Met het kleurbereikmasker in Lightroom Classic kun je op een eenvoudige manier complexe selecties maken. Je maakt een selectie op basis van kleur. Ontdek hoe het werkt in Lightroom Classic.

Lokale selecties met maskers in Lightroom Classic

Met de nieuwe maskers in Adobe Lightroom is het niet meer nodig om voor een nauwkeurige en complexe selectie gebruik te maken van Photoshop. De maskers in Lightroom zijn snel en precies te maken. En ze werken non-destructief.

Doel van het kleurbereik masker

Het doel van het kleurbereikmasker is dat je op basis van kleur snel en nauwkeurig een selectie kunt maken. Die selectie stelt je in staat om de foto lokaal aan te passen. Lokale aanpassingen gebruik je om bepaalde delen van een foto meer of minder te benadrukken. Dat helpt bij de uiteindelijke presentatie van de foto.

Wil je meer weten over maskers in Lightroom? Lees dan het blog ‘Maskers in Lightroom Classic‘.

Activeren van Het Kleurbereikmasker in Lightroom Classic

Je vindt de maskers in de module Ontwikkelen. Eerst activeer je de maskers door op het rechter icoontje te klikken.

Dan kies je voor het kleurbereikmasker dat je onder ‘Bereik’ terugvindt:

Met het Kleurbereikmasker in Lightroom maak je een selectie op basis van kleur. Daarvoor klik je met het pipet op een kleur in de foto. Is je selectie nog niet compleet?

Selectie uitbreiden

Houd dan SHIFT ingedrukt en klik steeds één keer op de kleur die je – extra – wilt selecteren. Wil je op een later moment de selectie uitbreiden? Kies dan voor Toevoegen. Lightroom Classic zal de selectie voor je uitbreiden.

Selectie kleiner maken

Je kunt de selectie van het kleurbereikmasker in Lightroom kleiner maken door voor Verwijderen te kiezen. Vervolgens klik je op de kleur die je niet in de selectie wilt meenemen. En verfijn je de selectie door de druppel in de slider te verplaatsen.

We gebruiken kleurbereikmasker vooral als we op voorhand al zien dat het deel van de foto dat we willen aanpassen hoofdzakelijk uit een primaire of secundaire kleur bestaat. In die situaties werkt het kleurbereikmasker heel goed.

Probeer het zelf ook eens. Met enige oefening zul je al snel kunnen inschatten in welke situaties jij het masker kunt gebruiken.

Meer over weten over het bewerken van foto’s en het kleurbereikmasker in Lightroom Classic

Als je meer wilt weten over Lightroom Classic en de werking van de maskers, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk dan ook de volgende artikelen eens:

Lightroom Classic onder de knie krijgen

En wil je meer weten over Lightroom Classic? Bekijk dan het actuele e-book of de cursussen over Lightroom.

E-book Lightroom

Cursus lightroom

cursus workflow

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *