De herfst staat weer voor de deur. En dit jaar komt de herfst voor ons gevoel sneller dan gedacht. Daarom is het weer voor herfstfotografie in de Hoge Venen. Eén van onze favoriete gebieden om in de herfst te fotograferen. We geven je een aantal tips over hoe wij herfstfotografie aanpakken.

Ondanks dat de herfst vroeg is, hebben we er weer veel zin in. De komende tijd combineren we kustfotografie met échte herfstfotografie in de Hoge Venen. Aan de kust kun je ons vinden vanaf de tweede Maasvlakte tot in Noord Frankrijk aan de Opaalkust.

En voor herfstfotografie zitten we vooral in het zuiden van Nederland en de Ardennen.

Vinden van een geschikte locatie

Voor het vinden van een geschikte locatie voor herfstfotografie in de Hoge Venen is niet veel nodig. Een klein stukje bos kan al genoeg zijn. Stroomt er een riviertje en liggen er een paar mooie stenen in? Ook dat is al genoeg. Los van de bekende plekken vinden we het ook erg leuk om op tips van de lokale bevolking af te gaan.

Door gewoon te vragen waar je mooi kunt wandelen en fotograferen komen we vaak op de mooiste plekken. We merken dat de mensen graag over de omgeving waar ze wonen vertellen.

Fotograferen in de herfst betekent herfstkleuren vastleggen

Herfstfotografie beoefenen we graag in de Hoge Venen. Dit is voor ons een gebied dat we in zo’n twee uur kunnen bereiken. Ook zijn er tientallen locaties waar je mooie foto’s kunt maken.

Belangrijk is dat je tijdens het fotograferen je foto’s zo maakt dat ze al dicht bij het gewenste eindresultaat zitten. We geven je drie tips die je daarbij helpen.

Een foto gemaakt tijdens de workshop landschapsfotografie Hoge Venen in de herfst

Tip1: Voorkom grote contrasten

Het contrast in een landschap is vaak groter dan wat het dynamisch bereik van je camera aankan. Zonder hulpmiddelen loop je de kans dat je uitgebeten hooglichten in je foto hebt of dat de schaduwen erg donker zijn. Dat is vooral vervelend als je precies op die plekken de prachtige herfstkleuren in je foto’s wilt vastleggen. Grofweg zijn er drie oplossingen:

 • Je fotografeert niet tegen het licht in. Dit werkt niet altijd en we vinden dat de compositie leidend moet zijn. Niet de richting van het licht
 • Je past bracketing toe. Dit vraagt meer tijd. En je moet de foto’s achteraf nog samenvoegen
 • Je fotografeert met een grijs verloopfilter. Dit laatste heeft onze voorkeur. Ter plaatse heb je controle over de belichting en contrasten in je foto. Het grijs verloopfilter is ook heel geschikt voor herfstfotografie in de Hoge Venen. Bijna alle foto’s maken we daar met behulp van zo’n filter.

Tip 2: Let op de witbalans

We gaan verder met de tips voor herfstfotografie in de Hoge Venen. Pas je witbalans aan aan de omstandigheden. Een automatische witbalans laat meestal vrij fletse kleuren zien. In de nabewerking kun je de kleuren wel aanpassen, maar mogelijk introduceer je uitgebeten hooglichten in het rode of gele kanaal. Dat zou jammer zijn, omdat de herfstkleuren juist in deze kanalen worden vastgelegd.

Tip 3: Fotografeer met een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter helpt je met name als je natte bladeren fotografeert. Je vermindert schitteringen. Kleuren en details zijn beter zichtbaar. Om deze reden fotograferen wij bijna altijd met een polarisatiefilter.

Met deze eenvoudige tips voor herfstfotografie in de Hoge Venen kun je op pad. Pas ze maar eens toe – ook op andere locaties – en je zult met mooie resultaten thuis komen. Als je onze hulp nodig hebt kun je aan één van de workshops deelnemen.

En kijk eens naar het blog ‘Fotograferen van mist in de herfst‘ en ‘5 Tips voor het fotograferen van ochtendnevel‘. Daarin staan nog meer tips.

Workshops herfstfotografie

We organiseren verschillende workshops in de herfst. Misschien zit er een leuke en uitdagende workshop voor jou bij.

Hoge Venen

De Hoëgne in de Hoge Venen

Tervuren

Creatief fotograferen in de herst: ICM

Oisterwijk

AAA0122 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

2 Comments for “Herfstfotografie in de Hoge Venen

 1. goeieavond,
  zouden er nog meer workshops volgen over soft focus fotografie dit jaar?
  Beide datums in november kan ik jammer genoeg niet , maar heb wel veel interesse.
  Groetjes Nathalie

  • Goedemorgen Nathalie,
   Alle workshops met datum staan op de website. Je kunt in de agenda op datum zoeken en bij de workshops op thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *