Als natuurfotograaf werk je met natuurlijk licht. Dit licht kun je niet controleren. Je kunt er met name last van hebben als je met een wijde hoek en een ongelijke horizon fotografeert. We leggen je uit hoe je dit probleem oplost.

Grote contrasten in landschapsfotografie

In de landschapsfotografie heb je vaak te maken met grote contrasten. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Je kunt met bracketing werken, maar ook met filters. Wijzelf kiezen altijd voor die laatste optie. Want met bijvoorbeeld het polarisatiefilter en grijs verloopfilter houd je zelf volledig controle over de foto die je mee naar huis neemt. Kwaliteitsfilters zijn tegenwoordig zo goed dat er nauwelijks sprake is van zichtbare kleurzweem of verlies van details.

Wat moet je dan nog in de nabewerking doen

Ondanks alle moderne cameratechnieken biedt een RAW-bestand je de mogelijkheid je foto’s te verbeteren. Met lokale bewerkingen kun je erg goede en mooie resultaten behalen. Wij durven te stellen dat er ten opzichte van een foto die kant en klaar uit de camera komt rollen altijd ruimte voor verbetering is. Op de plaats van het woord verbetering mag je overigens ook persoonlijke smaak lezen. Dat is misschien zelfs wel beter verwoord.

Lokale bewerkingen in Lightroom Classic

Voor een lokale verbetering in Lightroom Classic, daar werken wij mee, maak je gebruik van het aanpassingspenseel, gegradueerd filter of radiaalfilter. Ten opzichte van de verfijnde selecties die je in Photoshop al kon maken, had Lightroom Classic deze verfijnde mogelijkheid niet. Met het bereikmasker is daar verandering in gekomen.

Wat is het bereikmasker in Lightroom Classic

We leggen je eerst uit wat het bereikmasker is.

Met het gegradueerd en radiaal filter kun je alleen voorgedefinieerde vormen maken. En met het aanpassingspenseel heb je wat minder controle als je nauwkeurig wilt werken.

Met het bereikmasker in Lightroom Classic los je deze problemen eenvoudig op door met Luminantie of Kleur te werken. Je kunt heel eenvoudig nauwkeurige selecties maken die bijna net zo krachtig zijn als het gebruik van lagen en maskers in Photoshop. Je kunt het bereikmasker gebruiken in de 3 opties die je voor lokale aanpassingen hebt:

  • Aanpassingspenseel
  • Gegradueerd filter
  • Radiaalfilter

Wat kun je met het bereikmasker in Lightroom Classic

Wij gebruiken het bereikmasker in onze landschapsfoto’s. Het is voor ons de perfecte tool als we bijvoorbeeld de lucht in een foto willen aanpassen. De selecties die we ermee maken zijn zeer verfijnd. Ook als bijvoorbeeld objecten boven de horizon uitsteken of lucht, takken en bladeren elkaar afwisselen.

Het bereikmasker helpt ons bij het aanpassen van belichting en details in bijvoorbeeld de lucht en water. Je kunt het bereikmasker in Lightroom Classic bijvoorbeeld ook gebruiken als je de lucht ongemoeid wilt laten en op de voorgrond je aanpassingen wilt doen.

Waar gebruik je het bereikmasker in Lightroom Classic voor

Je gebruikt het bereikmasker in Lightroom Classic voornamelijk voor het aanpassen van:

  • Belichting
  • Kleur
  • Details

Deze 3 variabelen helpen je bij het sturen van het oog van de kijker. Wat we daarmee precies bedoelen en hoe het werkt, ontdek je in het e-book ‘Lightroom Classic’.

Hoe werkt het bereikmasker in Lightroom Classic

Zoals je net al hebt gelezen, werkt het bereikmasker binnen het aanpassingspenseel, gegradueerd filter of radiaalfilter. Deze opties vind je in de module Ontwikkelen. Je zult dus eerst 1 van deze 3 opties moeten activeren.

Afhankelijk van de vorm van de aanpassing die je wilt doen, kies je voor 1 van de 3 opties. Vervolgens bepaalt het verschil in licht en donker of de kleur of je binnen het bereikmasker voor Luminantie of Kleur kiest. Welke combinatie het beste werkt, is afhankelijk van de foto die je wilt bewerken. Je kunt, helaas, niet zomaar stellen dat een bepaalde combinatie altijd het beste in een bepaalde situatie werkt.

In ieder geval kun je op deze manier zeer gedetailleerde selecties maken. Dat doe je door het bereikmasker te activeren. Je vindt het bereikmasker onder de standaard aanpassingsmogelijkheden van 1 van de 3 filters. Standaard staat het bereikmasker uit.

We laten je zien hoe beide varianten op 1 foto kunnen worden toegepast. Als contrasten en kleurverschillen groter zijn, is het effect duidelijker zichtbaar. Maar we kiezen voor een foto waarin de filters ‘harder moeten werken’.  Dan zie je tenminste wat de mogelijkheden zijn. We kiezen voor deze foto.

Bereikmasker op Luminantie

Als je in Lightroom Classic voor het bereikmasker op Luminantie kiest, zie je het onderstaande scherm. Wat ons betreft zet je het vinkje bij ‘Luminantiemasker tonen’. De selectie kleurt dan rood. Het schuifje ‘Bereik kun je als een histogram zien. Links zitten de donkere tonen, rechts de lichte tonen.

Door de druppels op de schuif te verplaatsen selecteer je een deel van de foto op luminantie.

Vervolgens pas je de gewenste aanpassingen toe. We hebben de lichte delen nog meer opgehaald, zie het resultaat hieronder.

Bereikmasker op kleur

Het bereikmasker op kleur werkt net iets anders. In dit geval maak je de selectie niet op Luminantie maar op Kleur. We kiezen hier voor het oranje in de lucht. Je ziet hieronder dat een gewoon radiaalfilter veel te grof is. En met een penseel selecteren kost te veel tijd.

Daarom kozen we hier voor het radiaalfilter op kleur.

Klik op het pipet en plaats deze op de gewenste kleur. Lightroom Classic zal zelf de selectie aanpassen.

Vervolgens kozen we ervoor om de kleur oranje lichter te maken. Hieronder zie je het resultaat van die bewerking, inclusief de al eerder licht gemaakte voorgrond.

Conclusie: bereikmasker in Lightroom Classic

Niets is onmisbaar. Maar het bereikmasker in Lightroom Classic is een tool die we niet graag zouden missen. Het geeft ons de mogelijkheid om landschapsfoto’s in de nabewerking zeer lokaal net een punch mee te geven die we willen. Of het nu om belichting, structuur of kleur gaat. In vrijwel iedere foto passen we 1 of meerdere bereikmaskers toe. Met een beetje oefening is dit dé manier om je foto te versterken.

Alles over het bereikmasker in Lightroom Classic ontdekken

Wil je precies ontdekken hoe het bereikmasker in Lightroom Classic werkt? Kies dan voor ons e-book ‘Lightroom Classic’. Op meer dan 200 pagina’s leggen wij je uit hoe de modules Bibliotheek en Ontwikkelen werken. We besteden niet alleen aandacht aan welke schuifjes er zijn, maar juist aan hoe je praktische issues snel en efficiënt beoordeelt en oplost. Natuurlijk ontdek je precies hoe we het bereikmasker in de praktijk gebruiken.

Cursus Lightroom

En wil je persoonlijke begeleiding van ons? Dat kan ook. Kies dan voor een van de 1-op-1 cursussen Lightroom Classic. We werken niet in groepen, maar geven jou persoonlijk alle aandacht. Mede daardoor is er ruimte voor persoonlijke inbreng. Je werkt met je eigen foto’s. Zo leer je Lightroom Classic in je eigen tempo kennen, ontwikkel je je eigen workflow en kun je al je vragen stellen.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *