Soms heb je niet veel nodig om een mooie foto van de zonsondergang te maken. De zonsondergang fotograferen in de Kwade Hoek is populair. Het is een interessant onderwerp op een interessante plek. We vertellen je precies hoe deze foto is gemaakt.

Hoe is de foto gemaakt

We lanceren een nieuwe rubriek in ons fotografieblog: Hoe is de foto gemaakt? In deze rubriek bespreken we regelmatig een foto die we recent maakten. We vertellen je iets over het gebied, de omstandigheden en natuurlijk over hoe de foto is gemaakt.

Natuurgebied de Kwade Hoek zeer geschikt voor landschapsfotografie

Voor de eerste foto trappen we af in de Kwade Hoek. Dit prachtige natuurgebied ligt op Goeree-Overflakkee in de buurt van Goedereede. Kwade Hoek wordt beheerd door Natuurmonumenten en is een Natura 2000 gebied.

Het gebied is nog steeds in ontwikkeling. Door de ligging tussen de Haringvlietdam en een zeewering in het westen, groeit het gebied nog steeds aan. Er vormen zich nog steeds slufters en zogenaamde zeerepen. De naam Kwade Hoek komt van ‘kwaaien hoek’. Vroeger liepen hier nogal eens schepen vast. De schippers noemden dit gebied daarom de kwaaien hoek.

Toen we in het voorjaar in het gebied waren, bloeiden al de nodige orchideeën. Die fotografeerden we ook. Het gebied is heel geschikt voor landschapsfotografie, kustfotografie en macrofotografie. Precies wat wij leuk vinden om te fotograferen. Ondanks de orchidieëen was het toch een andere foto die er voor ons uit sprong.

Omstandigheden

Vanaf het parkeerterrein volgende we een route naar het strand. Eenmaal daar aangekomen was het licht niet heel bijzonder. En het strand lag er nogal rommelig bij. Er lag wat afval en een donkere laag modder. Gelukkig waren er ook mooie patronen te herkennen.

Wat vooral opviel waren de schelpen, ook wel scheermessen genoemd. Dit is een verzamelnaam voor verschillende schelpdieren. Ze leven verticaal en bij eb kun je ze soms zien.

Over een lengte van vele honderden meters lag het strand bezaaid met deze scheermessen. Verderop op het strand lag een plas water. We besloten om daar naar toe te lopen. Tijdens de korte wandeling kwamen we op de plek van de foto. Rond dat moment veranderde het licht. De zon ging bijna onder. De eerst wat donkere wolken maakten plaats voor lichtere exemplaren. De lucht brak ook een beetje open.

De zonsondergang fotograferen in de Kwade Hoek

Tegen de verwachting in kregen we een prachtige zonsondergang voorgeschoteld. We kozen voor een combinatie van de scheermessen en het patroon in het zand. Dat combineerden we met een wijde beeldhoek van 16mm op full frame. Dat zorgt voor meer diepte en maakt het mogelijk om in één beeld zowel de voorgrond als de lucht voldoende aandacht te geven. De camera werd een kwartslag gedraaid, waardoor de scheermessen nadrukkelijker in beeld komen. Ze nemen relatief veel plaats in. Je zou ze als het hoofdonderwerp kunnen beschouwen.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C met LH-40GR balhoofd
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter met 3 stop reverse grad filter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

De zonsondergang in de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee

1 sec, f 13, ISO 64, geen belichtingscompensatie.

Cursus Landschapsfotografie

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je mooie landschapsfoto’s en kustfoto’s maakt?  Onze workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Wil je met ons de zonsopkomst of zonsondergang fotograferen? Een garantie op geschikt weer kunnen wij je helaas niet geven. Maar een privé workshop is dan een goede optie. We spreken dan datum en tijd samen af.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *