In ‘Hoe is deze foto gemaakt’ kijken we terug naar een foto van een paar jaar geleden. De duinen van Maspalomas op Gran Canaria staan centraal. Hard licht maakte het niet eenvoudig.

Gran Canaria kent veel prachtige locaties voor landschapsfotografie

Zonvakantie, strand, leuke winkels en restaurants. Daar staat Gran Canaria onder andere om bekend. Maar ook om de prachtige natuur. Er is een prachtige kustlijn en wat dacht je van het binnenland? Het is er bergachtig. De hoogste berg is de Pico de las Nieves met een hoogte van maar liefst 1949 meter. Vanaf verschillende plaatsen heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

AAG8311 Betere Landschapsfoto
Uitzicht op de bergen vanaf het strand.

De duinen van Maspalomas

Tijdens het bezoek in januari hadden we maar weinig tijd. Eerlijk gezegd hebben we niet veel van het eiland gezien. Het hotel stond direct naast de duinen van Maspalomas. Dit gebied is sinds 1987 een natuurreservaat en ligt in het zuiden van het eiland. Het leuke is dat je zo van de boulevard, via een pad, het gebied in loopt. Met een beetje fantasie denk je dat je in de woestijn bent. Zeker tussen de duinen kan dat idee ontstaan. Loop je weer een duin op, dan zie je de zee of een dorp.

De duinen bestaan uit het gruis van zeeschelpen die door de jaren heen zijn aangespoeld. De duinen verplaatsen zich met een snelheid van ongeveer 1 meter per jaar naar het westen.

AAG8238 Betere Landschapsfoto

Veel fauna in de duinen van Maspalomas

In dit mooie natuurreservaat vind je veel vogels. Denk onder andere aan de Blauwe reiger, Flamingo, Hop, Kleine Plevier, Meerkout, Spreeuw, Strandplevier en Waterhoen.

Omstandigheden

Hard Licht

De foto is halverwege de middag gemaakt. Het licht was hard. En ondanks dat het januari was, stond de zon al hoog aan de hemel. Helaas was er geen tijd om te wachten totdat de zon lager zou staan. Dat zou zachter licht en langere schaduwen met zich meebrengen. De foto’s moesten in hard licht worden gemaakt.

Wil je meer lezen over fotograferen in hard licht? In het volgende artikel geven wij je een aantal tips.

Harde wind

Ook waaide het flink. Ondanks een zonnebril was het lastig om de ogen ‘zandvrij’ te houden. Maar de wind had ook een voordeel. Voetsporen verdwenen snel. Dat zorgde direct voor meer rust in de foto. In combinatie met het harde licht waren de omstandigheden zeker niet aangenaam.

Hard licht: De compositie

In eerste instantie leek het alsof er niets te fotograferen was. Het licht was hard en de wind zorgde voor onaangename omstandigheden. Maar bekijk het landschap eens als iets abstracts. In plaats van dat je op zoek gaat naar een boom, gebouw of persoon in het landschap, zoek je naar iets anders. Naar vormen, lijnen, texturen en schaduw en licht. Voordat je het weet zie je overal vormen.

Gebruikte apparatuur

De foto

AAG8242 Betere Landschapsfoto

1/640e sec, f 4, ISO 200, +2 stops belichtingscompensatie.

Door meer in te zoomen, werden de stenen geïsoleerd. De patronen in het zand zorgen voor diepte. Al met al leidt dat tot een rustig beeld, ondanks het harde licht.

Meer ontdekken over composities in landschapsfotografie

Wil je meer over composities weten? We schreven er al een aantal artikelen over:

Cursus Landschapsfotografie

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je mooie landschapsfoto’s en kustfoto’s maakt?  Onze workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Eerst ontdekken hoe de techniek werkt?

Beheers de technische vaardigheden en maak foto's zoals jij wilt

Beheers je de techniek en wil je ontdekken hoe je een sterke compositie opbouwt?

Een mooie zonsondergang in Boxtel

Wil je de Kalmthoutse Heide in de zomer ontdekken?

Een mooie plek gefotografeerd tijdens de workshop op de Kalmthoutse Heide

Wil je met ons de zonsopkomst of zonsondergang fotograferen? Een garantie op geschikt weer kunnen wij je helaas niet geven. Maar een privé workshop is dan een goede optie. We spreken dan datum en tijd samen af.

AAD2092 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *