Bewegende elementen in natuurfotografie brengen extra dynamiek in een foto. Dat kan een wolkenlucht zijn of de zee. Maar ook riviertjes doen het goed. Een ideale sluitertijd om stromend water te fotograferen is er niet. Maar we hebben wel een aantal praktische tips die jou verder helpen.

De ideale sluitertijd om stromend water te fotograferen bestaat niet

De vraag wat de juiste sluitertijd is om stromend water te fotograferen, kan niet zomaar worden beantwoord. Want dé juiste sluitertijd bestaat niet. Er is wel een ideale sluitertijd voor een bepaalde compositie of situatie. En omdat smaken verschillen, zijn er verschillende ideale sluitertijden.

Summertime in the Belgian Ardennes 2 Betere Landschapsfoto

De ene fotograaf wil perfect vlak water, de andere wil juist nog wat dynamiek zien. En wij gaan uit van wat de natuur te bieden heeft en wat voor ons op dat moment goed voelt. We geven je enkele voorbeelden.

Een goed vertrekpunt

In veel artikelen en video’s wordt uitgegaan van een sluitertijd van 30 seconden of een sluitertijd die je met een 6 of 10 stops filter bereikt. Op basis van jarenlange ervaring kunnen wij je vertellen dat dit goede uitgangspunten zijn maar dat die meestal niet tot de mooiste resultaten leiden.

In de praktijk werken we vrijwel altijd met een ‘Landscape polarisatiefilter’ van NiSi. Dit filter vermindert reflecties. Een bijkomend effect is dat je de sluitertijd met ongeveer 1 stop verlengt.

Op weg naar de beste sluitertijd

Zoals gezegd, of een foto mooi is, is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Met standaard sluitertijden kom je er niet. Er zijn een paar factoren die samen komen en bepalen welke sluitertijd voor jouw de juiste is:

  • Compositie: heb je veel of weinig in beeld
  • Afstand tot het onderwerp
  • Beweging van het water: is die snel of langzaam. En is het wateroppervlak glad of ruw.

Het voordeel van een lange sluitertijd

Riviertjes zijn vaak mooi en de oevers zijn vaak rommelig. En als je de oevers al kunt vermijden, dan liggen er altijd wel takken in het water of komt een foto die met een korte sluitertijd is gemaakt vaak rommelig over. Fotografeer je met een langere sluitertijd, dan komt er meer rust in je beeld.

Je voelt al aankomen waar je de volgende keer op gaat letten als je naar de juiste sluitertijd voor een riviertje op zoek bent. Kijk maar eens naar de onderstaande situaties. Probeer ze eens en haal er vervolgens uit wat voor jou werkt.

De ideale sluitertijd voor stromend water: wachten op het licht

De foto hieronder is gemaakt in een riviertje in Luxemburg. De breedte van het landschap dat je in de foto ziet is maar ongeveer een halve meter. De stroming vonden we in het water door met de tele objectief een rij stenen af te zoeken. Het doel daarvan was om een interessante compositie te vinden. Het water stroomde rustig door de rivier.

Bij de stenen was een kleine stroomversnelling omdat het water er zich een weg moest banen. Het licht was niet goed genoeg voor een topfoto. Maar het weer was lekker en dus gingen we door. Daarbij zochten we een sluitertijd waarbij we de stroming mooi tot z’n recht vonden komen.

Toen we de sluitertijd hadden gevonden, brak de inmiddels laag staande zon nog even door. Dat bracht warmte en sfeer in de foto. De vierkante uitsnede is direct ‘in camera’ gemaakt.

AAA5117 Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand: 175mm, sluitertijd: 5 seconden

De ideale sluitertijd voor stromend water: tijd genoeg

Deze foto is gemaakt in de Belgische Ardennen. Het riviertje bezoeken we vaker. En na er al verschillende keren met een grotere beeldhoek te hebben gefotografeerd, was nu het tele objectief aan de beurt.

In het riviertje lag een steen die boven het water uitstak (niet de steen in de foto). Op deze steen kon je lekker zitten. Bijna 2 uur bleven we op deze plek en scanden de rivier af. Relatief dichtbij en verder weg. We werkten met verschillende brandpuntafstanden, beeldverhoudingen en sluitertijden.

Omdat het water wat sneller stroomde en er net wat direct licht op viel, was het beeld met een sluitertijd van een paar seconden te druk vonden we. Daarom werd de sluitertijd steeds verder verlengd.

een detailopname van het meest fotogenieke riviertje in de Hoge Venen

Brandpuntafstand: 190mm, sluitertijd: 25 seconden.

De ideale sluitertijd voor stromend water een wijdere hoek

Dit is dezelfde rivier op een andere dag. Er stond bijna net zo veel water in de rivier als bij de vorige foto. Het wateroppervlak is hier vrij vlak. Een langere sluitertijd zal niet tot een heel andere foto leiden. Daarom kozen we voor een relatief korte sluitertijd.

Workshop landschapsfotografie Ardennen beterelandschapsfoto 11 Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand: 40mm, sluitertijd: 3 seconden

Een meer creatief effect

En nogmaals dezelfde rivier. Deze keer in de zomer gefotografeerd. Er stond maar weinig water in de rivier. De stroomsnelheid van het water was laag. Er lag een beetje schuim op het water, dat langzaam naar ons toe stroomde. Een korte sluitertijd, zoals in de vorige foto, lijkt hier op z’n plaats. Maar het schuim komt dan als een kort streepje in beeld. Daarom was een langere sluitertijd nodig.

NiSi Enhance ND Vario 5 9 Stops 8 Stops 35mm Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand 35mm, sluitertijd 20 seconden

Je ziet dat er niet 1 ideale sluitertijd is. Je hebt gelezen dat er verschillende variabelen zijn die in de basis de sluitertijd bepalen. Vervolgens kijk je naar de situatie ter plaatse. Er kunnen altijd elementen zijn, zoals het licht in foto 3 en het schuim in de laatste foto die een belangrijke rol spelen.

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

E-book Fotograferen met lange sluitertijden en filters in het kort

✅Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
✅Ontdek de toegevoegde waarde van een lange sluitertijd aan de compositie en sfeer in je foto’s
✅Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
✅Heldere uitleg die werkt in de praktijk
✅Concreet inzicht in onze workflow
✅Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 5 Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *