Aan de Franse Opaalkust zijn verschillende mooie locaties om te fotograferen. Juist omdat we er regelmatig komen, zijn we bewust op zoek naar foto’s die net een ander beeld dan gewoonlijk laten zien. Ontdek hoe het fotograferen van mosselpalen aan de Opaalkust in z’n werk kan gaan.

Fotograferen van mosselpalen aan de Opaalkust

De mosselpalen aan de Opaalkust zijn in de kringen van natuurfotografen bekend. We hebben ze zelf ook al verschillende keren gefotografeerd. Toen we hier jaren geleden de locatie gingen verkennen, waren de mosselpalen niet zichtbaar. Zelfs niet met laag water. En dat ging zo drie dagen op rij. We dachten eerst dat we op de verkeerde plek waren.

Maar je hebt laag water en heel laag water. De omstandigheden moeten precies goed zijn om de mosselpalen aan de Opaalkust te fotograferen.

Franse Opaalkust

De Franse Opaalkust. Veel natuurfotografen hebben er wel eens over gehoord. Of ze zijn er al geweest. Het is een gevarieerde kuststrook die al direct over de Belgisch-Franse grens begint. Je hoeft er dus niet heel ver voor te rijden. Maar de Opaalkust is 120 kilometer lang.

Het gebied is erg afwisselend. We schreven er als eens eerder een blog over. Je kunt er uitgestrekte zandstranden, maar ook rotsstranden vinden. En op verschillende plaatsen ligt nog een scheepswrak op het strand. Dat kan ook een mooi onderwerp zijn om te fotograferen.

Omstandigheden tijdens het fotograferen van mosselpalen aan de Opaalkust

Het strand waar de mosselpalen staan is niet het allermooiste aan de Opaalkust. Zonder de mosselpalen zou het niet zo hoog op ons lijstje staan. Maar een scheepswrak en de mosselpalen zijn zeker de moeite waard om te fotograferen.

Omdat we de Opaalkust vaak bezoeken, zijn we meestal op zoek naar ‘een andere foto’.  Dat kan een foto zijn die op een andere plek of onder andere omstandigheden is gemaakt. Maar het komt ook voor dat je op een bepaalde plek komt waar je een maand eerder ook al was. En dat de omstandigheden vrijwel identiek zijn. Juist dan is het leuk om naar iets anders op zoek te gaan. Het komt dan regelmatig voor dat we verschillende technieken combineren.

Technieken gecombineerd

Voor de foto in dit blog zijn twee technieken gecombineerd. Het gaat om high key en beweging. In dit geval bedoelen we geen lange sluitertijd. We doelen op een beweging van de camera zelf. Dat wordt ook wel Intentional Camera Movement – ICM in het kort – genoemd.

De foto is niet tijdens de eerste poging ontstaan. Het combineren van de technieken en het fotograferen ‘op het juiste moment’ vroeg om enige herhaling. De golf moet op precies het juiste moment op een bepaalde plek zijn. En vervolgens wil je de beweging met de camera op het goede moment starten. Daar zijn nu eenmaal een paar pogingen voor nodig. En dat heeft ook weer z’n invloed op de mate van high key.

We zijn blij met het resultaat. Er zit veel dynamiek en diepte in de foto. Het was leuk om verschillende technieken te combineren en een krachtige maar ook dromerige en sfeervolle foto te maken.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C met LH-40GR balhoofd
  • Filters: 2 stops hard verloop, polarisatiefilter en 3 stops grijsfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

AAH0660 Betere Landschapsfoto

Zelf aan de Opaalkust fotograferen

Ieder jaar geven we verschillende workshops aan de Opaalkust. Als je voor een groepsworkshop kiest, kun je 2 dagen of 4 dagen met ons mee.  Als de data niet passen, kun je ook voor een privé workshop kiezen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *