We fotografeerden het bijzondere Zinkviooltje in Zuid-Limburg. Dit viooltje groeit en bloeit op vervuilde grond die afkomstig is uit oude zinkmijnen. In dit artikel lees je alles over onze zoektocht naar het Zinkviooltje in Zuid-Limburg.

Het Zuid-Limburgs landschap is voor ons bekend terrein. We komen er elk jaar verschillende keren. Omdat het toch een eindje rijden is, kiezen we voor momenten waarop we een specifiek onderwerp of thema kunnen fotograferen.

Denk bijvoorbeeld aan het mooie pak sneeuw afgelopen februari of de bloeiende bloesem in april. En in dit geval keerden we speciaal terug voor het Zinkviooltje. We hadden er al vaak over gehoord maar het nog niet gefotografeerd.

Zinkviooltjes in Zuid-Limburg fotograferen

Onlangs waren we voor een privé workshop in Zuid-Limburg. Tijdens de workshop kwamen we een andere fotograaf tegen die het Zinkviooltje had gefotografeerd. Hij vertelde precies waar ze stonden. Helaas waren we die dag niet meer in de gelegenheid om er te fotograferen. We besloten nog eens later terug te gaan.

Goede grond voor het Zinkviooltje

Het Zinkviooltje is een bijzondere ondersoort in de familie van viooltjes. Van nature komt deze plant voor in de Belgische provincie Luik. Maar ook aan de Nederlandse zijde van de grens, langs de Geul, kom je het Zinkviooltje tegen.

Bijzonder genoeg groeit en bloeit deze soort op ‘vervuilde’ grond, die afkomstige is uit oude zinkmijnen. Voor zover ons bekend is dit de enige vioolsoort die zich aan de grote hoeveelheid zink heeft aangepast. Over het algemeen bloeit het Zinkviooltje van april tot juli.

Het Zinkviooltje is in Nederland beschermd en staat op de rode lijst van planten omdat het zeer zeldzaam is.

Omstandigheden

In mei gingen we terug naar Zuid-Limburg. De weersomstandigheden voor de wandeltocht naar het zinkviooltje waren goed. Het was bewolkt met een kleine kans op wat regen. Er stond weinig wind en dat was ook voordelig. Met een beetje geluk zou het op voorhand nog wat regenen. Dat zou tot mooie druppels en dus ook lichtcirkels op het Zinkviooltje leiden. Door de bewolking was het licht weliswaar wat vlakker, maar hoefden we niet zo snel met uitgebeten hooglichten rekening te houden. En de weinige wind zou ons helpen bij het maken van foto’s zonder bewegingsonscherpte.

Behalve onze camera’s en enkele objectieven, namen we ook nog wat water en een kleine snack mee.

Goed zichtbaar, maar moeilijk te bereiken

De Zinkviooltjes waren niet zo lastig te vinden. Als je weet dat je op zoek bent naar een lichtgeel viooltje ben je al een heel eind. Maar ze zijn beschermd en vele groeien op grond die in particulier eigendom is. Omdat we de natuur een warm hart toedragen, besloten we het netjes te doen. Wij hechten groot belang aan natuurbehoud en bescherming van kwetsbare natuur.

Daarom vroegen we aan een landeigenaar of op zijn grond Zinkviooltjes stonden. Eerst was hij wat terughoudend, maar toen kwam toch het verlossende woord. Ja, misschien stonden ze er wel, maar hij had ze nog niet gezien. We mochten zijn weilanden in. Langs de koeien, langs en over prikkeldraad, maar nog steeds zonder kleerscheuren. We liepen een tijdje door.

Het Zinkviooltje gevonden

En daar stonden ze: met honderden bij elkaar. Een deel van de Zinkviooltjes stond achter een afzetting. We besloten om daar weg te blijven. Maar er stonden er ook nog een aantal vrij die we gerust konden fotograferen, zonder ze plat te trappen. We konden op ons gemak het Zinkviooltje in Zuid-Limburg fotograferen.

DSC8744 Betere Landschapsfoto
Gemaakt met het NiSi 15mm f4 objectief.

Uiteindelijk zijn we er zo’n twee uur geweest. Het fotograferen was best lastig. De Zinkviooltjes waren nog klein en kwamen niet of nauwelijks boven het gras uit. Het is dan lastig om een foto te maken die niet te druk is. Zeker als je zo voorzichtig moet zijn als je je verplaatst.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 105mm f2.8 macro
  • Statief: geen, uit de hand gefotografeerd
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

DSC8710 Betere Landschapsfoto

1/640e sec, f 2.8, 105mm, ISO 200.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

2 Comments for “Het Zinkviooltje in Zuid-Limburg fotograferen

  1. Onlangs ben ik zelf begonnen om serieus bloemen te fotograferen. Een prachtig onderwerp waar je de tijd voor moet nemen. Ik beperk mezelf door mijn standaard zoom op 50 mm (APS-C, dus 75 mm in kleinbeeld formaat) in te stellen en liefst met diafragma f/4 om de achtergrond uit te poetsen, oftewel de bloem te isoleren. Een mooie en aparte ‘wereld’. Compositie blijft belangrijk evenals balans in de kleuren. Zie je mooi terug in bovenstaande foto van het zinkviooltje. Top!

    • Je instellingen zijn goede uitgangspunten. We gaan er binnenkort in de workshop mee aan de slag. Compositie is zeker een uitdaging vinden we. Dankjewel voor het mooie compliment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *