In de high key fotografie leg je de nadruk op lichte tonen. Met het high key effect breng je sfeer in je foto’s. We leggen uit wat high key fotografie precies is en hoe het werkt.

Waar komt high key vandaan

High key komt oorspronkelijk uit de filmindustrie. Vroeger had film een laag contrast. Om structuur en detail in de donkere tonen te laten zien, werd het beeld lichter gemaakt.

Wat is high key fotografie

High key natuurfotografie legt de nadruk op lichte tonen. Afhankelijk van de keuze die je maakt, bevatten de lichtste delen in je foto’s juist wel of juist niet details en kleur. In dat laatste geval bevat je foto uitgebeten wit.

Mistige omstandigheden zijn geschikt voor high key fotografie

High key natuurfotografie zorgt voor sfeer

De lichte tinten geven een opgewekt gevoel en worden geassocieerd met positiviteit, puurheid en zuiverheid. Dit opgewekte gevoel zie je vaak terug in bijvoorbeeld portretfoto’s, in makelaarsbrochures en op reissites. Wij gebruiken de high key techniek in de natuurfotografie. En dan met name in macrofotografie en kustfotografie. Waarom? Gewoon omdat wij dat mooi vinden.

We kijken ook even naar low key fotografie

Low key fotografie is het tegenovergestelde van high key fotografie. Bij low key fotografie ligt de nadruk juist op de donkere tonen. Vaak is het contrast groot. Door de donkere tonen en het grote contrast hebben low key foto’s vaak een meer dramatische uitstraling.

Dark side of sunset The Netherlands Betere Landschapsfoto

Wat voor ons high key natuurfotografie is

Los van het gevoel dat een high key foto bij ons oproept, hebben we proberen te omschrijven wat een high key foto voor ons is. We komen dan tot de volgende kenmerken:

 • Natuurlijk gaat het om een lichte foto
 • We willen geen uitgebeten hooglichten, maar juist structuur en kleur in de lichte tinten
 • Er zit scherpte in de foto, we zien duidelijke contouren
 • Vaak hebben onze high key foto’s een laag contrast
 • Technisch gezien gaat het om een ‘schoon’ beeld. Dus gebruiken we geen hoge ISO-waardes of kleine diafragma’s waardoor diffractie ontstaat.
 • En de bewerkingen blijven beperkt. Want als je ‘te ver’ gaat, neem de kwaliteit van de foto vanzelf af
AAE2140 Betere Landschapsfoto

Wat een high key fotografie kán zijn, maar niet hoeft te zijn

Je weet hoe we tegen regels in de natuurfotografie aankijken. We zien ze als uitgangspunten. Maar er is zeker geen verplichting om eraan te voldoen. Een high key foto zal bij ons zelden tot nooit uitgebeten wit bevatten of zwartwit zijn. Beide kenmerken kunnen je foto’s een geweldige uitstraling geven, maar het is niet ‘ons ding’.

High key fotografie en techniek

Een high key foto is een lichte foto. Technisch gezien kun je dat gemakkelijk controleren. Als je het histogram van een high key foto bekijkt, zul je zien dat vrijwel alle data rechts van het midden zit. Het antwoord op de vraag hoe ver je hierin moet gaan bepaal je zelf. Smaken verschillen nu eenmaal. Je ziet hieronder een voorbeeld van een histogram dat bij een high key foto hoort.

High Key fotografie Histogram Betere Landschapsfoto

Tips voor high key fotografie

We geven je een paar tips voor high key natuurfotografie. Je fotografeert buiten en werkt met natuurlijk licht. In tegenstelling tot een studio waar je het licht kunt opstellen en beïnvloeden, werk je buiten met wat de natuur je geeft. Dat betekent dat de omstandigheden bepalen in welke mate je instaat bent om een high key foto te maken.

DSC0507 Betere Landschapsfoto

Contrast

Vaak lees je dat een high key foto een groot contrast heeft. Wat ons betreft hoeft dat zeker niet zo te zijn. Bedenk van te voren of je je high key foto een groot of klein contrast wilt meegeven. Die keuze wordt bepaald door de omstandigheden waaronder je fotografeert en wat je fotografeert.

Dutch Coast 2 Zoutelande The Netherlands Betere Landschapsfoto

Controleer het histogram

En controleer het histogram na iedere foto die je maakt. Ga na of je uitgebeten hooglichten in je foto ziet en of die gewenst zijn. En natuurlijk ga je na of het histogram overwegend aan de rechter zijde zit, zoals je net al zag.  

Kies je omstandigheden zorgvuldig

De omstandigheden zijn van grote invloed op het resultaat van een high key natuurfoto. Fotografeer je bijvoorbeeld tegen de zon in en wil je geen uitgebeten hooglichten, dan zul je geen high key foto maken, maar een low key foto. Dat is niet erg, aangezien we vinden dat de compositie leidend moet zijn. Dat vinden we belangrijker dan dat we per sé een bepaalde techniek willen gebruiken.

De gedachte om een high key foto te maken kon in de onderstaande situatie niet worden uitgevoerd. Het contrast is te groot. Je kunt natuurlijk toch voor de lichte foto gaan. De lichte delen in de foto zullen uitgebeten raken. De donkere delen worden een stuk lichter. Technisch gezien heb je dan een high key foto. Wat sfeer betreft, zullen de smaken sterk verschillen.

Dit is low key fotografie met hard licht

Fotografeer met filters

In de praktijk merken we dat we de high key foto’s vaak met filters maken. Denk dan vooral aan het polarisatiefilter en grijs verloopfilter. Beide filters helpen je met het verminderen van het contrast in de foto. Dan zullen de tinten gemakkelijker binnen het dynamisch bereik van de camera passen.

Hoe groter het dynamisch bereik van een camera, hoe meer mogelijkheden je hebt om high key fotografie en low key fotografie te beoefenen.

Nabewerking

Zoals altijd maak je in het veld een zo goed mogelijke foto. Dat geldt voor compositie en sfeer. Maar bij high key fotografie geldt dat zeer zeker ook voor de techniek. Een ‘te donkere’ foto zul je in de nabewerking niet zomaar aanpassen tot een high key foto. Maar er is altijd wel ruimte om het high key effect te versterken. Alle foto’s bewerken we in Lightroom Classic.

High key fotografie aan de Oosterschelde

New Style High Key fotografie

New Style high Key fotografie is onze versie van high key natuurfotografie. Omdat iedere fotograaf zo zijn of haar eigen kijk heeft, hebben we ervoor gekozen om de kenmerken van onze high key foto’s onder deze naam te plaatsen.  Je las de kenmerken net al, maar we zetten ze nog eens op een rijtje:

 • Lichte foto
 • Geen uitgebeten hooglichten
 • Scherpe delen in de foto
 • Laag contrast
 • Optimaal gebruik van technische mogelijkheden camera

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *