Onlangs lag er zo’n 30 centimeter sneeuw in de Hoge Venen. We reden ernaartoe om vrij te fotograferen. Gewoon om te kijken naar wat we tegen zouden komen. Dat leverde een leuke diversiteit in de foto’s op. Andere natuurfoto’s dan we normaliter maken. Bekijk hoe wij fotograferen in de Hoge Venen.

We gingen al vroeg op pad. Het doel was om de drukte te vermijden en om een parkeerplaats te bemachtigen. We hadden enkele plaatsen in gedachten waar het meestal niet zo druk is.

Het was een zonnige dag. De landschappen waren mooi. Maar het licht was ook hard. We besloten om deze keer voor de meer intieme landschappen en creatieve technieken te gaan. Daarbij hoopten we op een mooie zonsondergang, al waren de voorspellingen verre van optimaal.

Verschillende objectieven

Als we op pad gaan, proberen we vooraf te bedenken welke objectieven we gaan gebruiken. Daarmee willen we voorkomen dat we objectieven meenemen zonder dat we er gebruik van maken. En ook dat we in de verleiding komen om maar weer eens van objectief te wisselen. Die keuzevrijheid leidt vaak tot keuzestress. Betere of mooiere natuurfoto’s maken we er niet door.

We kozen voor de volgende objectieven, de rest bleef thuis:

  • Standaard objectief. Voor ons is dat een 24-70mm objectief
  • Tele objectief, 70-200mm
  • Macro objectief, 105mm
  • Lensbaby Composer Pro II met Sweet 50mm optic
  • Lensbaby Velvet 56mm

Dit is meer dan genoeg voor als we gaan fotograferen in de Hoge Venen.

Verschillende technieken

Het licht was hard en toch wilden we fotograferen. Een ‘standaard’ landschapsfoto ligt dan minder voor de hand. We kiezen dan meestal voor technieken waar wij van vinden dat je die altijd kunt toepassen:

ICM

ICM betekent Intentional Camera Movement. Daarbij fotografeer je met een iets langere sluitertijd en beweeg je de camera. Ons doel is om het onderwerp nog enigszins herkenbaar in beeld vast te leggen.

Deze foto maakten we een half uurtje voor zonsondergang. Het gebruikte objectief is de Lensbaby Composer Pro II met een Sweet 50mm optic. De lange sluitertijd bedraagt 0,6 seconden. Zo was er voldoende tijd om de camera te bewegen. Ook is de foto relatief licht en zijn er geen uitgebeten hooglichten. Dus gewoon zoals wij een foto graag zien. Na enkele proefopnames ontstond dit beeld.

Een bijna impressionistisch beeld is ontstaan. De boom is nog herkenbaar. Het hekje ervoor ook. Dat maakte de foto in eerste instantie te druk. Vandaar dat we voor de ICM-oplossing kozen. In deze foto komen ICM, de lange sluitertijd en high key samen.

ICM en high key zijn geschikte technieken voor als je gaat fotograferen in de Hoge Venen

High Key

Over high key gesproken. Een high key foto is een lichte foto. Deze techniek is ook heel geschikt als je gaat fotograferen in de de Hoge Venen. Als je sneeuw en ijs fotografeert, kom je al snel op een high key foto uit. Al heb je dat misschien niet direct in de gaten.

Als je geen belichtingscompensatie toepast, wordt sneeuw vaak grijs weergegeven. De belichtingscompensatie in de foto hieronder is 2/3e stop. Minder dan wat je standaard in artikelen leest. Maar je moet nu eenmaal compenseren wat nodig is. Dat is het finetunen van de techniek.

De foto is met het 105mm macro objectief gemaakt. Het onderwerp, de ijskristallen, viel ons al snel op. De ijskristallen waren groot en eenvoudig zichtbaar.

DSC2158 1 Betere Landschapsfoto

Ontdek hier meer over het fotograferen van ijskristallen.

Meervoudige belichting

We gaan verder met een meervoudige opname. Deze foto werd vlak voor de vorige foto gemaakt. Als je in de sneeuw ligt, bekijk je het landschap vanuit een kikkerperspectief. Je hebt een heel laag standpunt. We wilden een wat weidser landschap combineren met een intiemer landschap, zoals in de vorige foto.

Door – in camera – een meervoudige belichting te maken ontstond het beeld dat je hieronder ziet.

DSC2172 Betere Landschapsfoto
De wolken in de lucht worden in deze foto door de sneeuw uit het tweede beeld gevormd.

Conclusie Hoge Venen in de winter

We hebben vooral genoten in de Hoge Venen. Natuurfotografie en het maken van ‘mooie’ natuurfoto’s kwam zeker niet op de eerste plaats. We kwamen een onderwerp tegen en bedachten er een techniek bij. Of juist andersom. De ‘mooie’ landschappen zagen we wel, maar legden we voor de verandering eens niet vast.

Aan het einde kregen we nog een prachtig cadeau van de natuur. Die foto zie je in een volgend artikel terug.

Bekijk ook eens het artikel ‘Technische tips voor winterfotografie‘ en ‘Fotograferen in koud weer‘.

Workshops natuurfotografie in de Hoge Venen

De Hoge Venen zijn in ieder jaargetijde fotogeniek. Sneeuw of geen sneeuw, wel of geen prachtige herfstkleuren. Als je om je heen kijkt is er altijd wel iets te fotograferen. Er zijn veel verschillende uitgangspunten en invalshoeken. En smaken verschillen. Daar gaan de praktische workshops in de Hoge Venen over. Zoals altijd zijn er maximaal 10 deelnemers en krijg je begeleiding van twee professionele fotografen, Frank en Yvonne.

Je kunt mee naar de Hoge Venen. Sneeuw kunnen we je niet garanderen. Maar wel weer een leuke en leerzame workshop. In de groepsworkshops zijn er maximaal 10 deelnemers. Je kunt ook voor een privéworkshop kiezen.

AAG8856 Betere Landschapsfoto

De herfst is ook een mooi jaargetijde.

AAH1095 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *