De Franse Opaalkust. Een prachtige kustlijn in Noord-Frankrijk waar je in bijzonder mooi licht kunt fotograferen. Maar wat doe je als het regent en waait? Dan fotografeer je de andere kant van de Opaalkust.

De Franse Opaalkust

De Franse Opaalkust is een uiterst gevarieerde kuststrook met steile kliffen, brede zandstranden, krijtrotsen, levensgrote stenen op de kustlijn, duinen, mosselbanken en pittoreske vissersdorpjes pal aan zee! En dan hebben we het fort en de palenrijen nog niet genoemd.

In dit gebied kun je je fotografiehart ophalen. De kust is zeer geschikt voor het fotograferen met lange sluitertijden, vastleggen van dynamiek en ook verstilde beelden.

Het gevoel van ruimte en rust op de brede stranden en oneindige kuststrook zal een onuitwisbare indruk achter laten. De stranden zijn heel verschillend en hebben allemaal hun eigen karakter.

Omstandigheden

We bezoeken de Opaalkust het hele jaar door. De afgelopen jaren waren we wat beperkt. Maar de afgelopen maanden zijn we er weer een paar keer geweest. En de volgende trips staan alweer gepland.

De foto die in dit artikel centraal staat, is in december gemaakt. De omstandigheden waren wisselend. Er waren dagen met weinig wind en prachtige luchten. En er waren dagen met regen en veel wind. En precies op zo’n dag is deze foto gemaakt. Op een bepaald moment werd het wel droog, maar de wind nam nog niet af.

En als je tegen de wind in fotografeert krijg je vanzelf zo’n zoute aanslag op je filters. Poetsen is dan de enige optie. We zeggen wel eens gekscherend dat je dan meer glazenwasser dan fotograaf bent.

Yvonne had een slimme oplossing bedacht: je kunt natuurlijk ook in een andere richting fotograferen. Dan heb je geen last meer van druppels en zout op je objectief of filters.

De andere kant van de Franse Opaalkust

Waar we normaliter de kustlijn als onderwerp nemen, koos Yvonne ervoor om het strand en een gedeelte van een dorpje als onderwerp te nemen. Daar gebeurde iets bijzonders. De lucht brak boven de horizon open. Dat zorgde voor een flink contrast én mooie kleur in de lucht. Op het moment dat de foto werd gemaakt, was de lichtere lucht precies achter het dorpje zichtbaar.

Gebruikte filters

Polarisatiefilter

Meestal fotograferen we met een polarisatiefilter. Dat doen we om schitteringen te verminderen. In deze foto is het polarisatiefilter ook gebruikt. Het polarisatiefilter is zo afgesteld dat de schitteringen en reflecties in de kiezelstenen in de voorgrond zijn verminderd.

2 Stops hard verloop grijsfilter

Een grijs verloopfilter was nodig. Zo’n filter is heel geschikt als het contrast tussen de voorgrond en lucht groot is.

6 stops grijsfilter

Ook is een 6 stops grijsfilter gebruikt om de sluitertijd te verlengen. Op zich doet het filter niets met het contrast of kleuren, maar zorgt het voor de dynamiek in de foto. Hierdoor zijn de wolken meer vervaagd en zijn ze als dynamische vegen in de foto weergegeven. De foto is gemaakt met een sluitertijd van 150 seconden.

Lightroom Classic

De foto is nabewerkt in Lightroom Classic. Een aantal lokale bewerkingen is met maskers gemaakt.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Canon 6D
  • Objectief: Tamron 24-70mm f2.8
  • Statief: Leofoto Ranger EF-324C met LH-40 balhoofd
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter, 6 stop grijsfilter en 2 stop hard verloop filter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

20211027 MG 8868 Betere Landschapsfoto

Zelf fotograferen aan de Franse Opaalkust

De Franse Opaalkust is niet ver weg. Vanaf de Nederlandse grens ben je er in 2,5 uur. Vanaf de Belgische grens zelfs in drie kwartier. Maar let goed op. Door het getij kunnen de stranden verraderlijk zijn. En sommige stranden vragen om een specifieke waterstand om echt gave foto’s te kunnen maken.

Inmiddels kennen wij het gebied van binnen en van buiten. We zorgen er altijd voor dat je op het juiste moment op de beste locatie bent. Je kunt altijd met ons mee.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

4 Comments for “De andere kant van de Franse Opaalkust

  1. Het was een super ervaring om met jullie de Opaalkust te ontdekken. Ik heb weer veel bijgeleerd, en veel mooie indrukken en foto’s mee naar huis genomen. Ik heb ook nog een gezellige tijd gehad! Top!

    • Dankjewel voor het mooie compliment Jan. Het genoegen was geheel wederzijds. We wensen je heel veel plezier met fotograferen en houden contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *