In ‘Hoe is deze foto gemaakt’ kijken we terug naar een foto van een paar jaar geleden. De duinen van Maspalomas op Gran Canaria staan centraal. Hard licht maakte het niet eenvoudig.

Gran Canaria kent veel prachtige locaties voor landschapsfotografie

Zonvakantie, strand, leuke winkels en restaurants. Daar staat Gran Canaria onder andere om bekend. Maar ook om de prachtige natuur. Er is een prachtige kustlijn en wat dacht je van het binnenland? Het is er bergachtig. De hoogste berg is de Pico de las Nieves met een hoogte van maar liefst 1949 meter. Vanaf verschillende plaatsen heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

AAG8311 Betere Landschapsfoto
Uitzicht op de bergen vanaf het strand.

De duinen van Maspalomas

Tijdens het bezoek in januari hadden we maar weinig tijd. Eerlijk gezegd hebben we niet veel van het eiland gezien. Het hotel stond direct naast de duinen van Maspalomas. Dit gebied is sinds 1987 een natuurreservaat en ligt in het zuiden van het eiland. Het leuke is dat je zo van de boulevard, via een pad, het gebied in loopt. Met een beetje fantasie denk je dat je in de woestijn bent. Zeker tussen de duinen kan dat idee ontstaan. Loop je weer een duin op, dan zie je de zee of een dorp.

De duinen bestaan uit het gruis van zeeschelpen die door de jaren heen zijn aangespoeld. De duinen verplaatsen zich met een snelheid van ongeveer 1 meter per jaar naar het westen.

AAG8238 Betere Landschapsfoto

Veel fauna in de duinen van Maspalomas

In dit mooie natuurreservaat vind je veel vogels. Denk onder andere aan de Blauwe reiger, Flamingo, Hop, Kleine Plevier, Meerkout, Spreeuw, Strandplevier en Waterhoen.

Omstandigheden

Hard Licht

De foto is halverwege de middag gemaakt. Het licht was hard. En ondanks dat het januari was, stond de zon al hoog aan de hemel. Helaas was er geen tijd om te wachten totdat de zon lager zou staan. Dat zou zachter licht en langere schaduwen met zich meebrengen. De foto’s moesten in hard licht worden gemaakt.

Wil je meer lezen over fotograferen in hard licht? In het volgende artikel geven wij je een aantal tips.

Harde wind

Ook waaide het flink. Ondanks een zonnebril was het lastig om de ogen ‘zandvrij’ te houden. Maar de wind had ook een voordeel. Voetsporen verdwenen snel. Dat zorgde direct voor meer rust in de foto. In combinatie met het harde licht waren de omstandigheden zeker niet aangenaam.

Hard licht: De compositie

In eerste instantie leek het alsof er niets te fotograferen was. Het licht was hard en de wind zorgde voor onaangename omstandigheden. Maar bekijk het landschap eens als iets abstracts. In plaats van dat je op zoek gaat naar een boom, gebouw of persoon in het landschap, zoek je naar iets anders. Naar vormen, lijnen, texturen en schaduw en licht. Voordat je het weet zie je overal vormen.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 70-200 f2.8
  • Zonder statief
  • Filters: polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

AAG8242 Betere Landschapsfoto

1/640e sec, f 4, ISO 200, +2 stops belichtingscompensatie.

Door meer in te zoomen, werden de stenen geïsoleerd. De patronen in het zand zorgen voor diepte. Al met al leidt dat tot een rustig beeld, ondanks het harde licht.

Meer ontdekken over composities in landschapsfotografie

Wil je meer over composities weten? We schreven er al een aantal artikelen over:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *