Wolkenluchten zijn prachtige onderwerpen om te fotograferen. We geven je 7 direct toepasbare tips voor het fotograferen van wolken.

7 Tips voor het fotograferen van wolken

Als je de nacht en het aantal uren dat de zon schijnt niet meerekent, blijft gemiddeld ongeveer 12 uur per dag over dat je wolken kunt fotograferen. Dat is best veel. Als natuurfotograaf kun je er dan ook bijna niet om heen. Vaak zullen wolken een element in je foto’s zijn. We geven je 7 praktische tips voor het fotograferen van wolken.

Tip 1: bekijk de weersverwachting

Ook zonder voorbereiding kun je wolken fotograferen. Je hebt immers ongeveer 50% kans. Maar als je de foto’s die je wilt maken in je hoofd hebt, is het beter om je voor te bereiden. Bekijk daarom de weerverwachting voor het fotograferen van wolken. Er zijn veel verschillende apps die je hierover informatie geven. Zorg er in ieder geval voor dat je de voorspelling van de locatie en het tijdstip waarop je gaat fotograferen kent.

Een ‘voorspelling’ op dagniveau zegt erg weinig. Een nauwkeurige voorspelling geeft je geen zekerheid. Wel alvast een goede indicatie.

Tip 2: fotografeer met een grijs verloopfilter

Vaak is het contrast tussen de voorgrond en de lucht groot. En daarmee groter dan een camera in één beeld kan vastleggen. Wil je uitgebeten hooglichten in de lucht voorkomen, dan is de voorgrond erg donker. Met een grijs verloopfilter overbrug je het grote contrastverschil.

Bijkomende voordelen zijn dat je je foto’s in één opname maakt en bracketing niet nodig is. Ook kun je direct je foto’s terugkijken en bepalen of nog een aanpassing nodig is.

Tip 3: Let op de compositie

We gaan verder met de tips voor het fotograferen van wolken. Natuurlijk let je altijd op de compositie. Je bepaalt bijvoorbeeld met welke brandpuntafstand je fotografeert en hoeveel ruimte je de lucht in je foto’s geeft.

Fotograferen van wolken in het Lake District
Een lastige keuze: het onderwerp heeft ruimte nodig en je wilt geen mensen in beeld. Dat beperkt de mogelijkheden voor de lucht.

Tip 4: Zorg voor rust met een lange sluitertijd

Luchten kunnen heel druk zijn. Het fotograferen van wolken levert je dan niet je beste foto’s op. Soms zijn contrasten te groot of zijn er gewoon te veel wolkjes naar je smaak. Eén manier om dit op te lossen is door wolken met een lange sluitertijd te fotograferen.

DSC2939 Betere Landschapsfoto
En soms heb je de lucht mee en bestaat ze al uit vegen.

Tip 5: de richting van de wolken zorgt voor dynamiek

En als je dan toch op de compositie en snelheid van de wolken let, pak dan ook nog de richting mee. Als de wolken van links naar rechts of andersom bewegen, krijg je meer ‘strepen’. Bewegen wolken naar je toe of van je af, dan krijg je veel meer dynamiek. De foto wordt krachtiger. Afhankelijk van de gekozen sluitertijd en snelheid waarmee de wolken bewegen wordt de mate van dynamiek in je foto’s weergegeven.

DSC6511 Betere Landschapsfoto

Tip 6: wacht even totdat de wolken op de juiste plaats hangen

Je weet dat de wolken in beweging zijn. Soms loont het om even te wachten totdat de wolken op de goede plek hangen. Dit werkt vooral goed op plaatsen waar je wat verder kunt kijken.

Wacht todat de wolken op de juiste plek hangen

Tip 7: Vergeet de nabewerking niet

Het fotograferen van wolken is meer dan het halve werk. Maar vergeet de nabewerking niet. Wat ons betreft loont het altijd de moeite om je foto in de nabewerking te ontwikkelen. Hoever je daarmee gaat bepaal je zelf. Wij kiezen altijd voor een natuurlijk resultaat voor wat contrast en kleur betreft.

Fotograferen Van Wolken Betere Landschapsfoto

Conclusie Tips voor het fotograferen van wolken

Het fotograferen van wolken is altijd leuk om te doen. Voor ons zijn het contrast en de snelheid en richting waarmee wolken bewegen dé ingrediënten waarmee we wolkenluchten fotograferen. Zoals vaak is de eerste foto niet de foto die ons het meeste aanspreekt. Vaak is er nog ruimte van verandering en soms voor – technische – verbetering. Zeker als je met lange sluitertijd fotografeert, is het resultaat niet altijd te voorspellen.

Groothoekobjectieven voor het fotograferen van wolken

Met een groothoekobjectief fotografeer je wolken met een weide beeldhoek. Er komen letterlijk veel wolken in beeld. De weide beeldhoek is ook ideaal als je een onderwerp op de voorgrond plaatst. Ben je op zoek naar een kwalitatief goed groothoekobjectief? Bekijk deze twee toppers van NiSi eens.

Nisi 9mm f2.8 APSH voor APS-C

NiSi 9mm F2.8 DSC09713OK2 Betere Landschapsfoto

NiSi 15mm F4 ASPH voor full frame

NiSi 15mm f4 MF ASPH Objectief Met Filters Betere Landschapsfoto

Workshops voor het fotograferen van wolken

Een ideale locatie om wolken te fotograferen is de kust. We begeleiden je graag. Er zijn maximaal 10 deelnemers en 2 begeleidende fulltime fotografen. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. En als je wilt maken we samen de foto die jij graag wilt maken.

Filters

AAF5525 1 Betere Landschapsfoto

Creatief

AAH0157 Betere Landschapsfoto

High key

AAG9995 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *