Zoals je onderhand wel weet, fotograferen we vaak aan de kust. En als je vaker aan de kust komt, kun je op verschillende momenten met verschillende technieken fotograferen. In dit blog staat een high key zonsondergang aan de kust in Cadzand-Bad centraal.
Creatieve fotografie aan de kust
We fotograferen vaak aan de kust. Door het hele jaar door op verschillende locaties onder verschillende omstandigheden te fotograferen ontstaat een mooie diversiteit in het portfolio. Daar komt bij dat de voorspelde omstandigheden nogal eens afwijken van de werkelijke situatie aan de kust.
Dat vraagt creatieve oplossingen van ons als fotografen. We moeten creatief zijn om de gegeven situatie om te zetten in foto’s die onszelf aanspreken.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het fotograferen met lange sluitertijden, soft focus, Intentional Camera Movement (ICM), of meervoudige belichting. En high key fotografie of low key fotografie hoort daarbij. Dit zijn populaire technieken voor creatieve fotografie aan de kust. Je kunt de technieken overigens ook toepassen binnen landschapsfotografie of macrofotografie.
Video
Wil je nog meer informatie? Of heb je geen zin om het artikel te lezen? Bekijk dan de video.
De locatie
Cadzand-Bad ligt in het uiterste zuidwesten van Nederland in Zeeuws-Vlaanderen. De kustplaats grenst direct aan België en natuurgebied het Zwin. Het strand kenmerkt zich onder andere door de palenrijen.
Afhankelijk van de waterstand staan die palen bijna helemaal droog of bijna helemaal onder water. Voor ons is dit een ideale locatie om bijvoorbeeld een high key zonsondergang aan de kust te fotograferen.
Omstandigheden tijdens de high key zonsondergang aan de kust
Toen we de foto maakten, was het net hoog water geweest. Het water trok zich steeds verder terug. Wij vinden dat een voordeel. Het strand voor je is dan vrij van voetstappen, kuilen, bandensporen enzovoort. Bovendien is een situatie met terugtrekkend water veiliger. Op een Nederlands zandstrand is dat misschien niet zo belangrijk. Maar bedenk eens hoe dat in het buitenland op een strand vol met stenen en rotsen kan zijn.
De weersomstandigheden
Het was zwaar bewolkt. Daardoor was het al snel schemerachtig. Tegen de zonsondergang klaarde het wat op. Het was een voordeel dat de wolken ongeveer even donker waren. Ook kwam de zon zelf net niet achter de wolken vandaan. Dat zorgde voor een kleiner contrast. Je hebt dan technisch gezien meer speelruimte.
Een eenvoudige compositie
De compositie is redelijk eenvoudig gehouden. Als uitgangspunt passen we vaak de ‘regel’ van derden toe. Regel staat tussen aanhalingstekens. Wat ons betreft is het geen regel die strak gevolgd moet worden. Het is een uitgangspunt.
In de foto die in dit blog ‘High key zonsondergang aan de kust’ centraal staat, zie je dat de horizon bijna in het midden ligt. En de palenrij eindigt nét uit het midden. Dat voelde gewoon beter voor ons.
Een hele goede tip
Kijk daarom altijd naar wat de natuur je geeft. En zet dan om in een foto die jou aanspreekt en die jij mooi vindt. Dat doen wij ook altijd. Het is een goede basis om met ons beroep bezig te zijn.
Een creatieve techniek, maar welke?
Het idee kwam op om de lange sluitertijd met een andere creatieve techniek te combineren. Ondanks het tegenlicht besloten we om voor een high key foto te gaan. De omstandigheden waren uitdagend maar gunstig genoeg.
High key zonsondergang aan de kust
Zo ontstond een high key foto van de zonsondergang aan de kust. De foto is zo licht gemaakt dat er net geen uitgebeten hooglichten in zitten. Verder is de sluitertijd beperkt tot een seconde of 5. Dat zorgt ervoor dat er nog voldoende dynamiek in het water zichtbaar is. Met een langere sluitertijd zou de foto naar onze smaak letterlijk te vlak worden.
Gebruikte apparatuur
Om de high key foto van de zonsondergang aan de kust te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:
- Camera: Nikon D850
- Objectief: Nikkor 16-35mm f4
- Statief: Leofoto Summit LM-363C
- NiSi filters: polarisatiefilter, grijs verloopfilter en grijsfilter
- Nabewerkt in Lightroom Classic
De foto

Workshops creatieve natuurfotografie
Wil jij met creatieve technieken fotograferen? Niet alleen de techniek leren. Maar ook ontdekken in welke situaties je een techniek goed kunt toepassen?
We hebben verschillende workshops waarin de creatieve technieken centraal staan. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.
Lange sluitertijden

high key kustfotografie

Creatieve technieken

Of bekijk het overzicht met alle workshops.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie