsfoto

Digitale coach natuurfotografie

Digitale Info Kaarten Natuurfotografie Cover Betere Landschapsfoto

Lange sluitertijden

E Book Lange Sluitertijden Met Filters 3 Betere Landschapsfoto

Workshops in de winter

Fotograferen in de winter kan ook tijdens een workshop. Het is top als er sneeuw ligt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze workshops. Er zijn maximaal 10 deelnemers en 2 begeleidende fulltime fotografen. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. En als je wilt maken we samen de foto die jij graag wilt maken.

Privé workshop

DSC2304 Betere Landschapsfoto

Kalmthout winter

AAE9991 Betere Landschapsfoto

Winter is de ideale tijd voor een cursus

Je kunt natuurlijk ook een 1-daagse cursus volgen. Onze cursussen Lightroom Classic zijn privé cursussen. We weten uit ervaring dat je hier het meeste van opsteekt als de cursus in jouw tempo wordt gegeven. Er is veel interactie en je bewerkt je eigen foto’s.

Als je niet zo’n zin hebt om de achter je computer te zitten, is de cursus workflow en nabewerking echt iets voor je. Natuurlijk zit je tijdens de cursusdag veel achter de computer. Maar het doel is juist om snel en effectief je foto’s te bewerken. Want zo spaar je tijd om andere leuke dingen te doen.

Lightroom

Cursus Lightroom Classic 1 Betere Landschapsfoto

Workflow

Impressie van de cursus Lightroom Classic

E-book

mock 00404 2 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *