Adobe’s Lightroom Classic 13 brengt spannende vernieuwingen naar fotobewerking. Ontdek hoe deze upgrade je in staat stelt om meer uit je beelden te halen. Ontdek de nieuwe mogelijkheden van Lightroom Classic.

Al 12 jaar bewerken wij onze foto’s in Lightroom Classic. We begonnen ooit in versie 3 en zijn inmiddels bij versie 13 aanbeland. Dit jaar werden enkele nieuwe en verbeterde tools geïntroduceerd. Dat bleef niet alleen beperkt tot de grote najaarsupdate. Het bewerken van foto’s is nog gemakkelijker geworden. Daardoor blijft Lightroom Classic ook in de toekomst ons favoriete fotobewerkingsprogramma.

Nieuw in Lightroom Classic versie 13

De nieuwste versie van Lightroom Classic barst van de opwindende mogelijkheden. Laten we de meest spraakmakende functies eens onder de loep nemen:

  • Interactieve vage lens
  • Kleur aanpassen met puntcurve
  • Foto’s ontwikkelen en exporteren in HDR

We gaan dieper op deze drie nieuwe opties in. De functies zijn zeer uitgebreid en vragen kennis van Lightroom. In ons e-book Lightroom Classic en 1-op-1 cursus ontdek je alle ins and outs.

Logo2 Betere Landschapsfoto

Nieuw in Lightroom: interactieve vage lens

Eenvoudig gezegd kun je met de optie ‘vage lens’ de scherptediepte beïnvloeden. Het vergroten van de scherptediepte kan niet. Het verkleinen van de scherptediepte natuurlijk wel. Deze optie is voorlopig alleen als een zogenaamde beta-versie beschikbaar.

Vage lens maakt een selectie met behulp van AI. Vervolgens kun je het bokeh op 5 verschillende manieren beïnvloeden. Je kunt de foto een look geven alsof ze met een groter diafragma en dus kleinere scherptediepte is vastgelegd.

Vage lens is zeker voor natuurfotografie van toegevoegde waarde. Een foto hoeft immers niet vanaf de voorgrond tot en met de achtergrond scherp te zijn. We vinden deze functie vooral voor onze macrofoto’s geschikt al gaan we er ook voor landschapsfoto’s gebruik van maken. Natuurlijk kun je vage lens ook voor wildlife fotografie, portretfotografie en productfotografie gebruiken.

Een soortgelijk ’vage lens’ effect kun je ook door toepassing van een Masker – gecombineerd met Textuur en Helderheid – aan je foto’s toevoegen. Merk op dat de resultaten niet perfect identiek zijn en dat vage lens je net een ander, en misschien wel subtieler, effect geeft.

Vage lens is nog traag

Vage lens is een ‘vroege toegang’ optie. Het is een soort van betaversie die nog niet uitontwikkeld is. Toch is de toevoeging van de vage lens wat ons betreft geslaagd. Wat ons betreft is het grootste manco de traagheid van de AI-functie. Andere AI-opties werken al sneller. Maar het potentieel van vage lens is enorm. Wat ons betreft is dit de belangrijkste toevoeging aan versie 13. Adobe zal vast in een volgende versie voor meer snelheid zorgen.

Nieuw in Lightroom: kleur aanpassen met puntcurve

Het aanpassen van individuele kleuren kon al en kan nog steeds in het HSL-paneel. Door het toevoegen van het selecteren via de puntcurve heet het paneel nu ‘Kleurmixer’ en het HSL-paneel heet nu ‘Mixer’.

Terug naar het aanpassen van kleur met de puntcurve.

Door met het pipet op een kleur te klikken kun je tot 8 kleuren zeer nauwkeurig selecteren, waarna je aanpassingen in kleurtoon, verzadiging en luminantie kunt doen. Je kunt het bereik van de geselecteerde kleur visualiseren en aanpassen. Je kunt deze verfijnde methode toepassen als je bijvoorbeeld last hebt van kleurzweem in je foto’s.

Met de puntcurve kun je nauwkeuriger werken dan met HSL/Mixer. De puntkleur-optie is ook binnen de maskers beschikbaar. Hiermee kun je de kleur in zeer specifieke delen van je foto’s beïnvloeden. Volgens Adobe werkt puntkleur los van HSL/Mixer. Je kunt dus beide opties naast elkaar in 1 foto toepassen. Wat ons betreft een waardevolle toevoeging.

Lightroom Classic 13 Puntkleur Scherm Betere Landschapsfoto
Weergave puntkleur-scherm binnen de nieuwe Kleurmixer.

Nieuw in Lightroom: Foto ontwikkelen en exporteren in HDR

In het standaard paneel is een HDR-functie toegevoegd. Door deze te activeren kun je nauwkeurig controle uitoefenen in de lichte delen van je foto. Dat klinkt goed, maar er zijn nog de nodige beperkingen: de hele pijplijn moet op HDR zijn ingericht.

Je hebt dus een foto nodig die HDR-support, meestal RAW. Dat lukt nog wel. Maar ook je monitor moet HDR ondersteunen. Deze beeldschermen zijn nog prijzig.

Ook zonder HDR-monitor kun je de HDR-functie toepassen, maar het resultaat is niet goed zichtbaar. Bedenk ook dat export van een HDR-beeld naar social media het dynamisch bereik vooralsnog terugbrengt naar Standaard HDR. Adobe noemt dit SDR. SDR lijkt ons voorlopig nog goed.

Lightroom Classic 13 HDR Betere Landschapsfoto
Voorbeeld histogram met HDR-weergave.

Deze drie functies zijn geavanceerd en niet direct voor een fotograaf met weinig tot geen ervaring in Lightroom weggelegd. Heb je meer ervaring in Lightroom Classic? Experimenteer maar eens met deze functies en bepaal voor jezelf of ze van toegevoegde waarde zijn.

Tools die eerder werden geïntroduceerd in Lightroom Classic

Eerder dit jaar werden ook al een aantal belangrijke tools geïntroduceerd. Die tools kunnen ook van invloed zijn op je huidige workflow. De belangrijkste nieuwe tools zijn:

  • Ruis verminderen met AI (Artificial Intelligence)
  • Maskeren is verbeterd, onder andere met curven
  • Introductie van adaptieve presets
  • En natuurlijk zijn kleine bugs verwijderd en nieuwe camera’s en objectieven toegevoegd.

We bespreken de voor ons belangrijkste tools.

Ruis verminderen met AI

Je hebt vast al opgemerkt dat er staat ruis verminderen en niet verwijderen. En dat is wat de tool in Lightroom Classic doet. Alle ruis verwijderen is eigenlijk niet mogelijk zonder een significant verlies van details. Voorheen had je in het paneel ‘Details’ de mogelijkheid om met schuifjes de hoeveelheid ruis te verminderen. Met de AI-functie neemt de software dat van je over.

Het werkt verbluffend eenvoudig en goed. Je vindt de nieuwe functie in het paneel Details. Of je kiest in de menubalk voor Foto’s > Verbeteren. De sneltoets is SHIFT + CTRL + I.

Het verminderen van ruis gaat nog traag. Afhankelijk van de foto die we aanpasten, zagen we tijden van 1 tot 7 minuten. Het voordeel is wel dat je in de tussentijd gewoon je foto’s kunt bewerken. Je hoeft dus niet te wachten.

Lightroom Classic 13 AI Ruisreductie Betere Landschapsfoto

Adaptieve presets

Een adaptieve preset doet precies wat de naam zegt. Het Masker dat voor een adaptieve preset wordt gebruikt, wordt automatisch door Lightroom Classic op basis AI aan de foto aangepast, zonder dat je een masker handmatig aanpast.

De adaptieve presets vind je in de Module Ontwikkelen aan de linker kant van het scherm. Zoek de voorinstellingen op. En je ziet precies welke presets adaptief zijn.

Het voordeel van adaptieve presets is dat het masker niet meer door jou hoeft te worden bijgewerkt. Het bewerken van je foto’s vraagt dan minder tijd. Als natuurfotograaf heb je bijvoorbeeld een voordeel bij het toepassen van de adaptieve presets voor de lucht.

Nog iets over presets

Of de presets nu adaptief zijn of niet, het blijven presets. Ze hoeven niet vanuit hun default instelling je foto’s er beter te laten uitzien. Ben daarom kritisch op de resultaten van de presets en gebruik ze alleen als ze je foto’s er beter laten uitzien.

Meer ontdekken over Lightroom Classic

Wil je meer weten over Lightroom Classic? Bekijk dan de volgende blogs eens:

Alle nieuwe ontwikkelingen in ons e-book Lightroom Classic

Ieder jaar brengen we een nieuwe versie van ons eigen e-book Lightroom Classic uit. Dat is hard nodig want Adobe heeft nog veel meer verbeteringen doorgevoerd dan waarover je in dit blog leest.

Ons e-book Lightroom Classic is jouw gids voor alle recente verbeteringen en updates in dit krachtige programma. Het biedt diepgaande inzichten en praktische voorbeelden om je te helpen.

We verwerken alle updates en nieuwe tools in het e-book. En voorzien de aanpassingen van praktische voorbeelden. Het nieuwe e-book zal nog uitgebreider zijn.

Als je het e-book Lightroom Classic nu bestelt, kun je versie 12 (oktober 2022) direct downloaden. Je krijgt het nieuwe e-book dat helemaal aan versie 13 is aangepast rond de jaarwisseling automatisch en zonder bijbetaling toegestuurd.

Coverfoto Betere Landschapsfoto
Cover is een indicatie. Definitieve versie zal afwijken van dit voorbeeld.

Conclusie

Met de introductie Lightroom Classic versie 13 is fotobewerking nog leuker en gemakkelijker geworden. Lightroom blijft een programma om meer uit je foto’s te halen, niet om je foto’s te veranderen. AI wordt vooral ingezet voor analyses en selecties en niet om je te laten geloven dat je een andere foto hebt gemaakt. De kunst van het fotograferen zit immers in het vastleggen van de beelden zelf.

Ons doel is om een foto ‘in camera’ te maken die al zo dicht mogelijk bij het gewenste finale beeld ligt. Maar we zullen de laatste zijn om te ontkennen dat fotobewerking niets toevoegt. Voor ons is het een essentieel onderdeel van de digitale fotografie.

We werken vrijwel dagelijks met Lightroom Classic en de nieuwe tools en updates zijn gewoon prettig om mee te werken. We merken dat onze workflow langzaamaan verandert. Zo’n aanpassing is ook wel eens prettig om te merken. Het fotograferen en bewerken van foto’s komt steeds dichter bij elkaar te liggen.

zelf Eerst mooie foto’s maken

Zoals we net al schreven: het fotograferen zelf is het belangrijkste. Wij begrijpen dat als geen ander. Daarom bieden wij workshops aan die je helpen je fotografie skills te verbeteren.

Onze workshops zijn ontworpen om je fotografievaardigheden te verbeteren, ongeacht je niveau. We delen onze kennis om je te helpen betere foto’s te maken.

We geven met ons team verschillende workshops in hele mooie gebieden in Nederland, België en Frankrijk. We zorgen ervoor dat je persoonlijke aandacht in de workshops krijgt, zowel op creatief als op technisch vlak. En helpen je bij het maken van betere en mooiere foto’s. Je bent van harte welkom.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

Cursus Lightroom Classic

Wil je direct met Lightroom aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Als enthousiaste fotograaf die net wat meer uit de foto’s wil halen, zit je goed bij ons.

Leer hoe je jouw foto’s kunt bewerken en verbeteren met behulp van verschillende tools en technieken.

Word een expert in Lightroom met onze cursus, ontworpen om je te helpen niet alleen de technische aspecten van het programma te begrijpen, maar ook om je creatieve bewerkingen te versterken.

Want daar ga je in de cursus mee aan de slag.

Onze cursus Lightroom in Bergen op Zoom is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Je leert in een ontspannen en gezellige sfeer en krijgt persoonlijke aandacht. Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig en met zelfvertrouwen foto’s te bewerken en te verbeteren.

Neem de eerste stap naar het verbeteren van je fotografievaardigheden en het creëren van prachtige foto’s die je met trots zult delen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *