Onlangs waren we in de Hoge Venen. En geheel tegen de weersverwachting in kregen we een prachtige zonsondergang voorgeschoteld. Ontdek hoe de natuurfoto is gemaakt tijdens de zonsondergang in de Hoge Venen.

Baraque Michel in de Hoge Venen

Baraque Michel ligt in de Hoge Venen op één van de hoogste punten in België. In de directe omgeving wordt een hoogte van 681 meter bereikt. Het gebied is goed bereikbaar. Gezien de relatief grote hoogte ligt er regelmatig sneeuw. Vanaf thuis rijden we er in ongeveer twee uur naartoe. Het komt voor dat we pas in de laatste vijf minuten sneeuw zien.

Maar ook in andere jaargetijden is de omgeving van Baraque Michel prachtig. Voor wat de Baraque zelf betreft, zorg ervoor dat je er op tijd bent. Dan kun je er nog parkeren en binnen een drankje doen.

Omstandigheden

De dag begon zonnig. Er werd veel bewolking voorspeld en die kwam gedurende de middag opzetten. De bewolking kreeg echter niet de overhand. Omdat de zon al voor zonsondergang achter de bomen verdween, en de gevoelstemperatuur flink zakte, liepen we op tijd terug naar het parkeerterrein. Daar aten we bij de auto nog een broodje voordat we naar huis zouden rijden.

De zonsondergang bij Baraque Michel

We zagen dat de lucht al langzaamaan kleurde. Ondanks dat we het gebied goed kennen, hadden we geen fut meer om nog opnieuw de vlakte op te gaan. Op het moment dat we weg reden – we waren letterlijk een paar seconden onderweg en nog op het parkeerterrein – zagen we dat het oranje gekleurde zonlicht door de ramen van het kapelletje viel. Dit kapelletje staat direct naast de parking van Baraque Michel. We kregen een prachtige zonsondergang in de Hoge Venen voorgeschoteld.

De foto werd vlak voordat de zon onderging, gemaakt. Het is een mooi warm beeld in de sneeuw. Met het idee dat de lucht maar even zou kleuren, hadden we niet veel tijd dachten we. Dus zonder statief maakten we enkele foto’s uit de hand. De weide voor het kapelletje stond vol met voetstappen en zoals je in de foto ziet, lag er nog een halve sneeuwpop. Veel bewegingsruimte was er niet.

De halve sneeuwpop hebben we laten liggen en ook achteraf niet als ‘vlek’ verwijderd. Zo troffen we het gebiedje nu eenmaal aan. Een potentiële kerstkaart voor eind dit jaar hebben we alvast gemaakt.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: Nikkor 24-70mm f2.8
  • Filters: NiSi True Color polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto van de zonsondergang in de hoge venen

DSC2201 Betere Landschapsfoto
1/40e sec, f 10, 28mm , -1 stop belichtingscompensatie, ISO 320.

Ontdek meer over het fotograferen rondom de zonsondergang

Wil je meer weten over het fotograferen en maken van sfeervolle natuurfoto’s rondom de zonsondergang? Dan hebben we nog enkele andere artikelen voor je:

Workshops natuurfotografie in de Hoge Venen

De Hoge Venen zijn in ieder jaargetijde fotogeniek. Sneeuw of geen sneeuw, wel of geen prachtige herfstkleuren. Als je om je heen kijkt is er altijd wel iets te fotograferen. Er zijn veel verschillende uitgangspunten en invalshoeken. En smaken verschillen. Daar gaan de praktische workshops in de Hoge Venen over. Zoals altijd zijn er maximaal 10 deelnemers en krijg je begeleiding van twee professionele fotografen, Frank en Yvonne.

Mist in de Hoge Venen: mooi en speciaal

Wil je meer kleur en meer dynamiek in je foto’s? Ook dan zijn de Hoge Venen een prachtig gebied om te fotograferen.

AAH1192 Betere Landschapsfoto

Je kunt ook voor een privéworkshop kiezen. We spreken dan samen de datum én één of enkele mooie locaties af.

DSC2324 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *