Zoals je onderhand wel weet, fotograferen we vaak aan de kust. En als je vaker aan de kust komt, kun je op verschillende momenten met verschillende technieken fotograferen. In dit blog staat een high key zonsondergang aan de kust in Cadzand-Bad centraal.

Creatieve fotografie aan de kust

We fotograferen vaak aan de kust. Door het hele jaar door op verschillende locaties onder verschillende omstandigheden te fotograferen ontstaat een mooie diversiteit in het portfolio. Daar komt bij dat de voorspelde omstandigheden nogal eens afwijken van de werkelijke situatie aan de kust.

Dat vraagt creatieve oplossingen van ons als fotografen. We moeten creatief zijn om de gegeven situatie om te zetten in foto’s die onszelf aanspreken.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het fotograferen met lange sluitertijden, soft focus, Intentional Camera Movement (ICM), of meervoudige belichting. En high key fotografie of low key fotografie hoort daarbij. Dit zijn populaire technieken voor creatieve fotografie aan de kust. Je kunt de technieken overigens ook toepassen binnen landschapsfotografie of macrofotografie.

Video

Wil je nog meer informatie? Of heb je geen zin om het artikel te lezen? Bekijk dan de video.

De locatie

Cadzand-Bad ligt in het uiterste zuidwesten van Nederland in Zeeuws-Vlaanderen. De kustplaats grenst direct aan België en natuurgebied het Zwin. Het strand kenmerkt zich onder andere door de palenrijen.

Afhankelijk van de waterstand staan die palen bijna helemaal droog of bijna helemaal onder water. Voor ons is dit een ideale locatie om bijvoorbeeld een high key zonsondergang aan de kust te fotograferen.

Omstandigheden tijdens de high key zonsondergang aan de kust     

Toen we de foto maakten, was het net hoog water geweest. Het water trok zich steeds verder terug. Wij vinden dat een voordeel. Het strand voor je is dan vrij van voetstappen, kuilen, bandensporen enzovoort. Bovendien is een situatie met terugtrekkend water veiliger.

De weersomstandigheden

Het was zwaar bewolkt. Daardoor was het al snel schemerachtig. Tegen de zonsondergang klaarde het wat op. Het was een voordeel dat de wolken ongeveer even donker waren. Ook kwam de zon zelf net niet achter de wolken vandaan. Dat zorgde voor een kleiner contrast. Je hebt dan technisch gezien meer speelruimte.

Een eenvoudige compositie

De compositie is redelijk eenvoudig gehouden. Als uitgangspunt passen we vaak de ‘regel’ van derden toe. Regel staat tussen aanhalingstekens. Wat ons betreft is het geen regel die strak gevolgd moet worden. Het is een uitgangspunt.

In de foto die in dit blog ‘High key zonsondergang aan de kust’ centraal staat, zie je dat de horizon bijna in het midden ligt. En de palenrij eindigt nét uit het midden. Dat voelde gewoon beter voor ons.

Een hele goede tip

Kijk daarom altijd naar wat de natuur je geeft. En zet dan om in een foto die jou aanspreekt en die jij mooi vindt. Dat doen wij ook altijd. Het is een goede basis om met ons beroep bezig te zijn.

Een creatieve techniek, maar welke?

Het idee kwam op om de lange sluitertijd met een andere creatieve techniek te combineren. Ondanks het tegenlicht besloten we om voor een high key foto te gaan. De omstandigheden waren uitdagend maar gunstig genoeg.

High key zonsondergang aan de kust

Zo ontstond een high key foto van de zonsondergang aan de kust. De foto is zo licht gemaakt dat er net geen uitgebeten hooglichten in zitten. Verder is de sluitertijd beperkt tot een seconde of 5. Dat zorgt ervoor dat er nog voldoende dynamiek in het water zichtbaar is. Met een langere sluitertijd zou de foto naar onze smaak letterlijk te vlak worden.

Gebruikte apparatuur

Om de high key foto van de zonsondergang aan de kust te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C
  • NiSi filters: polarisatiefilter, grijs verloopfilter en grijsfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

AAF7317 Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *