Soft focus natuurfotografie is populair. Steeds meer natuurfotografen doen het. Het is een erg fijne techniek om te beheersen. Je kunt er gebruik van maken wanneer je maar wilt. Soft focus natuurfoto’s maken we zowel in landschapsfotografie als macrofotografie.

Soft focus fotografie

De soft focus techniek gebruiken we regelmatig in de natuurfotografie. Niet alleen om eens iets anders te doen. Maar juist omdat we vinden dat een beeld dan beter tot z’n recht komt. De foto’s zijn sfeervoller vinden we. In het begin kan het best lastig zijn om de techniek zelf te beheersen. Heb je die hobbel genomen, dan zul je merken dat het een simpele toevoeging aan je fotografie is. Een simpele toevoeging met grote impact.

En daar zit wat ons betreft de grootste uitdaging. Het toepassen van een techniek is stap één. Maar het inzetten van een techniek op de juiste plek en met een vooropgesteld doel en resultaat is een hele grote stap verder.

Wat is soft focus fotografie

Soft focus natuurfotografie is een techniek waarbij de foto opzettelijk niet helemaal scherp wordt afgebeeld. Dit is iets anders dan een foto waarin gewoon niet goed is scherpgesteld. Of een foto waarin een te lange sluitertijd is gebruikt en bewegingsonscherpte zichtbaar is.

Doel van soft focus natuurfotografie

Het doel van de soft focus techniek is dat je letterlijk de scherpe randen en soms grote contrasten minder duidelijk weergeeft. Maar dat is meer op de techniek zelf gericht.

Het zachtere beeld dat je maakt, geeft een speciale, haast romantische uitstraling aan de foto’s.

Een voorbeeld uit de workshop macrofotografie Soft Focus

Hoe maak je een soft focus foto

Er zijn verschillende manieren om een soft focus natuurfoto te maken. We nemen er een aantal met je door.

Geen vaseline en andere fratsen

Je hoort wel eens dat je vaseline op je objectief kunt smeren. Wie dat bedacht heeft…. We willen geen vaseline op onze objectieven of filters. Andere eenvoudige oplossingen zijn bijvoorbeeld dat je een plastic zakje of panty over het objectief plaatst. Maar daar maken we geen gebruik van. Een camera en objectief is meer dan voldoende.

En ook geen Photoshop

En in de nabewerking willen we de soft focus techniek ook niet toevoegen. Immers, we maken graag een soft focus natuurfoto in het veld en niet achter de computer. Al zullen we – net zoals met alle andere foto’s die we maken – de foto op een paar puntjes in Lightroom Classic sterker maken.

Wij maken de soft focus natuurfoto’s bijna altijd ‘in camera’.  Dat vraagt enige oefening maar is geweldig leuk om te doen.

Soft focus natuurfotografie zonder hulpmiddelen

Vaak passen we de soft focus techniek in natuurfotografie zonder aanvullende hulpmiddelen toe. Zoals aangegeven, vraagt dat oefening. Maar het is juist uitdagend en leuk om ‘in camera’ zo dicht mogelijk bij het gewenste resultaat te komen.

Je kunt bijvoorbeeld met meervoudige belichting werken of door de begroeiing heen fotograferen.

AAA0122 Betere Landschapsfoto

Soft focus fotografie met hulpmiddelen

Een andere techniek – die helemaal niet makkelijker hoeft te zijn – is het gebruik van speciale objectieven. Zo fotograferen we ook met de Lensbaby Velvet 56mm en Velvet 85mm of de Lensbaby Composer Pro II met soft focus II optic. Beide objectieven geven weer een ander creatief resultaat.

Ook dit is kijk op kustfotografie, het vinden van je plaats in het landschap
Met het Velvet en soft focus effect, wordt de foto iets zachter.

Soft focus natuurfotografie: volledig onscherp of….?

Hoe onscherp een foto in soft focus natuurfotografie moet zijn is heel persoonlijk. Wij houden ervan om het onderwerp nog herkenbaar in beeld te brengen. Al zullen smaken verschillen.

Soft focus natuurfotografie: de workshops

We organiseren verschillende workshop waarin je de soft focus techniek leert beheersen. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Macro creatieve technieken

erbij 3 Betere Landschapsfoto

Landschap creatief

DSC1895 Betere Landschapsfoto

MAcro in de herst

Workshop Macrofotografie In De Herfst 2 1 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *