Onlangs waren we aan de Opaalkust. De weersomstandigheden waren uitdagend. Ondanks alle hulp van verschillende weerapps bleef het belangrijk om ter plaatse een inschatting te maken van de omstandigheden en mogelijkheden die dat aan de natuurfotograaf biedt. In dit blog gaan we dieper in op de dynamiek in water en lucht.

Fotograferen van dynamiek

Een eigen definitie

Laten we beginnen met uit te leggen wat dynamiek voor ons betekent. Met dynamiek in natuurfotografie bedoelen wij letterlijk de beweging van het water en de wolken. Door deze beweging met een bepaalde sluitertijd vast te leggen, laat je dynamiek in je foto’s zien.

Krachtige uitstraling in foto’s

Deze geven je foto’s een krachtige look. Je kunt als het ware voelen dat je niet naar een foto kijkt maar ter plaatse bent en de natuur om je heen ziet en voelt.

De locatie: de Opaalkust

Spectaculaire kustlijn

De foto is gemaakt aan de Opaalkust, die in het noorden van Frankrijk ligt. Het stuk Noordzee waar je op uitkijkt ligt aan het kanaal. Met helder weer zie je Engeland zo liggen. De kustlijn is er op z’n zachtst gezegd spectaculair te noemen.

Weersomstandigheden lezen

De uitdaging aan de Opaalkust is om de weersomstandigheden en waterstanden te kunnen ‘lezen’ zodat je weet welk strand op welk moment optimaal is voor natuurfotografie.

Weersverwachting

Deze keer speelde de weersverwachting een hele belangrijke rol. Er werd nogal wat regen voorspeld. Zo veel zelfs dat je op je klompen kon aanvoelen dat de hoeveelheid neerslag wel minder moest zijn. Afhankelijk van de weer app die we raadpleegden, verschilden de voorspellingen flink. Daarbij is het ook zaak om te kijken naar wanneer er bijvoorbeeld neerslag wordt voorspeld. Want vaak kun je tijdens -bijna – droge periodes fotograferen.

Omgaan met wisselende verwachtingen

Bekijk altijd wanneer je verwacht buiten te zijn en wat dan de verwachting is. En indien mogelijk pas je je aan de verwachting aan. Houd er wel rekening mee dat verwachtingen nogal eens worden aangepast én dat ze in ongeveer de helft van de gevallen kloppen.

Wat gebeurde er echt?

In de praktijk viel het enorm mee. Het was behoorlijk grijs en op afstand zagen we de neerslag dichterbij komen. Er was er bijna niemand op het strand te zien. Uiteindelijk viel er één kort regenbuitje van een paar minuten. En zelfs de zon liet zich nog even zien. De omstandigheden waren dus best gunstig.

Wachten op hét moment aan de Opaalkust

De omstandigheden veranderden snel. We zagen dat de zon zich nog even liet zien. En het beloofde een mooie zonsondergang te worden. De grijze lucht brak open en er kwam kleur in de lucht.

Dit zijn situaties waarin je meer foto’s maakt dan je ‘nodig denkt te hebben’. De omstandigheden bleven veranderen. En hoe weet je nu wanneer je de mooiste foto maakt? Het antwoord is simpel: dat weet je vooraf niet. Je merkt op een bepaald moment vanzelf dat het licht en je foto’s er niet meer mooier op worden.

Dit betekent overigens niet dat je maar wat lukraak moet fotograferen. En dan hopen dat dé foto erbij zit.

Blijf vooral goed naar de omstandigheden kijken. Want wellicht komen er nog mooiere momenten aan. Ervaring in het fotograferen en het inschatten van de omstandigheden zullen je helpen bij het bepalen of je nog langer kunt blijven om te fotograferen.

Bepalen dynamiek

We gaan terug naar de dynamiek. Hoeveel beweging er in de wolken en water zit is een gegeven. Op basis van je persoonlijke voorkeur zul je de sluitertijd en dus hoeveelheid dynamiek in je foto’s bepalen. Let wel: dit is één manier. Het is bijzonder dat de lengte van de sluitertijd bepaalt wat je mooi vindt.

De omgeving, je compositie, beweging van water en lucht en nog veel meer componenten bepalen de sluitertijd. Zo kan het voorkomen dat je op één en dezelfde locatie de ene keer met een korte sluitertijd van zeg 2 seconden fotografeert. En een andere keer maak je je foto’s op die locatie met een sluitertijd van 1 minuut.

Met een kortere sluitertijd blijven meer details in het water en de wolken zichtbaar. Met een langere sluitertijd laat je de details als het ware verdwijnen. Een langere sluitertijd betekent overigens niet automatisch dat het water melkachtig wordt. Dat is afhankelijk van de omstandigheden.

Gekozen sluitertijd aan de Opaalkust: 5 seconden

Wolken en water lieten een verschillende dynamiek zien. Het water was dichtbij. En daar zie je de details. De wolkenlucht hing relatief laag met een windkracht vier vanuit het westen, tegenwind dus.

Het was de uitdaging om een sluitertijd te vinden waarin het water niet te vlak werd en de wolken net iets beweging laten zien. Daar werden de filters op afgestemd. Na enkele proefopnames kozen we voor een sluitertijd van 5 seconden.

Meer ontdekken over sluitertijden

De juiste sluitertijd voor kustfotografie is heel persoonlijk, want smaken verschillen. De ene natuurfotograaf wil alleen maar foto’s met lange hele sluitertijden en volledig glad water. De andere fotograaf wil meer details laten zien. Er is niet 1 juiste sluitertijd. Ontdek meer in het blog ‘de juiste sluitertijd voor kustfotografie’.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm 4
  • Statief: Leofoto Ranger EF-324C met LH-40 balhoofd
  • Filters: NiSi True color polarisatiefilter, 2 stops hard verloopfilter, 3 stops grijsfilter

De foto

AAJ0571 Betere Landschapsfoto

16mm, f14, ISO 64, sluitertijd 5 seconden.

Conclusie

Als je dynamiek in water en wolken wilt laten zien is het belangrijk dat je voorbereid op pad gaat. Check de weersverwachting, maar verwacht nooit de perfecte omstandigheden. Ga op pad zolang het veilig is. Experimenteer. Maak je foto’s bekijk ze en pas je instellingen of compositie aan als je niet tevreden bent. Bedenk wel dat de natuur bepaalt wat je fotografeert. En vergeet niet om te genieten.

Workshops

De meest afwisselende en uitdagende locaties om met dynamiek te experimenteren en je mooiste foto’s te maken is de Franse Opaalkust. Ga je met ons mee?

4-Daagse Opaalkust

AAA1718 Betere Landschapsfoto

2-Daagse Opaalkust

AAA9184 bewerkt Betere Landschapsfoto

Alle workshops natuurfotografie

AAD9883 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *