Lightroom Classic is onlangs van een stevige update voorzien. De manier waarop je selecties maakt en lokaal bewerkingen uitvoert, is veranderd. De maskers zien er anders uit, ze werken op basis van Artificial Intelligence (AI) en de mogelijkheden zijn toegenomen. We werken al een tijdje met de nieuwe maskers in Lightroom Classic en zijn er erg enthousiast over. In dit artikel ontdek je er meer over.

Nieuwe maskers in Lightroom Classic

De nieuwe maskers in Lightroom Classic zijn een verademing. Als je al in eerdere versies van Lightroom Classic met maskers werkte, zul je er even aan moeten wennen. Maar met behulp van dit artikel en wat oefening kom je al een heel eind.

Alle bewerkingen in Lightroom

Je hoort vaak dat fotografen een uitstapje maken naar Photoshop als ze een nauwkeurige selectie willen maken en/of een deel van een foto willen bewerken. Want in Photoshop kun je heel nauwkeurig selecteren en in lagen werken.

Lightroom classic lijkt nu meer op Photoshop

Met de huidige maskers in Lightroom Classic is het programma meer op Photoshop gaan lijken. Als je voorheen een masker aanpaste was dat een destructieve aanpassing. Photoshop werkt nu zo dat – als je een masker verfijnt, dus als je er een stukje uit verwijdert of een stukje aan toevoegt – als het ware in een nieuwe laag een masker wordt toegevoegd. De bewerkingen zijn nu non-destructief.

Fotobewerking in Lightroom Classic

Alle foto’s die je van ons ziet zijn bewerkt. En de kans is groot dat ze in Lightroom Classic zijn bewerkt. Als zes jaar lang is dit het enige programma dat we voor fotobewerking gebruiken. We maken nooit – dus nooit – een uitstapje naar Photoshop of welke plugin dan ook.

We zijn van mening dat het programma en ook de maskers in Lightroom Classic voldoende opties geven om onze foto’s te bewerken.

De maskers in Lightroom Classic zien er anders uit

Je vindt de maskers nog steeds in de module Ontwikkelen. De icoontjes hebben een nieuwe look gekregen. Rechts zie je het icoontje dat je naar de maskers leidt.

Maskers In Lightroom Classic Icoon Beterelandschapsfoto

Als je daar op klikt, opent het volgende scherm:

Maskers In Lightroom Classic Alle Maskers Beterelandschapsfoto

Wat opvalt is dat zowel het kleurbereik en het luminantiebereik een upgrade hebben gekregen. Het zijn nu zelfstandige maskers. Verder kun je op basis van AI het onderwerp en de lucht selecteren. Het selecteren van de lucht in een foto gaat wonderbaarlijk goed. Of het selecteren van het onderwerp goed lukt, is afhankelijk van de foto. Voor natuurfotografie vinden we dit masker nog niet zo geschikt.

Maskers in Lightroom Classic werken sneller en beter

De maskers in Lightroom Classic werken over het algemeen sneller en beter. Natuurlijk zul je even aan de werkwijze moeten wennen, maar het lukt ons nog steeds om een foto – inclusief alle lokale bewerkingen die we met maskers doen – in 2 tot 3 minuten te bewerken.

Het fijne van de maskers in Lightroom Classic is dat je niet met lagen hoeft te werken. Het programma doet dat voor je. En je hoeft helemaal niet zo nauwkeurig te selecteren. Dat was en is niet nodig.

Voordelen van maskers in Lightroom Classic

Het werken met lokale maskers heeft een paar grote voordelen:

  • De maskers zijn eenvoudig te maken
  • De vorm van de maskers is eenvoudig aan te passen
  • De bewerkingen die je met de verschillende maskers kunt doen, zijn vrijwel identiek aan de bewerkingen met een globaal effect
  • Je kunt bewerkingen snel uitvoeren
  • Je hoeft niet nauwkeurig te selecteren. Door het verloop aan te passen krijg je perfecte overgangen
  • Je hoeft niet met lagen te werken

Hoe zien de maskers in Lightroom Classic er uit

Maskers in Lightroom Classic activeren

  1. Je activeert eerst de maskers. In het voorbeeld zijn al twee maskers toegevoegd.

Maskers in Lightroom Classic toevoegen

2. Wil je een nieuwe selectie maken waarmee je de foto lokaal kunt bewerken, dan klik je op ‘+’. Je krijgt dan eerst het overzicht met maskers te zien dat je al eerder in dit artikel zag.

Maskers in Lightroom Classic aanpassen

3. Door Toevoegen of Verwijderen kun je een masker aanpassen. Met toevoegen breidt je het masker uit. Met verwijderen haal je er een stukje van af. Zo kun je het masker finetunen, vóórdat je een aanpassing doet.

4. Door ‘overlay tonen’  aan te vinken, kun je precies zien waar het filter z’n werking heeft.

5. Daarna doe je de gewenste aanpassingen.

Zo zien de maskers in Lightroom classic er uit

Conclusie

We werken al een tijdje met lokale aanpassingen in Lightroom Classic. De maskers zijn daarbij erg handig. Het selecteren en finetunen van de maskers gaat snel. En de aanpassingen hebben dan ook hun effect.

Juist met de lokale aanpassingen die met maskers doet, kun je je foto’s snel tot op een hoog niveau afwerken. Wat ons betreft is Lightroom Classic écht een aanrader. Je ontdekt meer in de artikelen over het luminantiebereikmasker en kleurbereikmasker.

Meer over weten over het bewerken van foto’s

Als je meer wilt weten over Lightroom Classic en de werking van de maskers, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

E-book Lightroom Classic

Ons e-book Lightroom Classic is up-to-date en de werking van de nieuwe maskers in volledig geïntegreerd. Het e-book is meer dan 260 pagina’s dik en richt zich volledig op de modules Bibliotheek en Ontwikkelen. In totaal komen ruim 100 onderwerpen aan de orde. Je ontdekt er alles over het importeren van je foto’s, toevoegen van trefwoorden, exporteren, globale bewerkingen en natuurlijk de lokale bewerkingen met maskers.

E book Lightroom Classic Beterelandschapsfoto

Bij het e-book kun je nog een bijlage bestellen met 10 compleet uitgewerkte voorbeelden. We hebben 10 foto’s voor je geselecteerd. Bij iedere foto zie je de instellingen waarmee de foto is gemaakt én natuurlijk alle globale instellingen en de maskers met hun instellingen. Dit is een waardevolle bijlage die samen met het e-book een compleet beeld van het bewerken van foto’s in Lightroom Classic geeft.

E book Lightroom Classic bijlage Beterelandschapsfoto

Cursus Lightroom Classic

Ook zijn onze cursussen Lightroom Classic direct aangepast. We zorgen ervoor dat je op het moment van de cursus altijd up-to-date bent. De cursussen Lightroom Classic zijn privétrainingen. We spreken samen een datum en tijdstip af.

Basis training

In deze privé cursus ontdek je hoe Lightroom Classic werkt. We besteden voldoende aandacht aan de module Bibliotheek. Het snel terugvinden van foto’s is niet alleen iets voor professionele fotografen. Je wilt immers zo weinig mogelijk tijd besteden aan het vinden van de juiste foto’s.

Daarna stap je al snel over naar het bewerken van je eigen foto’s in de module Ontwikkelen.

Foto voor alle cursussen Beterelandschapsfoto

Gevorderden training voor natuurfotografen met ervaring in Lightroom Classic

Als je al ervaring in Lightroom Classic hebt, is deze training geschikt voor jou. De nadruk ligt op het bewerken van je foto’s. Daarin nemen we de beeldanalyse mee. Je ontdekt hoe je snel bepaalt welke aanpassingen je gaat doen om je foto’s op een hoog niveau af te werken.

Cursus Lightroom Classic Basis klein Beterelandschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Beterelandschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.