In macrofotografie fotograferen we vaak met een kleine scherptediepte. Dat doen we heel bewust met een reden. We willen dat het onderwerp loskomt voor de voorgrond en achtergrond. In dit blog krijg je 3 tips voor het isoleren van het onderwerp in macrofotografie.

In de wereld van de macrofotografie draait alles om details. Fotograferen met een kleine scherptediepte is een bewuste keuze die we maken om een specifiek effect te bereiken. Dit effect zorgt ervoor dat het onderwerp duidelijk loskomt van zowel de voorgrond als de achtergrond, waardoor het volledig tot zijn recht komt.

Stel je voor dat je in een mooie tuin of park bent, op zoek naar een perfecte bloem om vast te leggen. De zon schijnt zacht door de bladeren, waardoor het licht ideaal is. Je hebt je camera bij de hand en bent klaar om het wonder van de natuur te fotograferen. Je buigt je voorover en richt je lens op een delicate bloem, waarbij je nauwkeurig het scherpstelpunt kiest. Met een kleine scherptediepte vervaag je de achtergrond en voorgrond. Elk klein detail van de bloem wordt benadrukt, terwijl de rest van de omgeving vervaagt in een zachte waas.

In dit blog leer je hoe je – net als in dit voorbeeld – je onderwerp kunt isoleren met behulp van drie eenvoudige technieken in macrofotografie.

Tip 1: Fotografeer met een groot diafragma

Om met een kleine scherptediepte te fotograferen, gebruik je een groot diafragma. Daardoor wordt de scherptediepte vanzelf kleiner.

Tip 2: Dichtbij scherpstellen

Dit effect wordt versterkt door dichtbij scherp te stellen. Macro-onderwerpen zijn klein en we vinden de directe omgeving ervan vaak te druk.

Met deze twee tips zorgen we ervoor dat de rommelige omgeving buiten beeld blijft. En wat in beeld komt, fotograferen we met een kleine scherptediepte.

Tip 3: Vind een onderwerp dat los staat van de voorgrond en achtergrond

Het is het eenvoudigste om een onderwerp te fotograferen dat los staat van de voorgrond en achtergrond. Door de eerste twee tips toe te passen, creëer je vanzelf een beeld waarbij het onderwerp extra wordt benadrukt omdat de voorgrond en achtergrond vervaagd zijn.

In de foto hebben we juist gebruik gemaakt van de bloem zelf. Door dichtbij te fotograferen en op het hart van de bloem scherp te stellen, is de voorgrond vervaagd. De achtergrond is nog relatief dichtbij. Daarom is vooral daar nog meer structuur te zien.

Gebruikte apparatuur en instellingen

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: Nikkor 105mm f2.8
  • Sluitertijd: 1/500e seconde
  • Diafragma: f5.6
  • ISO-waarde: 400

De foto

DSC9101 Verbeterd NR Betere Landschapsfoto

Meer lezen over macrofotografie? Dan hebben we een aantal interessante blogs voor jou:

Conclusie onderwerp isoleren in macrofotografie

In macrofotografie is het isoleren van het onderwerp cruciaal voor indrukwekkende beelden. Door een groot diafragma te gebruiken, dichtbij scherp te stellen, en onderwerpen te kiezen die los staan van de achtergrond, kun je prachtige, gedetailleerde foto’s maken waarin het onderwerp volledig tot zijn recht komt.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *