Wolkenluchten zijn prachtige onderwerpen om te fotograferen. We geven je 7 direct toepasbare tips voor het fotograferen van wolken.

7 Tips voor het fotograferen van wolken

Als je de nacht en het aantal uren dat de zon schijnt niet meerekent, blijft gemiddeld ongeveer 12 uur per dag over dat je wolken kunt fotograferen. Dat is best veel. Als natuurfotograaf kun je er dan ook bijna niet om heen. Vaak zullen wolken een element in je foto’s zijn. We geven je 7 praktische tips voor het fotograferen van wolken.

Tip 1: bekijk de weersverwachting

Ook zonder voorbereiding kun je wolken fotograferen. Je hebt immers ongeveer 50% kans. Maar als je de foto’s die je wilt maken in je hoofd hebt, is het beter om je voor te bereiden. Bekijk daarom de weerverwachting voor het fotograferen van wolken. Er zijn veel verschillende apps die je hierover informatie geven. Zorg er in ieder geval voor dat je de voorspelling van de locatie en het tijdstip waarop je gaat fotograferen kent.

Een ‘voorspelling’ op dagniveau zegt erg weinig. Een nauwkeurige voorspelling geeft je geen zekerheid. Wel alvast een goede indicatie.

Tip 2: fotografeer met een grijs verloopfilter

Vaak is het contrast tussen de voorgrond en de lucht groot. En daarmee groter dan een camera in één beeld kan vastleggen. Wil je uitgebeten hooglichten in de lucht voorkomen, dan is de voorgrond erg donker. Met een grijs verloopfilter overbrug je het grote contrastverschil.

Bijkomende voordelen zijn dat je je foto’s in één opname maakt en bracketing niet nodig is. Ook kun je direct je foto’s terugkijken en bepalen of nog een aanpassing nodig is.

Tip 3: Let op de compositie

We gaan verder met de tips voor het fotograferen van wolken. Natuurlijk let je altijd op de compositie. Je bepaalt bijvoorbeeld met welke brandpuntafstand je fotografeert en hoeveel ruimte je de lucht in je foto’s geeft.

Fotograferen van wolken in het Lake District
Een lastige keuze: het onderwerp heeft ruimte nodig en je wilt geen mensen in beeld. Dat beperkt de mogelijkheden voor de lucht.

Tip 4: Zorg voor rust met een lange sluitertijd

Luchten kunnen heel druk zijn. Het fotograferen van wolken levert je dan niet je beste foto’s op. Soms zijn contrasten te groot of zijn er gewoon te veel wolkjes naar je smaak. Eén manier om dit op te lossen is door wolken met een lange sluitertijd te fotograferen.

DSC2939 Betere Landschapsfoto
En soms heb je de lucht mee en bestaat ze al uit vegen.

Tip 5: de richting van de wolken zorgt voor dynamiek

En als je dan toch op de compositie en snelheid van de wolken let, pak dan ook nog de richting mee. Als de wolken van links naar rechts of andersom bewegen, krijg je meer ‘strepen’. Bewegen wolken naar je toe of van je af, dan krijg je veel meer dynamiek. De foto wordt krachtiger. Afhankelijk van de gekozen sluitertijd en snelheid waarmee de wolken bewegen wordt de mate van dynamiek in je foto’s weergegeven.

DSC6511 Betere Landschapsfoto

Tip 6: wacht even totdat de wolken op de juiste plaats hangen

Je weet dat de wolken in beweging zijn. Soms loont het om even te wachten totdat de wolken op de goede plek hangen. Dit werkt vooral goed op plaatsen waar je wat verder kunt kijken.

Wacht todat de wolken op de juiste plek hangen

Tip 7: Vergeet de nabewerking niet

Het fotograferen van wolken is meer dan het halve werk. Maar vergeet de nabewerking niet. Wat ons betreft loont het altijd de moeite om je foto in de nabewerking te ontwikkelen. Hoever je daarmee gaat bepaal je zelf. Wij kiezen altijd voor een natuurlijk resultaat voor wat contrast en kleur betreft.

Fotograferen Van Wolken Betere Landschapsfoto

Volg ook een workshop

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *