Met de Lensbaby Composer Pro II maak je creatieve foto’s. Hoe de Lensbaby Composer Pro II precies werkt, ontdek je in dit artikel.

Wat is Lensbaby

Lensbaby is een Amerikaanse fabrikant van objectieven. De focus ligt helemaal op creatieve objectieven met verschillende verrassende effecten die je niet in de nabewerking kunt namaken. Optimale scherpte staat zeker niet bovenaan op het lijstje. Creatieve effecten en handmatig scherpstellen wel. Dat maakt Lensbaby tot een veelzijdig en creatief merk.

Hoe werkt de Lensbaby Composer Pro II

Hoe ziet het effect van de Lensbaby Composer Pro II er uit?

Je kunt het voorste gedeelte van de de Lensbaby Composer Pro II draaien. Daarmee verleg je het scherpstelvlak onder een hoek ten opzichte van de sensor. Dat heeft z’n effect op de scherptediepte en het beeld raakt vertekend. Het effect is niet precies van te voren te voorspellen. Dat komt doordat de afstand tot de achtergrond en mate van structuur een rol spelen.

De Lensbaby is super creatief. Je maakt één foto en die brengt je vaak op een volgend idee. Je kunt blijven fotograferen.

DSC 6846 1 Betere Landschapsfoto

Handmatig scherpstellen

Met een Lensbaby stel je handmatig scherp. Als het frontelement gedraaid is, kan het in het begin lastig zijn om scherp te stellen. Nauwkeurig scherpstellen door de zoeker helpt je daarbij. Het mooie van handmatig scherpstellen is dat je het scherpte(diepte) vlak steeds verlegt. Dit kan tot verrassende beelden leiden die je op voorhand niet met het blote oog ziet.

Let op de belichting

Lensbaby geeft in de handleiding aan dat de meeste fotografen gewoon op diafragmavoorkeuze kunnen fotograferen. Nikon gebruikers zouden op manueel (M) moeten fotograferen. Wat ons betreft kun je altijd op diafragmavoorkeuze fotograferen. Immers, je zorgt er toch altijd voor dat je foto goed is belicht? Indien nodig pas je belichtingscompensatie toe ongeacht op welke stand je fotografeert.

Je kunt de optics verwisselen

Er zijn verschillende optics die in de Composer Pro II passen. Daarmee kun je verschillende effecten ‘in camera’ bereiken. Iedere optic heeft een ander effect. Je ziet direct het resultaat van wat je doet. Meestal wordt de Composer Pro II met een Edge of Sweet optic geleverd. Maar de laatste tijd zijn de Soft Focus II en Double Glass II optics populair. De andere optics kun je los bestellen. Meer voorbeelden op het gebied van macrofotografie ontdek je in het artikel ‘Fotograferen met de Lensbaby Composer Pro II’.

Lensbaby Optics Betere Landschapsfoto

Hoe verwissel je de optics van de Lensbaby Composer Pro II optic

Het verwisselen van de optics is heel eenvoudig. Je moet het gewoon een keertje hebben gedaan.

Losdraaien van een Lensbaby Composer Pro II optic

  • Houd het objectief zo vast dat de voorzijde naar je toe wijst
  • Daar de optic tegen de klok in naar f22
  • Draai f22 naar het dichte bolletje
Optic op F22 Betere Landschapsfoto
Optic losdraaien.

Draai vervolgens nog een paar millimeter verder tegen de klok in. Je hoort een klik en de optics is los. Je kunt de optic nu verwijderen.

Optic Los Betere Landschapsfoto
Optic klaar om te verwijderen.

Vastdraaien van een Lensbaby Composer Pro II optic

Ook het plaatsen van een andere optic is heel eenvoudig. Draai het diafragma op de optic helemaal open. Het getal dat bij de grootste diafragma opening hoort, staat dan bij het streepje.

Optic Open Betere Landschapsfoto
Optic open.

Plaats de optic in de Composer Pro II waarbij je het grootste diafragmagetal met het open bolletje uitlijnt.

Optic In Composer Betere Landschapsfoto
Optic uitlijnen met ‘open bolletje’.

Je draait de optic een paar millimeter met de klok mee. Hoor je een klik, dan zit de optic vast.

Optic Vast Betere Landschapsfoto
Klaar voor gebruik.

Het lijkt lastig maar is super eenvoudig. Oefen één of twee keer en je weet precies hoe het werkt.

Het plaatsen van macroconverters

Hetzelfde geldt voor de macro converters. Deze bevestig je eerst aan de onderzijde van een optic. Daarna plaats je de optic mét macro converter terug in het objectiefhuis.

Hoe stel je het effect van de Lensbaby Composer Pro II in?

Start met een klein diafragma

Als de Lensbaby Composer Pro II nieuw voor je is, is het slim om met een klein diafragma te starten. Als je met een klein diafragma begint, is het effect niet zo sterk. De scherpte -diepte- is nog groot en dat helpt je bij het handmatig scherpstellen. Je zult dan snel aan je nieuwe aanwinst wennen. En al snel zul je met een groter diafragma creatievere foto’s maken.

Beschikt je camera over focus peaking dan heb je als voordeel dat je direct kunt zien waar je de scherpte legt.

Draaien front element

Daarna draai je het frontelement. Dat is alsof je een hele nieuwe dimensie toevoegt. Samen met het verleggen van het scherpstelpunt, heb je enorm veel creatieve mogelijkheden. Zo zoek en vind je een compositie die jouw aanspreekt.

DSC 8156 Betere Landschapsfoto

Effecten

Hieronder zie je enkele effecten. In het eerste voorbeeld hieronder wordt het scherpstelpunt verlegd. Je ziet dat vertekening optreedt. Dit effect treedt natuurlijk ook op als je een ander onderwerp dichtbij fotografeert.

En in dit voorbeeld is het frontelement verdraaid. In de linker foto is het bovenste deel van de foto scherp en in de rechter foto het onderste deel. De enige aanpassing die is gedaan, is het draaien van het frontelement. Alle andere instellingen zijn in beide foto’s identiek.

Combineer deze effecten en je mogelijkheden zijn eindeloos.

Soorten fotografie

Gebruiken voor wat je maar wilt. Wij gebruiken de Lensbaby Composer Pro II voor:

  • Landschapsfotografie
  • Kustfotografie
  • En vooral voor macrofotografie met tussenringen
DSC 6417 Betere Landschapsfoto

Je kunt deze Lensbaby bijvoorbeeld ook gebruiken voor straatfotografie en portretfotografie. Jij bepaalt zelf waarvoor het objectief geschikt is. Wil je meer over de Lensbaby objectieven weten? Bekijk dan het artikel ‘Lensbaby in het kort‘ eens.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *