Onlangs heeft Adobe Lightroom Classic versie 12.3 uitgebracht. Met daarin een gloednieuwe tool om ruis te verminderen, nieuwe opties voor Maskeren en een aantal andere kleinere aanpassingen. Enkele nieuwe opties zijn echt de moeite waard om te leren kennen. In dit blog ontdek je alles over de 3 nieuwe tools in Lightroom Classic.

Nieuwe tools in Lightroom Classic 12.3

Lightroom Classic is ons favoriete programma om foto’s te bewerken. Met enkele slimme aanpassingen kunnen we een foto in 1 of hooguit 2 minuten naar onze smaak een kleine ‘upgrade’ geven. Want, dé foto maak je in de natuur en niet in de computer. Lightroom Classic helpt ons alleen om bepaalde delen van een foto meer of minder te benadrukken.

Nieuw in Lightroom Classic

Adobe introduceert in Lightroom Classic versie 12.3 enkele nieuwe tools. En die kunnen van invloed zijn op je huidige workflow. De belangrijkste nieuwe tools zijn:

  • Ruis verminderen met AI (Artificial Intelligence)
  • Maskeren is verbeterd, onder andere met Curven
  • Video editing biedt verbeteringen
  • Introductie van adaptieve presets
  • En natuurlijk zijn kleine bugs verwijderd en nieuwe camera’s en objectieven toegevoegd.

De meeste nieuwe en aangepaste tools zijn voor natuurfotografen erg handig.

Ruis verminderen met AI in Lightroom Classic

Je hebt vast al opgemerkt dat er staat ruis verminderen en niet verwijderen. En dat is wat de tool in Lightroom Classic doet. Alle ruis verwijderen is eigenlijk niet mogelijk zonder een significant verlies van details. Voorheen had je in het paneel ‘Details’ de mogelijkheid om met schuifjes de hoeveelheid ruis te verminderen. Met de AI-functie neemt de software dat van je over.

Het werkt verbluffend eenvoudig. Je vindt de nieuwe functie in het paneel Details. Of je kiest in de menubalk voor Foto’s > Verbeteren. De sneltoets is SHIFT + CTRL + I (SHIFT + CMD + I).

Het volgende venster opent:

Lightroom Classic Versie 12.3 Ruis Verminderen AI Betere Landschapsfoto

Kies vervolgens voor Ruis verminderen:

Lightroom Classic Versie 12.3 Ruis Verminderen Voorbeeld Betere Landschapsfoto

In dit venster, stel je de hoeveelheid ruisvermindering in. Lightroom gaat ‘rekenen’ en laat je een snel voorbeeld zien. Vervolgens kun je de hoeveelheid ruisvermindering aanpassen en bevestig je je keuze met de knop Verbeteren.

Het verminderen van ruis gaat nog traag. Afhankelijk van de foto die we aanpasten, zagen we tijden van 1 tot 7 minuten. Het voordeel is wel dat je in de tussentijd gewoon je foto’s kunt bewerken. Je hoeft dus niet te wachten. Hieronder zie je een voorbeeld. We hebben niet heel veel foto’s die met een hoge ISO-waarde en dus veel ruis zijn gemaakt. Het was even zoeken. Links het origineel, rechts de aangepast versie:

Lightroom Classic Versie 12.3 Voorbeeld Ruis Verminderen AI 1 Betere Landschapsfoto

De aangepaste foto wordt als een DNG-bestand opgeslagen.

Binnen maskers ook curven beschikbaar gekomen

De selectiemethoden met maskers zijn je misschien al bekend. Wil je hier meer over weten? Dan is het e-book Lightroom Classic een hele goede optie. In versie 12 kwamen al verschillende ‘mens gerelateerde’ selectiemethoden aan bod. Daar hoor en lees je veel over. Het werkt ook goed, maar als natuurfotografen maken we daar geen gebruik van.

Wat ons aanspreekt is dat je gewoon ook zelf een masker kunt maken én binnen de Maskers tegenwoordig met Curven kunt werken. Hierdoor worden Maskers een nog krachtigere tool.

Adaptieve presets

Een adaptieve preset doet precies wat de naam zegt. Het Masker dat voor een adaptieve preset wordt gebruikt, wordt automatisch door Lightroom Classic op basis AI aan de foto aangepast.

De adaptieve presets vind je in de Module Ontwikkelen aan de linker kant van het scherm. Zoek de voorinstellingen op. En je ziet precies welke presets adaptief zijn.

Lightroom Classic Versie 12.3 Adaptieve Voorinstellingen Betere Landschapsfoto

Het voordeel van adaptieve presets is dat het masker niet meer door jou hoeft te worden bijgewerkt. Het bewerken van je foto’s vraagt dan minder tijd. Als natuurfotograaf heb je bijvoorbeeld een voordeel bij het toepassen van de adaptieve presets voor de lucht.

Ook op mobiel

De adaptieve presets vind je ook in de smartphone en tabletversies van Lightroom terug.

Snel zien of je een aanpassing hebt gedaan

Dat brengt ons bij een volgende verbetering in Lightroom Classic waar je weinig tot niets over hoort. En dat is dat je tegenwoordig heel snel kunt zien of je een aanpassing in een bepaald paneel hebt gedaan.

Voorheen was het lastig om te zien of je een aanpassing had gedaan. Zo zag je bijvoorbeeld niet of je in het standaard paneel bij de icoontjes niet of je iets had aangepast of dat je bijvoorbeeld een masker had gebruikt. Nu is er een klein bolletje zichtbaar. Dat is de indicator die je vertelt dat je een aanpassing hebt gedaan.

In de menubalk zie je een bolletje onder het icoontje staan

Een kleine, maar slimme verbetering.

Lightroom Classic Versie 12.3 Icoontjes Betere Landschapsfoto

En naast de panelen is het oogje wit in plaats van grijs

Daar geldt hetzelfde voor. Het helpt je niet bij het aanpassen van je foto’s, maar zorgt wel voor een kleine versnelling in je workflow omdat je een beter overzicht hebt.

Lightroom Classic Versie 12.3 Paneel Aanpassingen Betere Landschapsfoto

Conclusie

Lightroom Classic versie 12.3 heeft enkele praktische updates. Door enkele foto’s opnieuw te bewerken zien we dat de kracht van Lightroom weer verder is toegenomen. Met name de toepassing van AI maakt het bewerken van de foto’s eenvoudiger, sneller en nauwkeuriger.

Wil je meer weten over Lightroom Classic, kijk dan eens verder in het fotografieblog.

Toekomstige wensen voor Lightroom Classic

Er blijft altijd iets te wensen over. Wat we graag zouden zien is dat alle functies binnen maskers beschikbaar komen. Maar dat is voor een volgende keer.

Eerst mooie foto’s maken

Fotograferen en het bewerken van foto’s gaan hand in hand. Het fotograferen zelf is het belangrijkste. Wij begrijpen dat als geen ander. Daarom bieden wij workshops aan die je helpen je fotografie skills te verbeteren.

Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt, onze workshops zijn geschikt voor iedereen die zijn fotografie naar een hoger niveau wil tillen.

We geven met ons team verschillende workshops in hele mooie gebieden in Nederland, België en Frankrijk. We zorgen ervoor dat je persoonlijke aandacht in de workshops krijgt, zowel op creatief als op technisch vlak. En helpen je bij het maken van betere en mooiere foto’s. Je bent van harte welkom.

Cursus Lightroom Classic

Wil je direct met Lightroom aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Als enthousiaste fotograaf die net wat meer uit de foto’s wilt halen, zit je goed bij ons.

Leer hoe je jouw foto’s kunt bewerken en verbeteren met behulp van verschillende tools en technieken. De nadruk in de cursus Lightroom ligt niet alleen de technische aspecten van het programma. We besteden juist veel aandacht aan hoe je creatieve beslissingen neemt om je foto’s nog beter te maken.

Onze cursus Lightroom in Bergen op Zoom is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Je leert in een ontspannen en gezellige sfeer en krijgt persoonlijke aandacht. Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig en met zelfvertrouwen foto’s te bewerken en te verbeteren.

Neem de eerste stap naar het verbeteren van je fotografievaardigheden en het creëren van prachtige foto’s die je met trots wilt delen.

Cursus Lightroom

Cursus Lightroom Classic 2 Betere Landschapsfoto

Liever een e-book

mock 00404 3 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *