Voordat je start met photoshop Lightroom

Adobe Photoshop Lightroom is hét fotobewerkingsprogramma voor amateurfotografen én professionele fotografen. Photoshop Lightroom kent veel mogelijkheden als het om het verbeteren van foto’s gaat. In eerste instantie lijkt het programma overweldigend. Waar ga je precies beginnen? Wat kun je met Lightroom? En hoe verbeter jij je foto’s?

We starten met de voorbereiding. Deze tips over Lightroom helpen je vóórdat je met het programma aan de slag gaat. Wil je direct naar de tips over Lightroom Classic CC, de versie waarmee wij werken? Dan zit je hier ook goed. Ga dan naar de tips over de Module Bibliotheek.

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk aan de slag met Lightroom. Immers, je wilt je foto’s van het scherm laten spatten. Zoals je gewend bent, geef ik je voorbeelden aan de hand van onze fotografische passie: creatieve landschapsfotografie en creatieve macrofotografie.

Waarom starten we met tips vooraf? Zelfs zonder dat je Lightroom ook maar hebt geopend? De reden daarvoor is eenvoudig. Ik heb bij vrijwel alle cursisten gemerkt dat ze aan het begin van de cursus meer tijd willen spenderen met het begrijpen van het programma, leren hoe je backups maakt en dergelijke. In dit artikel krijg je een aantal tips die wat mij betreft standaard in je workflow thuis horen. Door een paar dingen te begrijpen en te doen kun je daarna lekker efficiënt van start gaan met Lightroom. Je voelt je zekerder en zult niet bang zijn dat je belangrijke bestanden of je foto’s kwijt raakt.


Rekenkracht zorgt voor snelheid

basis cursus adobe Photoshop Lightroom

In de praktijk zien we dat het aantal megapixels van de sensoren in de digitale camera’s nog steeds toeneemt. Dat betekent dat bestanden groter worden. En ook dat ze meer informatie bevatten die kan worden bewerkt. Dat is een voordeel. Er kleven ook een paar nadelen aan. Je hebt steeds meer schijfruimte nodig om al die bestanden, je foto’s, op te slaan. Nu is schijfruimte relatief goedkoop zul je denken. Dat klopt, daarover zijn we het eens. Maar al die data moet ook worden verwerkt door Lightroom, of beter gezegd de computer. Als de bestanden groter worden, zal de computer er langer over doen om bewerkingen uit te voeren.

De performance van Lightroom is de afgelopen jaren flink verbeterd maar veel en grote bestanden kunnen nog steeds tot vertragingen leiden. Als die vertragingen langer gaan duren en vaker voorkomen, wil je wellicht op een snellere computer overstappen. De afgelopen jaren hebben we verschillende keren ervaren dat updates van Lightroom en nieuwe apparatuur ook tot een investering in een computer leidde. Een aantal jaren geleden duurde het een kwartier om 300 foto’s van 10mb met enkele basisbewerkingen te importeren. Nu duurt dat bij dezelfde 300 foto’s van ongeveer 60mb per stuk ongeveer een minuut.

Ik ben geen computer expert en zal het volgende zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen. Je computer heeft dus voldoende rekenkracht nodig. Dat zit niet alleen in de processor maar ook in de schijf waarop je Lightroom Classic CC installeert, de catalogus waarin alle gegevens zitten en de foto’s natuurlijk. En vervolgens heb je een videokaart nodig die beelden snel en accuraat weergeeft. Ook wil je nog een backup maken en op een veilige plek opslaan. Dit kan allemaal met een desktop of laptop die je bij de grotere elektronicazaken koopt. Geen probleem. Verwacht wat snelheid betreft geen wonderen. Wil je écht meer snelheid en meer maatwerk, dan kun je ook naar een specialist gaan. Een goede middenweg is een stevige ‘gamecomputer’.

Photoshop lightroom tips


De volgende tips kan ik je meegeven. En die gaan niet over merken, modellen en types. Die wereld verandert enorm snel en iedereen heeft een eigen voorkeur. Elementen die je wel helpen om snel foto’s te kunnen verwerken zijn:

 • Een snelle processor en videokaart.
 • Een SSD voor opslag van de programmatuur, Lightroomcatalogus en je foto’s. Een SSD is sneller dan een klassieke harde schijf met draaiende onderdelen. De SSD is energiezuiniger, sneller en betrouwbaarder. Bij voorkeur gebruik je één aparte SSD of harde schijf voor het programma Lightroom en de catalogus. De foto’s kunnen op een andere SSD of harde schijf staan. Plaats in ieder geval de Lightroomprogrammatuur én catalogus op de snelste schijf die je hebt. Laptops zijn vaak beperkt in de uitbreidingsmogelijkheden van het aantal schijven maar een upgrade naar een snellere schijf is vaak mogelijk.
 • Werk met minimaal 16GB intern geheugen.
 • Een 3K of 4K scherm geeft je een prettige ‘kijkervaring’. Lightroom werkt zo wel links als rechts in beeld met menu’s. Met ingeschakelde menu’s heb je nog meer dan voldoende pixels over om je foto weer te geven Die menu’s kun je weliswaar uitschakelen maar je zult ze toch nodig hebben.
 • Wil je helemaal professioneel kunnen werken, dan kun je met een Wacom tablet en Loupedeck werken.

Deze elementen samen zorgen ervoor dat jij efficiënter met Lightroom Classic CC kunt werken. Maar laat je niet gek maken, bestel zeker niet direct een nieuwe laptop of desktop. Werk eerst met de apparatuur die je hebt en beslis later of een upgrade nodig is. Houd er in ieder geval rekening mee als je toch al overweegt een nieuwe computer aan te schaffen.


Bestanden die Lightroom gebruikt en maakt

bestanden in photoshop lightroom

Lightroom Classic CC huur je tegenwoordig in een abonnementsvorm. Adobe Creative Cloud, daar komt de CC vandaan, wordt op je computer geïnstalleerd. Plaats de programmatuur op je snelste schijf. Net als Lightroom. In het fotografenabonnement heb je tevens toegang tot Photoshop. Wat mij betreft is dat leuk voor de heb, maar de focus ligt op Lightroom.

Alle foto’s en bewerkingen komen in een catalogus terecht. Hoe dat werkt lees je in de tips over de Lightroom: 11 essentiële tips – Module Bibliotheek. Plaats ook deze catalogus op je snelste schijf. De catalogus kan in de loop der jaren uitgroeien tot een bestand van enkele honderden mb’s.

Verder heb je natuurlijk je foto’s. Die mogen best op dezelfde schijf staan als de programmatuur en je catalogus maar maken het geheel wat langzamer. Een aparte schijf voor je foto’s is dan slimmer. Je zult veel foto’s hebben die veel ruimte in beslag nemen, misschien wel een terabyte of meer. Een klassieke harde schijf van 2TB of 3TB is dan een hele goede én relatief goedkope optie.


Alle foto’s op één plaats bewaren in photoshop lightroom

In de loop der jaren maak je veel foto’s. Waarschijnlijk plaats je die foto’s in verschillende mappen. Niet alleen in Lightroom maar ook op je harde schijf of schijven als je heel veel foto’s hebt. En misschien heb je veel van die foto’s in het buitenland gemaakt en heb je er om bepaalde redenen dierbare herinneringen aan. In ieder geval reden genoeg om al deze kostbare foto’s nooit kwijt te willen raken.

Verzamel daarom alle foto’s op één plaats. Maak een hoofdmap op de harde schijf van je computer en noem die bijvoorbeeld ‘Foto’s’. In hoe veel submappen je daaronder je foto’s bewaart is niet van belang. Je weet in ieder geval zeker dat in de hoofdmap alle foto’s staan. Dit klinkt misschien als een overbodige tip maar het maakt je leven een stuk gemakkelijker als je een backup van je foto’s wil maken of foto’s naar een andere harde schijf of computer wil verplaatsen.

Enkele praktische voorbeelden hierover lees je in Lightroom: 11 essentiële tips – Module Bibliotheek.

al je foto's op 1 plaats bewaren in photoshop lightroom

Backup van je foto’s

De hoofdmap is heel handig voor als je een backup van je foto’s wil maken. Je hoeft alleen van de hoofdmap een backup te maken en de software doet de rest. Als je een handig backup programma hebt, is de backup van je foto’s in korte tijd gereed en hoef je er weinig of geen tijd aan te spenderen. Maak in ieder geval minimaal één keer per week een backup van je foto’s. Zelf zorg ik ervoor dat de backup continu wordt bijgewerkt.


Backup van je catalogus

Je maakt niet alleen regelmatig een backup van je foto’s maar ook van je catalogus in Lightroom. Hoe vaak je dat doet kun je instellen in Lightroom. Instellen doe je als volgt:

 • Als je Lightroom wil afsluiten vraagt het programma of je een backup wil maken.
 • Uitstellen is geen optie. In Lightroom heet dat ‘Deze keer overslaan’.
 • Je kunt in hetzelfde scherm kiezen in welke map de backup catalogus moet komen te staan. Kies dan in ieder geval voor een map op een andere schijf dan waar de originele catalogus staat. De reden hiervoor is dat de catalogus één van de belangrijkste bestanden is die je hebt. In dit bestand zitten alle bewerkingen opgeslagen waar jij vele uren tijd in hebt gestoken. Dat bestand wil je niet kwijt raken. De catalogus kan corrupt raken of je harde schijf stuk kan gaan. Ik heb het allebei meegemaakt en werd er niet blij van. Gelukkig was een backup voor handen en gingen alleen de meest recente aanpassingen verloren.

 Wat mij betreft maak je iedere keer als je met Lightroom hebt gewerkt een backup.


Meerdere backups

back ups maken in photoshop lightroom

Eén backup van je dierbare herinneringen is misschien wat weinig. Zorg ervoor dat je verschillende backups hebt.

 • Die verschillende backups bewaar je op verschillende plaatsen, in ieder geval niet op dezelfde harde schijf. Eén backup kun je thuis bewaren.
 • Bij voorkeur sla je nog een tweede fysieke backup buitenshuis bij familie of vrienden op.
 • Een backup in de cloud maken kan natuurlijk ook. Kies dan in ieder geval voor een aanbieder die gegarandeerd jouw kostbare data binnen de EU en bij voorkeur in Nederland opslaat.

Dit lijkt allemaal wat overdreven maar dat is het niet. Ooit zul je foto’s of andere kostbare bestanden kwijt raken en dat wil je niet. Ik ben een keer 6.000 RAW-bestanden kwijtgeraakt van een reis naar Antarctica. Gelukkig had ik een back-up. Omdat ik nog niet zo gestructureerd werkte duurde het terugvinden van de bestanden een tijdje.


De photoshop Lightroom Expert

Sinds 2011 werk ik met Lightroom en in 2012 ben ik gestart met het geven van cursussen Lightroom. Inmiddels volgden honderden fotografen mijn trainingen.

E-book Lightroom Classic

Met zoveel kennis moet je wat doen. Daarom heb ik het e-book Lightroom Classic ontwikkeld. Hierin ontdek je hoe je snel en efficiënt foto’s bewerkt als een pro. Het e-book staat vol met waardevolle tips, adviezen en tientallen gedetailleerde voorbeelden en heldere beschrijvingen.

Ben je niet zo van de theorie, maar meer van de praktijk? Dan is de Privé cursus Lightroom geschikt voor jou.


Privé cursus Lightroom

Wil jij de ins and outs van Lightroom leren kennen? En wil je weten hoe jij je landschapsfoto’s en macrofoto’s gaat verbeteren? Voor meer informatie kijk je naar de Privé cursus Lightroom of de Groepscursus Lightroom.

Direct in de praktijk fotograferen én aansluitend ontdekken hoe wij foto’s bewerken kan ook. De workshop Fine Art fotografie met Lightroom is dan heel geschikt.

Je ontvangt bij iedere cursus het e-book Lightroom Classic. Als je dit e-book al eerder hebt besteld, ontvang je 25 euro korting op de cursus. De kortingscode staat achter in het e-book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *