Met onze ogen zien we diepte. Dat is wel eens lastig over te brengen in de natuurfotografie. Met deze 6 praktische tips breng je snel meer diepte in natuurfoto’s.

Tip 1: Diepte in natuurfoto’s met invoerende lijnen

AAE2177 Betere Landschapsfoto

Invoerende lijnen gebruiken wij graag in de natuurfotografie. Een invoerende lijn brengt je bij een interessant onderwerp. Tenminste, als zo’n onderwerp voor handen is. Op dit strand moeten we het met alleen de invoerende lijnen doen.

De ribbels in het strand liggen hier niet in het mooiste licht. We waren hier enkele uren voor zonsondergang. Het licht was hard en op het eerste oog wat minder fotogeniek.

Dit is een ideaal moment om je creatieve oog te trainen. Invoerende lijnen kun je op veel plaatsen in de natuur vinden. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken en denk eens out of the box. Je zult lijnen ontdekken die veel fotografen niet eens zien. De omstandigheden hoeven niet perfect te zijn om een aantrekkelijke foto te maken. Contrast in kleur en licht worden in deze foto gecombineerd met rust.

Tip 2: Een sterk element in de voorgrond voor diepte in natuurfoto’s

Een sterk element in de voorgrond brengt meer diepte in je natuurfoto’s. Dit element houdt even de aandacht vast alvorens de kijker verder weg kijkt. In deze foto gingen we voor een sterk element in de voorgrond. Het polarisatiefilter werd zo afgesteld dat er in het water niet te veel details zichtbaar zijn. Als je verder weg kijkt, leiden enkele stenen je de diepte in.

Zonsopkomst aan de Opaalkust

Als natuurfotograaf weet je dat je niet altijd van de natuur krijgt wat je wilt. Dat kan een geologische omstandigheid zijn of bijvoorbeeld het licht. Dus wat doe je als je geen geweldige lucht tijdens het gouden uurtje krijgt voorgeschoteld? Precies, je gaat in het landschap op zoek naar elementen die je helpen om een foto met impact te maken. Dit strand aan de Franse Opaalkust bezoeken we regelmatig. In de lucht zit nauwelijks kleur en er zijn geen wolken. Veel natuurfotografen zien dit als een mooi strand, maar hebben moeite met het maken van een foto.

Ga in dat geval op zoek naar een plek waarvan je denkt dat die potentie heeft en bijt je er even in vast. Maak een paar foto’s. Check de belichting, de scherpte en je compositie. Als er ruimte voor verbetering is, ga je door. Zo ontstond deze foto en ook de foto bij de vorige tip.

Tip 3: Reflectie zorgt voor diepte in natuurfoto’s

Met een onderwerp op de voorgrond wordt vaak een reflectie bedoeld. Dat vinden wij niet echt een onderwerp op de voorgrond. De reflectie is wel het dichtste bij, maar het is een spiegelbeeld, niet echt een onderwerp in de voorgrond. Als je een reflectie in beeld opneemt, mag je die gerust veel ruimte geven. In dit geval zie je een foto waarin het landschap ver weg is.

Het polarisatiefilter is zo afgesteld dat je als het ware onder water de stenen kunt zien. Je oog begint vooraan in de foto en je wordt naar de achtergrond geleid. Dat zorgt voor diepte in natuurfoto’s.

AAD9636 Betere Landschapsfoto

Als je meer wilt weten over het fotograferen van reflecties lees dan eens dit artikel.

Tip 4: Interessante voorgrond voor diepte in natuurfoto’s

We gaan verder met de 6 tips voor diepte in natuurfoto’s. Een interessante voorgrond is iets anders dan dat je een element in je voorgrond opneemt. Vaak zie je foto’s met een voorgrond die weliswaar in het landschap voor handen is, maar de foto geen goed doet. De voorgrond is dan oninteressant of te dominant aanwezig.

In deze foto is de voorgrond een integraal onderdeel van het landschap, zowel het materiaal, structuur en kleur zijn hetzelfde. Door met een wat langere sluitertijd te fotograferen, verzachtte het water de stenen onder in de foto. Dat geeft net wat meer diepte.

Aan de Opaalkust heb je een goed statief nodig

Ook voor dit beeld werkten we met wat de natuur ons gaf.

Tip 5: Perspectief zorgt voor diepte in natuurfoto’s

Een van de meest eenvoudige manieren om diepte in je natuurfoto’s aan te brengen, is fotograferen met een groothoekobjectief. Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld.

De foto is gemaakt met een brandpuntafstand van 24mm. De hoeken van het beeld worden iets uitgerekt. De stenen op de voorgrond worden relatief groot weergegeven en de bergen in de achtergrond relatief klein. Maar het brengt diepte in de foto.

AAD9053 Betere Landschapsfoto
Een steen op de voorgrond

Tip 6: Ook met een tele objectief breng je diepte in natuurfoto’s

De foto hieronder is met een 70-200mm tele objectief gemaakt. De foto stamt al uit 2010 en laat een detail van de bergen in het Lemaire Kanaal, Antarctica, zien. Tijd om de compositie voor te bereiden was er niet. Als je op een varend schip staat, krijg je nu eenmaal niet veel tijd.

Het doel was om het contrast tussen sneeuw en ijs aan de ene kant, en de ruwe rotsen aan de andere kant te laten zien. De laaghangende bewolking zorgt voor meer diepte in de foto.

DSC5287 Betere Landschapsfoto

Conclusie: vermijd elementen die elkaar niet versterken

Als fotograaf wil je dat de focus van de kijker direct naar het hoofdonderwerp in de foto gaat. Houd dat in gedachten tijdens het fotograferen. Vermijd alle andere elementen die de kijker van dit onderwerp kunnen afleiden. Je kunt de natuur nog zo mooi vastleggen, als je moet uitleggen wat je wilt laten zien, klopt er iets niet.

En aan de andere kant bepaal jij wat je in een foto laat zien. De foto’s in dit artikel hebben diepte in zich. Maar slechts een enkele foto heeft het hoofdonderwerp aan het einde van een invoerende lijn. Dat hoeft ook niet. Zorg er altijd voor dat je beeld in balans blijft. Diepte in natuurfoto’s is misschien wel belangrijker dan dat een invoerende lijn naar het onderwerp in de foto leidt.

Nog meer over composities en diepte in natuurfoto’s

We schreven al enkele artikelen meer over compositie opbouw en diepte in natuurfoto’s. Wil je nog meer voorbeelden en tips? Lees dan nog even door:

Geef je natuurfotografie een boost met deze workshops

Wil je in de praktijk ontdekken hoe je diepte in je natuurfoto’s brengt? Mooie gebieden fotograferen en die op jouw persoonlijke wijze in beeld brengen?

We hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Workshops Compositie en sfeer

Als je de techniek in de basis beheerst, kun je je steeds meer op compositie en sfeer richten. We gaan vooral uit van wat het landschap ons geeft en hoe je dat in beeld kunt brengen. Niet van geijkte regels. Tijdens de workshops besteden we onder andere aandacht aan:

  • Het vinden van een geschikt onderwerp
  • Selecteren van elementen die voor diepte zorgen
  • Vlakverdeling
  • Plaats van het onderwerp in de foto
  • Rol van de voorgrond en achtergrond

Landschap

Fotoreis Noord Brabant Beterelandschapsfoto Boxtel Bos 2 Betere Landschapsfoto

uitdaging

DSC2304 Betere Landschapsfoto

Een overzicht van alle natuurfotografie workshops vind je op de overzichtspagina met workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

1 Comments for “Breng diepte in natuurfoto’s: 6 praktische tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *