Soft focus natuurfotografie is populair. Steeds meer natuurfotografen doen het. Het is een erg fijne techniek om te beheersen. Je kunt er gebruik van maken wanneer je maar wilt. Soft focus natuurfoto’s maken we zowel in landschapsfotografie als macrofotografie.

Soft focus fotografie

De soft focus techniek gebruiken we regelmatig in de natuurfotografie. Niet alleen om eens iets anders te doen. Maar juist omdat we vinden dat een beeld dan beter tot z’n recht komt. De foto’s zijn sfeervoller vinden we. In het begin kan het best lastig zijn om de techniek zelf te beheersen. Heb je die hobbel genomen, dan zul je merken dat het een simpele toevoeging aan je fotografie is. Een simpele toevoeging met grote impact.

En daar zit wat ons betreft de grootste uitdaging. Het toepassen van een techniek is stap één. Maar het inzetten van een techniek op de juiste plek en met een vooropgesteld doel en resultaat is een hele grote stap verder.

Wat is soft focus fotografie

Soft focus natuurfotografie is een techniek waarbij de foto opzettelijk niet helemaal scherp wordt afgebeeld. Dit is iets anders dan een foto waarin gewoon niet goed is scherpgesteld. Of een foto waarin een te lange sluitertijd is gebruikt en bewegingsonscherpte zichtbaar is.

Doel van soft focus natuurfotografie

Het doel van de soft focus techniek is dat je letterlijk de scherpe randen en soms grote contrasten minder duidelijk weergeeft. Maar dat is meer op de techniek zelf gericht.

Het zachtere beeld dat je maakt, geeft een speciale, haast romantische uitstraling aan de foto’s.

Een voorbeeld uit de workshop macrofotografie Soft Focus

Hoe maak je een soft focus foto

Er zijn verschillende manieren om een soft focus natuurfoto te maken. We nemen er een aantal met je door.

Geen vaseline en andere fratsen

Je hoort wel eens dat je vaseline op je objectief kunt smeren. Wie dat bedacht heeft…. We willen geen vaseline op onze objectieven of filters. Andere eenvoudige oplossingen zijn bijvoorbeeld dat je een plastic zakje of panty over het objectief plaatst. Maar daar maken we geen gebruik van. Een camera en objectief is meer dan voldoende.

En ook geen Photoshop

En in de nabewerking willen we de soft focus techniek ook niet toevoegen. Immers, we maken graag een soft focus natuurfoto in het veld en niet achter de computer. Al zullen we – net zoals met alle andere foto’s die we maken – de foto op een paar puntjes in Lightroom Classic sterker maken.

Wij maken de soft focus natuurfoto’s bijna altijd ‘in camera’.  Dat vraagt enige oefening maar is geweldig leuk om te doen.

Soft focus natuurfotografie zonder hulpmiddelen

Vaak passen we de soft focus techniek in natuurfotografie zonder aanvullende hulpmiddelen toe. Zoals aangegeven, vraagt dat oefening. Maar het is juist uitdagend en leuk om ‘in camera’ zo dicht mogelijk bij het gewenste resultaat te komen.

Je kunt bijvoorbeeld met meervoudige belichting werken of door de begroeiing heen fotograferen.

AAA0122 Betere Landschapsfoto

Soft focus natuurfotografie met hulpmiddelen

Een andere techniek – die helemaal niet makkelijker hoeft te zijn – is het gebruik van speciale objectieven. Zo fotograferen we ook met de Lensbaby Velvet 56mm en Velvet 85mm of de Lensbaby Composer Pro II met soft focus II optic. Beide objectieven geven weer een ander creatief resultaat.

Voorbeeld van soft focus natuurfotografie
Met het Velvet en soft focus effect, wordt de foto iets zachter.

Soft focus natuurfotografie: volledig onscherp of….?

Hoe onscherp een foto in soft focus natuurfotografie moet zijn is heel persoonlijk. Wij houden ervan om het onderwerp nog herkenbaar in beeld te brengen. Al zullen smaken verschillen.

Meer ontdekken over creatieve technieken

Wil je meer weten over verschillende creatieve technieken? Lees dan deze blogs over het fotograferen met lange sluitertijden of ICM eens.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *