Met het kleurbereikmasker in Lightroom Classic kun je op een eenvoudige manier complexe selecties maken. Je maakt een selectie op basis van kleur. Ontdek hoe het werkt in Lightroom Classic.

Lokale selecties met maskers in Lightroom Classic

Met de nieuwe maskers in Adobe Lightroom is het niet meer nodig om voor een nauwkeurige en complexe selectie gebruik te maken van Photoshop. De maskers in Lightroom zijn snel en precies te maken. En ze werken non-destructief.

Doel van het kleurbereik masker

Het doel van het kleurbereikmasker is dat je op basis van kleur snel en nauwkeurig een selectie kunt maken. Die selectie stelt je in staat om de foto lokaal aan te passen. Lokale aanpassingen gebruik je om bepaalde delen van een foto meer of minder te benadrukken. Dat helpt bij de uiteindelijke presentatie van de foto.

Wil je meer weten over maskers in Lightroom? Lees dan het blog ‘Maskers in Lightroom Classic‘.

Activeren van Het Kleurbereikmasker in Lightroom Classic

Je vindt de maskers in de module Ontwikkelen. Eerst activeer je de maskers door op het rechter icoontje te klikken.

Lightroom Toolstrip 1 Betere Landschapsfoto

Dan kies je voor het kleurbereikmasker dat je onder ‘Bereik’ terugvindt:

Lightroom Classic Maskers 1 Betere Landschapsfoto

Met het Kleurbereikmasker in Lightroom maak je een selectie op basis van kleur. Daarvoor klik je met het pipet op een kleur in de foto. Is je selectie nog niet compleet?

Selectie uitbreiden

Houd dan SHIFT ingedrukt en klik steeds één keer op de kleur die je – extra – wilt selecteren. Wil je op een later moment de selectie uitbreiden? Kies dan voor Toevoegen. Lightroom Classic zal de selectie voor je uitbreiden.

Selectie kleiner maken

Je kunt de selectie van het kleurbereikmasker in Lightroom kleiner maken door voor Verwijderen te kiezen. Vervolgens klik je op de kleur die je niet in de selectie wilt meenemen. En verfijn je de selectie door de druppel in de slider te verplaatsen.

Kleurbereik Makser Verfijnen Betere Landschapsfoto

We gebruiken kleurbereikmasker vooral als we op voorhand al zien dat het deel van de foto dat we willen aanpassen hoofdzakelijk uit een primaire of secundaire kleur bestaat. In die situaties werkt het kleurbereikmasker heel goed.

Probeer het zelf ook eens. Met enige oefening zul je al snel kunnen inschatten in welke situaties jij het masker kunt gebruiken.

Lighrroom Classic Kleurbereikmasker 1 Betere Landschapsfoto

Meer over weten over het bewerken van foto’s en het kleurbereikmasker in Lightroom Classic

Als je meer wilt weten over Lightroom Classic en de werking van de maskers, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk dan ook de volgende artikelen eens:

Lightroom Classic onder de knie krijgen

En wil je meer weten over Lightroom Classic? Bekijk dan het actuele e-book of de cursussen over Lightroom.

E-book Lightroom

mock 00404 3 Betere Landschapsfoto

Cursus lightroom

Cursus Lightroom Classic 2 Betere Landschapsfoto

cursus workflow

Cursus Lightroom Classic Basis Bewerking klein Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *