Als natuurfotograaf werk je met natuurlijk licht. Dit licht kun je niet controleren. Je kunt er met name last van hebben als je met een wijde hoek en een ongelijke horizon fotografeert. Camerafilters helpen je. En je kunt nog verbeteringen in Lightroom aanbrengen. We leggen je uit hoe je dit aanpakt.

Grote contrasten in landschapsfotografie

In de landschapsfotografie heb je vaak te maken met grote contrasten. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Je kunt met bracketing werken, maar ook met filters. Wij kiezen altijd voor die laatste optie. Want met bijvoorbeeld het polarisatiefilter en grijs verloopfilter houd je zelf volledig controle over de foto die je mee naar huis neemt. Kwaliteitsfilters zijn tegenwoordig zo goed dat er nauwelijks sprake is van zichtbare kleurzweem of verlies van details.

AAF6512 Beterelandschapsfoto

Wat moet je dan nog in de nabewerking doen

Ondanks alle moderne cameratechnieken biedt een RAW-bestand je de mogelijkheid je foto’s te verbeteren. Met lokale bewerkingen kun je erg goede en mooie resultaten behalen. Wij durven te stellen dat er ten opzichte van een foto die kant en klaar uit de camera komt rollen altijd ruimte voor verbetering is. Op de plaats van het woord verbetering mag je overigens ook persoonlijke smaak lezen. Dat is misschien wel beter verwoord.

Lokale bewerkingen in Lightroom Classic

Voor een lokale aanpassing in Lightroom Classic maak je gebruik van maskers. Maskers maak je om bepaalde delen van je foto’s te selecteren. Zo’n geselecteerd deel pas je aan door het meer of juist minder te benadrukken. Het doel is dat je foto’s meer gaan ‘spreken’.

Wat is het bereikmasker in Lightroom Classic

Er zijn twee soorten bereikmaskers. Het luminantiebereikmasker en kleurbereikmasker. Met het luminantiebereikmasker maak je een selectie op basis van licht of donker in de foto. En met het kleurbereikmasker maak je een selectie op basis van kleur.

Je kunt heel eenvoudig nauwkeurige selecties maken die bijna net zo krachtig zijn als het gebruik van lagen en maskers in Photoshop. Daarom gebruiken wij Photoshop niet meer. Alle bewerkingen maken we in Lightroom Classic.

Wat kun je met de bereikmaskers in Lightroom Classic

Wij gebruiken het bereikmasker in onze landschapsfoto’s. Het is voor ons de perfecte tool als we bijvoorbeeld de lucht in een foto willen aanpassen. De selecties die we ermee maken zijn zeer verfijnd. Ook als bijvoorbeeld objecten boven de horizon uitsteken of lucht, takken en bladeren elkaar afwisselen.

Het bereikmasker helpt ons bij het aanpassen van belichting en details in bijvoorbeeld de lucht en water. Je kunt het bereikmasker in Lightroom Classic bijvoorbeeld ook gebruiken als je de lucht ongemoeid wilt laten en op de voorgrond je aanpassingen wilt doen.

Waar gebruik je het bereikmasker in Lightroom Classic voor

Je gebruikt de bereikmaskers in Lightroom Classic voornamelijk voor het aanpassen van:

  • Belichting
  • Kleur
  • Details

Deze 3 variabelen helpen je bij het sturen van het oog van de kijker. Wat we daarmee precies bedoelen en hoe het werkt, ontdek je in het e-book ‘Lightroom Classic’.

Hoe werkt het bereikmasker in Lightroom Classic

De bereikmaskers zijn in de module ontwikkelen ondergebracht. Je activeert ze door op het rechter icoontje te klikken:

Kleurbereik Masker Icoontje Beterelandschapsfoto

We laten je zien hoe beide maskers in 1 foto kunnen toepassen. Als contrasten en kleurverschillen groter zijn, is het effect duidelijker zichtbaar. Maar we kiezen voor een foto waarin de maskers ‘harder moeten werken’. Dan zie je tenminste wat de mogelijkheden zijn. We kiezen voor deze foto.

In Lightroom Classic Basisfoto Beterelandschapsfoto

Luminantiebereikmasker

Het doel dat we met het luminantiebereikmasker willen bereiken is dat het oog van de kijker nog meer de foto wordt ingetrokken. Daarvoor wordt het luminantiebereikmasker gemaakt. Lightroom Classic maakt de selectie. Vervolgens konden we de geselecteerde delen iets lichter maken.

Luminantiebereik Masker Lightroom Classic 1 Beterelandschapsfoto

KleurBereikmasker

Vervolgens kozen we ervoor om de kleur oranje lichter te maken. Daarvoor gebruikten we het kleurbereikmasker.

Kleurbereik Masker Lightroom Classic Beterelandschapsfoto

Hieronder zie je het resultaat van die bewerking, inclusief de al eerder lichter gemaakte voorgrond.

Bereikmasker In Lightroom Classic Resultaat Beterelandschapsfoto

Conclusie: bereikmasker in Lightroom Classic

Niets is onmisbaar. Maar het bereikmasker in Lightroom Classic is een tool die we niet graag zouden missen. Het geeft ons de mogelijkheid om landschapsfoto’s in de nabewerking zeer lokaal net een punch mee te geven die we willen. Of het nu om belichting, structuur of kleur gaat. In vrijwel iedere foto passen we 1 of meerdere bereikmaskers toe. Met een beetje oefening is dit dé manier om je foto te versterken.

Meer over de andere maskers in Lightroom Classic ontdek je in dit artikel dat we eerder over de maskers schreven.

Alles over het bereikmasker in Lightroom Classic ontdekken

Wil je precies ontdekken hoe het bereikmasker in Lightroom Classic werkt? Kies dan voor ons e-book ‘Lightroom Classic’. Op meer dan 260 pagina’s leggen wij je uit hoe de modules Bibliotheek en Ontwikkelen werken. We besteden niet alleen aandacht aan welke schuifjes er zijn, maar juist aan hoe je praktische issues snel en efficiënt beoordeelt en oplost. Natuurlijk ontdek je precies hoe we de bereikmaskers in de praktijk gebruiken.

mock 00504 2 Beterelandschapsfoto

Cursus Lightroom

En wil je persoonlijke begeleiding van ons? Dat kan ook. Kies dan voor een van de 1-op-1 cursussen Lightroom Classic. We werken niet in groepen, maar geven jou persoonlijk alle aandacht. Mede daardoor is er ruimte voor persoonlijke inbreng. Je werkt met je eigen foto’s. Zo leer je Lightroom Classic in je eigen tempo kennen, ontwikkel je je eigen workflow en kun je al je vragen stellen.

Cursus Lightroom Classic Gevorderden Voorbeeld klein Beterelandschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Beterelandschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.