Een goede natuurfoto maak je bij voorkeur tijdens het fotograferen in de natuur. En niet achter je computer. Want wat je niet vastlegt, kun je er achteraf niet uithalen. Fotobewerking is een integraal onderdeel van natuurfotografie. We leggen je uit waarom.

Het meeste plezier heb je achter de camera. Je bent lekker buiten – meestal in de natuur – en legt op jouw manier vast wat je ziet. Dat kan meer registerend zijn. Of meer ‘creatief’. Met creatief bedoelen we dat je de cameratechniek zo inzet dat je een beeld laat zien dat je met het blote oog niet ziet.

Wat ook je doel is, we gaan ervan uit dat je zoals veruit de meeste fotografen ‘in camera’ een foto wilt maken die zo dicht mogelijk bij het gewenste eindresultaat ligt.

AAA1286 Betere Landschapsfoto

Waarom zou je iets aan fotobewerking willen doen?

Maar je camera heeft beperkingen. Of je nu in RAW fotografeert of niet. Iedere camera heeft een bepaald dynamisch bereik. En dit dynamisch bereik is stukken kleiner dan het dynamisch bereik van je ogen. Dat betekent dat in de fotografiepraktijk schaduwen al snel dichtlopen en kleuren wel eens fletser worden weergegeven.

En in bijvoorbeeld RAW worden je foto’s wat minder scherp weergegeven. Terwijl in jpeg kleuren weer te veel verzadigd kunnen zijn. Dit zijn zomaar twee redenen die je doen besluiten om natuurfotografie en fotobewerking te integreren in je workflow. Een bijkomend voordeel is dat je met fotobewerking je foto’s écht een persoonlijke touch kunt meegeven.

Natuurfotografie en fotobewerking: Zelf ontwikkelen

Het ‘ontwikkelen’ van je foto’s doe je tegenwoordig zelf. We schatten in dat het ontwikkelen van een foto ons 2, hooguit 3 minuten kost. Natuurlijk ging daar oefening aan vooraf. Maar wat we aan bewerking doen valt best mee.

Eenvoudig meer uit je foto’s halen

Meestal blijven de aanpassingen beperkt tot:

  • De witbalans en kleuren
  • Contrasten, met name in donkere delen van een foto
  • Het verwijderen van vlekken
  • Met maskers lokale delen van een foto benadrukken of juist minder aandacht geven
Natuurfotografie en fotobewerking: een creatieve combinatie
Links onbewerkt, rechts bewerkt.

Natuurfotografie en fotobewerking: Beeldanalyse

Een foto bewerken doen we niet zomaar. We starten altijd met beeldanalyse. Daarmee bedoelen we dat we een foto beoordelen. We zoeken in een kleine serie – waarvan de belichting en/of bijvoorbeeld de compositie hetzelfde is – de beste foto uit. Vervolgens bedenken we hoe we die foto willen aanpassen. Daarbij gaan we uit van wat we hebben vastgelegd. Om je een voorbeeld te geven: een gemiddeld belichte foto passen we niet zodanig aan dat het opeens een high key foto wordt.

Dat is juist iets dat we op voorhand bedenken. Maar we kijken wel naar kleuren, contrasten of welke delen van een foto we meer of minder willen benadrukken. De meeste aanpassingen die we doen, maken we met maskers in Lightroom Classic.

Dit klinkt misschien ingewikkeld. Maar het combineren van natuurfotografie en fotobewerking is eenvoudiger dan het lijkt.

Beeldanalyse geef je veel informatie over hoe je fotografeert

De beeldanalyse geeft je ook veel informatie over hoe je fotografeert. Je kunt in Lightroom Classic – in de module Bibliotheek – maar ook in andere fotobewerkingssoftware, via de EXIF-gegevens veel informatie terughalen.

Bekijk maar eens foto’s die je meer of minder aanspreken. En bekijk vervolgens de EXIF-gegevens. Meestal kun je er voor jezelf een tip uithalen. Sommige instellingen werkten goed voor een foto en andere minder. Dan weet je precies wat je in je workflow kunt aanpassen. Dit is een zeer belangrijke stap die wordt onderschat bij het integreren van natuurfotografie en fotobewerking.

Fotobewerking kan in verschillende programma’s

Fotobewerking kan in verschillende programma’s. Er komen ook steeds meer programma’s op de markt. Sommige programma’s zijn gratis. Andere programma’s koop je. En voor weer andere programma’s sluit je een abonnement af. Dit laatste lijkt duurder, maar vergeet niet dat het bewerken van je foto’s een belangrijk onderdeel van de fotografie is. En dat het programma steeds van updates wordt voorzien. De techniek verbetert nog steeds.

Lightroom Classic

Zelf bewerken wij alle foto’s in Lightroom Classic. Dat doen we zonder uitzondering en al meer dan zes jaar lang. Lightroom Classic heeft wat ons betreft meer dan voldoende en kwalitatief goede opties om onze foto’s tot op het gewenste niveau af te werken.

Meer weten over Lightroom Classic

Als je meer wilt weten over Lightroom Classic, dan kun je terecht in het fotografieblog op de website. Daar staan inmiddels verschillende artikelen over Lightroom Classic en het bewerken van foto’s.

Wil je eerst meer hulp bij het fotograferen? Kijk dan eens naar de workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *