Met de komst van Lightroom Classic versie 11 heeft het kleurbereikmasker een upgrade gekregen. Het is nu nog gemakkelijk om op basis van kleur een selectie te maken. Ontdek hoe het werkt.

Lokale selecties met maskers in Lightroom Classic

Sinds Lightroom Classic versie 11 is het steeds minder vaak nodig om voor een nauwkeurige selectie gebruik te maken van Photoshop. De nieuwe maskers in Lightroom hebben een upgrade gekregen. Ze zijn snel en precies te maken. En ze werken non-destructief.

Doel van het kleurbereik masker

Het doel van het kleurbereikmasker is dat je op basis van kleur snel en nauwkeurig een selectie kunt maken. Die selectie stelt je in staat om de foto lokaal aan te passen. Lokale aanpassingen gebruik je om bepaalde delen van een foto meer of minder te benadrukken. Dat helpt bij de uiteindelijke presentatie van de foto.

Een volledig overzicht van de maskers ontdek je in het artikel ‘Maskers in Lightroom Classic‘.

Activeren van Het Kleurbereik masker in Lightroom Classic

Je vindt de maskers in de module Ontwikkelen. Eerst activeer je de maskers door op het rechter icoontje te klikken.

Kleurbereik Masker Icoontje Beterelandschapsfoto

Met het Kleurbereikmasker maak je een selectie op basis van kleur. Daarvoor klik je met het pipet op een kleur in de foto. Is je selectie nog niet compleet?

Selectie uitbreiden

Houd dan SHIFT ingedrukt en klik steeds één keer op de kleur die je – extra – wilt selecteren. Wil je op een later moment de selectie uitbreiden? Kies dan voor Toevoegen. Lightroom Classic zal de selectie voor je uitbreiden.

Selectie kleiner maken

Je kunt de selectie kleiner maken door voor Verwijderen te kiezen. Vervolgens klik je op de kleur die je niet in de selectie wilt meenemen. En verfijn je de selectie door de druppel in de slider te verplaatsen.

Kleurbereik Makser Verfijnen Beterelandschapsfoto

We gebruiken kleurbereikmasker vooral als we op voorhand al zien dat het deel van de foto dat we willen aanpassen hoofdzakelijk uit een primaire of secundaire kleur bestaat. In die situaties werkt het kleurbereikmasker heel goed.

Probeer het zelf ook eens. Met enige oefening zul je al snel kunnen inschatten in welke situaties jij het masker kunt gebruiken.

Kleurbereik Masker in Lightroom Classic Beterelandschapsfoto
Voorbeeld Kleurbereikmasker in Lightroom Classic

Meer over weten over het bewerken van foto’s en het kleurbereik masker in Lightroom Classic

Als je meer wilt weten over Lightroom Classic en de werking van de maskers, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk dan ook de volgende artikelen eens:

E-book Lightroom Classic

Ons e-book Lightroom Classic is up-to-date en de werking van de nieuwe maskers in volledig geïntegreerd. Het e-book is meer dan 260 pagina’s dik en richt zich volledig op de modules Bibliotheek en Ontwikkelen. In totaal komen ruim 100 onderwerpen aan de orde. Je ontdekt er alles over het importeren van je foto’s, toevoegen van trefwoorden, exporteren, globale bewerkingen en natuurlijk de lokale bewerkingen met maskers.

E book Lightroom Classic Beterelandschapsfoto

Bij het e-book kun je nog een bijlage bestellen met 10 compleet uitgewerkte voorbeelden. We hebben 10 foto’s voor je geselecteerd. Bij iedere foto zie je de instellingen waarmee de foto is gemaakt én natuurlijk alle globale instellingen en de maskers met hun instellingen. Dit is een waardevolle bijlage die samen met het e-book een compleet beeld van het bewerken van foto’s in Lightroom Classic geeft.

E book Lightroom Classic bijlage Beterelandschapsfoto

Cursus Lightroom Classic

Ook zijn onze cursussen Lightroom Classic direct aangepast. We zorgen ervoor dat je op het moment van de cursus altijd up-to-date bent. De cursussen Lightroom Classic zijn privétrainingen. We spreken samen een datum en tijdstip af.

Basis training

In deze privé cursus ontdek je hoe Lightroom Classic werkt. We besteden voldoende aandacht aan de module Bibliotheek. Het snel terugvinden van foto’s is niet alleen iets voor professionele fotografen. Je wilt immers zo weinig mogelijk tijd besteden aan het vinden van de juiste foto’s.

Daarna stap je al snel over naar het bewerken van je eigen foto’s in de module Ontwikkelen.

Foto voor alle cursussen Beterelandschapsfoto

Gevorderden training voor natuurfotografen met ervaring in Lightroom Classic

Als je al ervaring in Lightroom Classic hebt, is deze training geschikt voor jou. De nadruk ligt op het bewerken van je foto’s. Daarin nemen we de beeldanalyse mee. Je ontdekt hoe je snel bepaalt welke aanpassingen je gaat doen om je foto’s op een hoog niveau af te werken.

Cursus Lightroom Classic Basis klein Beterelandschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Beterelandschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.