Winterfotografie is niet voor iedereen weggelegd. Het is vaak koud en nat. Toch zijn er genoeg dagen waarop je met redelijk goed weer kunt fotograferen. En je hoeft niet altijd ver weg om tot je knieën in de sneeuw te staan. We geven je 5 concrete tips voor creatieve natuurfotografie in de winter.

Tip 1: creatieve natuurfotografie in de winter: Fotografeer rijp

Met name in de winter, maar ook in de late herfst en het vroege voorjaar, heb je kans op nachtvorst én mist. Als natuurfotograaf weet je dat je in die omstandigheden kans hebt op rijp.

Rijp is een wit laagje ijs dat ontstaat als het vriest en de waterdamp in de lucht over gaat in ijs. Tijdens een vochtige nacht met temperaturen onder nul heb je dus een grote kans op rijp. Je vindt de rijp overal. Op daken, auto’s en ook in de natuur.

Huisvennen Sunrise The Netherlands Betere Landschapsfoto

Als je een mooi plekje op voorhand hebt uitgezocht, weet je dat je op zo’n ochtend vroeg op pad kunt gaan. Rijp zal meestal niet lang op de takken en bladeren zichtbaar blijven, tenzij de temperatuur rond of onder de 0 graden celsius blijft.

Het voordeel van rijp is dat een deel van de details die je normaliter in het landschap ziet worden afgedekt. Het beeld wordt er minder druk door.

Licht zorgt voor sfeer. Zachte tinten hebben in de ochtend de overhand. Tijdens het maken van de foto hierboven kwamen alle elementen samen. Een dun laagje sneeuw, rijp en zacht licht maken van deze anders drukke locatie een prachtig plaatje vinden we zelf. Wil je meer weten over de voorbereiding? Lees dan eens het artikel ‘Natuurfotografie in de winter‘.

Tip 2: creatieve natuurfotografie in de winter: Fotografeer Sneeuw

Dit is meestal makkelijker gezegd dan gedaan. Het aantal sneeuwdagen in onze regio is beperkt. Je bent al snel op de Eifel en Ardennen aangewezen als je sneeuw wilt fotograferen. Gelukkig liggen die gebieden niet zo ver over de Nederlandse grens. In de weekenden wil het er wel eens druk zijn, maar door de week is het er meestal rustig.

Als je in de gelegenheid bent om de zonsopkomst of zonsondergang mee te pakken is dat natuurlijk super. Maar ook overdag is er genoeg te fotograferen. In de winter staat de zon laag aan de hemel en blijft het licht vrij zacht. Zelfs in de sneeuw. Let bij het fotograferen van sneeuw in ieder geval op dat je de details in de sneeuw vastlegt én uitgebeten hooglichten voorkomt.

Hoe je dat technisch oplost legden we eerder uit in het artikel ‘Technische tips voor natuurfotografie in de winter’.

Noir Flohay in de winter
Noir Flohay

Tip 3: creatieve natuurfotografie in de winter: Leg grafische beelden vast

We geven je nog een tip over creatieve natuurfotografie in de winter. Met een grafisch beeld bedoelen we een foto die als het ware met een fijn penseel of potlood is gemaakt. Niet alle situaties lenen zich er voor. Als rijp en sneeuw het merendeel van de details bedekken ben je al een eind op weg. Wellicht heb je een geschikte plek gevonden. Maar nu nog een geschikte compositie.

In een grafisch beeld is de compositie heel belangrijk. Het onderwerp is maar gedeeltelijk zichtbaar en dus is de plaatsing ervan cruciaal. De vlakverdeling is dan ook erg belangrijk. Je kunt gerust het advies van derden als uitgangspunten nemen. Wat ons betreft is dit een goed uitgangspunt en geen regel. Vanuit dat uitgangspunt plaats je het onderwerp op de gewenste plek.

AAG7335 Betere Landschapsfoto
Op weg naar Noir Flohay

Tip 4: creatieve natuurfotografie in de winter: Kies voor diepte

Als het licht vrij vlak is, wil je toch diepte in je beeld. Dat kun je op verschillende manieren doen. Wellicht kun je met lagen werken, maar een invoerende lijn kan eenvoudiger en sterker zijn. Zo waren we op pad in de Hoge Venen en op een dag viel er in een paar uur tijd zo’n 25-30 centimeter sneeuw. Het zicht was niet al te best en de omstandigheden waren best ruig.

Door de invoerende lijn van het beekje te volgen, brachten we toch nog diepte in het beeld.

AAG8010 Betere Landschapsfoto

De foto hieronder maakten we 1 dag later. Het zicht was beter maar de lucht bleef grijs. De plek waar we deze foto maakten waren we al verschillende keren voorbij gereden. We parkeerden langs de weg en het pad trok direct onze aandacht. Het brengt je al meteen wat verder de foto in.

AAG7969 Betere Landschapsfoto

Tip 5: creatieve natuurfotografie in de winter: Zoom in

We gaan verder met tips voor creatieve natuurfotografie in de winter. Landschappen worden vaak met een groothoek objectief vastgelegd. Dat leer je vaak in een cursus en fabrikanten van objectieven presenteren een objectief met een kleinere brandpuntafstand ook als een landschapsobjectief of architectuurobjectief. Maar laat je daardoor niet beperken.

Door met een langere brandpuntafstand te fotograferen kun je een landschap dichterbij halen dat je niet kunt bereiken of je kunt je compositie om een klein stukje natuur opbouwen. Je kunt met een telel objectief of macro objectief fotograferen.

We starten met een voorbeeld met een tele objectief. Deze foto maakten we in Den Bosch, net buiten de stad in de Gement. In de winter liepen de weilanden regelmatig onder. In deze foto komen een aantal winterse elementen samen: het dunne laagje ijs, het wak, rijp en een beetje mist. De ganzen op de voorgrond en het gras dat je de diepte in voert, doen de rest.

Frozen Gement s Hertogenbosch The Netherlands Betere Landschapsfoto
Gement, ‘s-Hertogenbosch

Ook kun je met je macro objectief op pad gaan. Je hebt maar een paar vierkante centimeter nodig om te fotograferen. Er zijn veel mogelijkheden. Je kunt de structuren in het ijs weergeven en je kunt meer abstracte foto’s maken. Kijk goed om je heen en je komt veel verschillende onderwerpen tegen. Deze foto kun je bijna overal maken. In dit geval kijk je naar het ijs op een dichtgevroren riviertje. Ondanks de patronen trekt je oog toch naar het nog frisse blad.

AAF0642 Betere Landschapsfoto

Bonustip: alle locaties zijn geschikt

Niet alle locaties zijn geschikt om in te fotograferen? Of toch wel? Wat ons betreft kun je op alle locaties aantrekkelijke foto’s maken. Soms is het lastig om een compositie te zien of het juiste licht te vinden, maar je eigen creatieve en artistieke vrijheid is je enige beperking.

Wij zien ook niet overal direct dé compositie en enorm sfeervol licht. En weet je hoe dat komt? Omdat niet iedere locatie je even veel aanspreekt. En omdat sfeer vaak door het licht wordt gemaakt. En sfeervol licht is er nu eenmaal niet altijd.

Blijf niet thuis zitten en ga op pad. Neem op een locatie steeds de tijd om die in je op te nemen en naar vormen en contrasten te kijken. Knijp je ogen eens half dicht en de essentie van een vorm blijft over. Kijk naar lagen en invoerende lijnen en kijk naar het licht. Daar ga je mee aan de slag.

Meer informatie over hoe je een compositie samenstelt kun je lezen in het artikel ‘5 tips voor composities in landschapsfotografie’.

Workshop waarin winterfotografie centraal staat

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je aansprekende winterfoto’s maakt? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt.

Voor de fotograaf die zijn skills in de winter wilt ontwikkelen hebben wij specifieke workshops. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Ontdek 1 van de mooiste plekjes in de Hoge Venen in België.

AAA0845 Betere Landschapsfoto

Wil je in de winter eens aan de kust fotograferen? Ons nieuwe seizoen begint altijd al vroeg in het jaar. Ga met ons mee naar de kust en ontdek alle geheimen van kustfotografie. Beheers de techniek en zie de compositie.

Ook in ons eigen land fotograferen we bijna altijd met het NiSi Landscape CPL filter
AAC4950 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

2 Comments for “5 Tips voor creatieve natuurfotografie in de winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *