Het maken van betere composities in de landschapsfotografie is niet eenvoudig. Ontdek hoe jij vanaf nu sterkere composities maakt. Je krijgt 5 direct toepasbare tips voor sterkere composities in de landschapsfotografie.

Als je nog niet zo lang fotografeert, zul je zien dat je het onderwerp vaak in het midden van de foto plaatst. Dat doe je bij portretfotografie, macrofotografie en ook in de landschapsfotografie. Waarschijnlijk is dat zo omdat je het middelste scherpstelpunt hebt gebruikt. Dat is helemaal niet erg. Zo zijn wij ook begonnen. En het heeft best een tijdje geduurd voordat we precies wisten hoe we in een foto konden vastleggen wat we wilden.

Met alleen een aantal regels rondom compositie ga je het niet redden. Want een landschap laat zich niet zo makkelijk in regels vangen. Er is meer nodig. Je wilt zo snel mogelijk af van de standaard foto’s die je nu maakt, maar weet nog niet hoe. Alleen maar meer fotograferen zal je niet helpen. Je komt dan niet zo veel verder dan enkele toevalstreffers. 

Een mooie zonsondergang in Boxtel

5 tips voor composities in de landschapsfotografie

In dit artikel lees je niets over de regels. Wij zien de regels in de landschapsfotografie als goed bedoelde uitgangspunten die je helpen bij het maken van een aantrekkelijke foto. Het eindresultaat hoeft echt niet aan een aantal vaste criteria te voldoen. Van ons krijg je 5 concrete en direct toepasbare praktische tips zodat jij vanaf nu betere composities in landschapsfotografie kunt maken. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

Compositie Tip 1: Kies het onderwerp in je landschapsfoto zorgvuldig

Jouw resultaat: iedere kijker ziet direct wat het hoofdonderwerp in de foto is

Het klinkt als een dooddoener en toch zien we allemaal dat niet iedere compositie top is. Dat herkennen we zelf ook. En dat kan bijna niet anders. Natuurlijk ontwikkel je in de loop van de tijd steeds meer oog en gevoel voor wat een voor jou aansprekende compositie is. Maar in de praktijk ben je nu eenmaal niet altijd op een perfecte locatie, werken de omstandigheden even niet mee of heb je de tijd niet om je een plek eigen te maken.

Neem even de tijd om een plek in je op te nemen. Kijk gewoon om je heen en ontdek mogelijkheden. Vaak heeft een landschap meerdere mogelijkheden en dus ook meerdere onderwerpen in zich. Probeer die niet allemaal in één foto onder te brengen. De foto wordt te druk en de kijker zal de foto als niet aantrekkelijk ervaren.

Kies voor één onderwerp en laat de andere opties voor wat het is. Besteed voldoende tijd aan dat ene onderwerp. Je foto zal er echt sterker van worden. En een sterker beeld is precies wat je wilt.

Zonsopkomst aan de Opaalkust

Onderwerp centraal in de foto

Stel je onderwerp écht centraal in de foto. Met centraal bedoelen we niet in het midden. Al kan dat in sommige composities perfect werken. Met centraal bedoelen we dat je er aandacht aan besteed om je onderwerp zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen.

Compositie Tip 2: Kies je standpunt

Jouw resultaat: je plaats je het onderwerp in de foto

Fotograferen vanaf verschillende standpunten van één onderwerp levert verschillende foto’s op. Je laat de kijker op een andere manier naar je onderwerp kijken. Welk standpunt je kiest, is volledig afhankelijk van je onderwerp en waar je het in de compositie plaatst. Omdat het landschap zelf niet in beweging is, zul je zelf moeten bewegen.

Zo maar ergens je statief plaatsen en vanuit daar dé foto maken lukt bijna nooit. Vrijwel altijd ben je nog in beweging. En het is heel eenvoudig. Je kunt naar links of rechts. En bijna gelijktijdig verplaats je je ook naar voor of naar achter. In veel landschappen heb je letterlijk de ruimte om je te verplaatsen. En soms kun je zelfs in ons vlakke Nederland een hoger of lager standpunt kiezen. Terwijl jij je standpunt kiest, blijven je ogen op het onderwerp gericht. Soms zie je invoerende lijnen of een gelaagdheid in het landschap. Of je plaatst het hoofdonderwerp zelf op de voorgrond door relatief dichtbij te fotograferen.

Frank zoekt z'n positie in het landschap
Op zoek naar een geschikt standpunt.

test verschillende standpunten

Het toverwoord is diepte! De diepte kan bijvoorbeeld ontstaan doordat er een invoerende lijn naar je hoofdonderwerp leidt. Een andere mogelijkheid is dat het onderwerp los komt van de achtergrond.

Probeer verschillende standpunten. Maak ook een foto als je ziet dat een compositie minder goed werkt. Het klinkt misschien gek, maar dan heb je achteraf de mogelijkheid om de foto’s nog eens terug te kijken. Je kunt op je gemak zien waarom de ene compositie beter is dan de andere. Je hoeft echt niet alle foto’s na iedere shoot te analyseren, maar kijk er af en toe eens naar en je ontdekt vanzelf wat er beter kan.

compositie Tip 3: Werk met de juiste brandpuntafstand

Jouw resultaat: je brengt het landschap in balans

We gaan verder met de tips voor composities in landschapsfotografie. Als je je onderwerp en plek hebt gevonden, bepaal je met welke brandpuntafstand je gaat fotograferen. Met een zoom objectief heb je de vrijheid om de beelduitsnede vanaf je standpunt aan te passen. Je kunt net iets meer of minder in beeld nemen waardoor het onderwerp beter tot z’n recht komt.

Met een objectief met een vaste brandpuntafstand moet je positie perfect zijn, omdat je niet kunt zoomen. Voor beide opties is wat te zeggen, maar de brandpuntafstand zelf is het belangrijkste omdat die het beeld in balans kan brengen.

Met een groothoek objectief breng je vrij eenvoudig diepte aan in de foto. Maar is het landschap ver af. Met een tele objectief zoom je juist in op een klein stukje van het landschap en leg je bijvoorbeeld een doorkijkje vast. Je ziet dan veel diepte en het landschap is dichterbij.

Composities in landschapsfotografie zijn niet altijd eenvoudig te maken. Hier werken de invoerende lijnen in de voorgrond en lucht heel goed.
Foto gemaakt met 10mm groothoek objectief.
Een doorkijkje in Zuid-Limburg. dit zorgt voor een sterkere compositie
Foto gemaakt met 70-200mm tele objectief.

compositie Tip 4: Relatie met de voorgrond en achtergrond

Jouw resultaat: alle beeldelementen logisch zijn logisch en samenhangend geplaatst

Als je de voorgaande 3 tips in de praktijk toepast, zie je vanzelf hoe de voor- en achtergrond ten opzichte van het hoofdonderwerp in de foto verandert. Door zelf maar een klein stukje van positie te veranderen kan een boom of berg opeens wel in beeld zijn. Of door voor een langere brandpuntafstand te kiezen vallen storende en drukke elementen weg. De focus blijft op het onderwerp en er is niets meer dat afleidt. De voorgrond en achtergrond zelf kunnen sfeerverhogend werken. Dit zorgt voor sterkere composities in landschapsfotografie.

Door de onscherpte in de voorgrond wordt de compositie rustiger

bonus Tip 5: Minder is meer

Deze tip krijg je als bonus van ons. Minder is meer. Het klinkt eenvoudig maar veel foto’s werken niet omdat het onderwerp ten onder gaat in de drukte van een beeld. Door letterlijk minder in beeld te nemen en met een rustige voor en achtergrond te werken creëer je rust in de foto. Een rustige compositie werkt meestal beter. We geven je 2 voorbeelden. De ene foto is gemaakt met een groothoek objectief de andere met een tele objectief.

Is het winter of zomer?
Foto gemaakt met groothoek objectief. Het onderwerp is dichtbij, de foto is in dit geval druk.
Het huis is het hoofdonderwerp in de compositie
Foto gemaakt met tele objectief. Door minder in beeld op te nemen, komt het onderwerp tot z’n recht.

Composities in landschapsfotografie: Blijven oefenen en niet opgeven

Kant en klare oplossingen zijn er niet. Dat zou ook te gemakkelijk zijn. Door te blijven oefenen zul je jezelf als fotograaf blijven ontwikkelen en zien wat voor jou werkt. Je zult merken dat je blij wordt van sommige foto’s. Probeer dan te achterhalen wat de foto voor jou zo aantrekkelijk maakt. Neem dat een volgende keer mee als je gaat fotograferen. Je zult niet alleen maar topfoto’s maken. Maar het zal je op den duur lukken om iedere keer als je gaat fotograferen minstens één foto te maken die je weer de energie geeft om door te gaan.

Eerder maakten we een set met ‘info kaarten voor natuurfotografie’. Deze complete set met 56 info kaarten staat vol met tips en voorbeelden over techniek, compositie en sfeer en speciale thema’s. Er zijn verschillende kaarten die je praktisch inzicht geven in hoe je een compositie opbouwt en hoe je een landschap benadert tijdens het fotograferen.

Digitale Info Kaarten Natuurfotografie Cover Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

2 Comments for “5 Tips voor composities in landschapsfotografie

  1. Deze blog over landschapsfotografie heb ik met veel interesse gelezen. Hij is ook mooi geïllustreerd. Ik neem jullie fotografietips graag mee. Zelf ben ik bezig met het vastleggen van de wisselwerking tussen het Nederlandse natuurlandschap en het stadslandschap. Zeer interessant omdat het landschap in Nederland zo maakbaar is.

    • Dankjewel voor het mooie compliment Ivan. Dat inspireert ons om door te gaan. In het Nederlandse landschap liggen natuur en stad inderdaad dichtbij elkaar. We wensen je heel veel succes met dit mooie project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *