De Franse Opaalkust is een supergave kust in het noorden van Frankrijk. We komen er zo af en toe om te fotograferen. We maakten er al een aantal mooie foto’s. In dit blog ontdek je precies hoe de foto werd gemaakt.

Fotograferen van de zonsopkomst in Frankrijk

Een tijdje geleden fotografeerden we aan de Franse Opaalkust. De kustlijn is er heel divers. Alle stranden zijn er anders. Op een vroege ochtend gingen we op pad om de zonsopkomst te fotograferen.

Wat een ‘ok’ ochtend leek te worden, pakte verrassend goed uit. Vanzelfsprekend met dank aan de natuur. Toen ontstond deze foto. Zelf zijn we er heel blij mee. We kijken naar:

  • De locatie
  • De omstandigheden
  • De relatief eenvoudige compositie
  • De gebruikte filters
  • En natuurlijke de gebruikte instellingen op de camera

De locatie: Opaalkust

De Opaalkust ligt in Noord-Frankrijk. Deze begint net onder de Franse grens en loopt een heel stuk door. Vooral in het zuiden kom je bij de badplaatsen brede zandstranden tegen. In de buurt van Calais is de kust het mooiste vinden we. Hier vind je de meest afwisselende stranden. Er zijn zandstranden met palenrijen die in Zeeland niet zouden misstaan. En je hebt er een mooie rotskust. We schreven er eerder al een blog over.

Liever video kijken

Bekijk je liever de video? Vergeet niet de ondertiteling aan te zetten.

Omstandigheden

Je kunt voorbereiden wat je wilt, in de praktijk pakken de omstandigheden wel vaker anders uit. Op deze ochtend was dat ook zo. Er zou veel bewolking zijn en die zou vrij laag hangen. We verwachtten foto’s met veel dynamiek in de lucht en water te maken.

Maar in de praktijk pakte het anders uit. Er was weinig bewolking. Maar de bewolking die er wel was hing hoog. En dat zorgde voor mooie vegen in de lucht. De bewolking was ook bijna wit. Dat is een goede graadmeter dat de wolken rondom de zonsopkomst mooi gaan kleuren.

Een eenvoudige compositie

De compositie hebben we heel eenvoudig gehouden. In de basis is de regel van derden als uitgangspunt gebruikt. Omdat de natuur zich niet in rechte lijnen en vlakken laat indelen, weken we daarvan af. In de foto zie je dat de rotsen tot op ongeveer 2/3 de foto in steken. De horizon ligt net onder het midden maar zeker niet op 1/3e.

Ondanks de eenvoudige compositie stonden we voor een uitdaging. De lucht had veel potentie maar de patronen op de voorgrond ook.

Diepte in de foto

De patronen op de voorgrond zorgen ook voor diepte in het beeld. Dit is een duidelijk voorbeeld van een foto met een voorgrond – het strand – een middengrond – de rotsen, en als ‘achtergrond’ maakten we gebruik van de lucht.

Dynamiek in de foto

Ondanks dat de foto aan zee werd gemaakt is die niet in beeld. Er zat voldoende dynamiek in het water, maar het water past nu eenmaal niet in deze foto. In dit beeld komt de dynamiek veel meer uit de lucht. In het half uur voor zonsopkomst maakten we een kleine serie foto’s. Zo konden we testen of de gekozen camera-instellingen juist waren en of de compositie ook echt naar onze smaak was.

De hoge wolken varen met een flinke snelheid voorbij. Maar door de hoogte en afstand valt dat met het blote oog niet op. De wolken bleven wel tot een half uur boven het strand in positie hangen.

Daarom is voor een lange sluitertijd gekozen. En die bedraagt voor deze foto vijf minuten. Die sluitertijd was nodig om de beweging in de lucht weer te geven. Dit is typisch zo’n foto die je in camera maakt en waar je tijdens de nabewerking snel klaar mee bent.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C
  • NiSi filters: polarisatiefilter, 2 stops hard verloop grijs verloopfilter en 10 stops grijsfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

Gebruikte filters

We kijken nog even verder naar de gebruikte filters. De filters waren zeker niet alleen nodig om de lange sluitertijd te bereiken. Wat dacht je van de reflecties op het strand en het contrastverschil tussen de voorgrond en de lucht?

Het polarisatiefilter werd op de voorgrond afgesteld om de schitteringen van de blauwe lucht iets te verminderen.

Het 2 stops hard verloopfilter is misschien wel één van de meest ondergewaardeerde filters die er zijn. Dit filter was nodig om het grote contrast tussen de voorgrond en lucht als het ware te verkleinen. Daardoor kon goed gebruik worden gemaakt van het dynamisch bereik van de camera. De contrastomvang kon in één beeld worden vastgelegd. Met het 2 stops hard verloopfilter maken we zo’n 80-85% van onze foto’s en weten altijd uitgebeten hooglichten te voorkomen.

Het 10 stops grijsfilter was natuurlijk de échte verlenger die ons aan de lange sluitertijd hielp.

F13, ISO, 16mm, 300 seconden, belichtingscompensatie + 1 stop.

AAH3078 4 Betere Landschapsfoto

Workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze workshops aan de kust.  

Er zijn maximaal 10 deelnemers en 2 begeleidende fulltime fotografen. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. En als je wilt maken we samen de foto die jij graag wilt maken.

4-Daagse Opaalkust

AAH0660 Betere Landschapsfoto

2-Daagse Opaalkust

AAI5708 Betere Landschapsfoto

Privé workshop Opaalkust

Zonsopkomst aan de Opaalkust
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *