Er zijn veel compositieregels in de natuurfotografie en fotografie in het algemeen. Zo is er bijvoorbeeld veel geschreven over waar je de horizon in een foto plaatst. We laten je een paar afwijkende composities in natuurfotografie zien waar we van de regels zijn afgeweken.

Gebruik regels als uitgangspunt

Regels vinden we een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Maar laat je er niet te strak door leiden. Kijk naar wat de natuur je geeft en stel je compositie zo samen dat de foto aantrekkelijk is om naar te kijken. Laat je daarbij niet (af)leiden door anderen die vinden dat je de regels niet hebt gevolgd. Zoals gezegd, de regels kunnen je start bepalen en gun je vervolgens zelf creatieve vrijheid.

Afwijkende composities in natuurfotografie: horizon in het midden

Een vaak gehoorde regel is dat je de horizon in het midden kunt plaatsen als je de reflectie van een landschap in je foto opneemt. Wij hebben gemerkt dat we de horizon regelmatig in het midden van het beeld plaatsen, ook als er geen weerspiegeling is.

Wijk gerust af

Dat is in deze foto ook gebeurd. De horizon staat in het midden. De zon staat helemaal in het midden van het beeld. En dan de lucht. Er zijn nauwelijks wolken te zien. Toch heeft deze foto impact. Hoe dat komt? Vraag het aan verschillende fotografen en je krijgt verschillende antwoorden. Wat ons in de foto aanspreekt is de structuur in de voorgrond en de palenrijen die je de diepte in voeren. Op deze avond stond de zon vlak voor zonsondergang precies tussen de palen. Zo is de foto meer in balans.

Foto 1 Betere Landschapsfoto

Afwijkende composities i natuurfotografie: onderwerp in het midden

Deze foto is op een plek gemaakt waar we een paar keer per jaar komen. Het riviertje is ons goed bekend. Veel of weinig water, het maakt ons niet uit. Juist de variatie in waterstand en jaargetijde maakt dit een interessante plek.

Afwijkende compositie in natuurfotografie: onderwerp in het midden

De stenen in de voorgrond zijn het hoofdonderwerp, daar ligt de echte scherpte. De stenen zijn bewust hoog in beeld geplaatst. Zo kreeg de voorgrond, die onder het wateroppervlak ligt, ook aandacht. Je ogen gaan via de voorgrond en de stenen, via de relfectie, verder het landschap in.

Tip: De regel van derden is best een goed uitgangspunt

Correctie. De regel is een startpunt. Het grid van 2 verticale lijnen en 2 horizontale lijnen kan in veel camera’s in live view en/of de zoeker zichtbaar worden gemaakt. Het idee is dat als je het onderwerp op 1 van de snijpunten van een horizontale en verticale lijn plaatst, de foto aantrekkelijk is om naar te kijken. Vaak is dat ook zo. Kijk maar eens naar de onderstaande foto.

Foto 3 Betere Landschapsfoto

We hebben de regel van derden als uitgangspunt genomen. Vervolgens hebben we de horizon iets lager geplaatst. De reden hiervoor is dat het strand in de voorgrond vol met voetstappen stond. Die zouden de voorgrond te onrustig maken. Zelfs als je er achteraf een uitsnede van zou willen maken, heb je het lastig.

Vaak heb je even de tijd om je compositie zorgvuldig samen te stellen. Bepaal waar je je onderwerp in de foto wilt opnemen. Vraag je ook gerust af welke regel je zou kunnen toepassen. En laat je vervolgens lekker leiden over wat je in het landschap aantreft.

Geef je natuurfotografie een boost met afwijkende composities in natuurfotografie

In de praktijk steek je het meeste op en kun je je foto’s snel verbeteren. We hebben een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. En als je wilt maken we samen de foto die jij graag wilt maken.

Landschap

Een doorkijkje in Zuid-Limburg
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *