Macrofotografie is heel geschikt om eens out of the box te fotograferen. Met verschillende technieken, en soms minder voor de hand liggende onderwerpen, kom je al snel een heel eind. In dit artikel ontdek je 5 tips voor creatieve macrofotografie.

Dit blog gaat over creatieve macrofotografie. Ook over hoe je moet beginnen met macrofotografie hebben we een blog geschreven. Je vindt in dat artikel 10 praktische tips om met macrofotografie te starten.

Tip 1: Alle onderwerpen hebben potentie

Als het om macrofotografie gaat, denken we vaak letterlijk aan de bloemetjes en de bijtjes. Zelf zitten we ook zo in elkaar. Terwijl alle onderwerpen potentie hebben om het hoofdonderwerp in een macrofoto te zijn. Kijk maar eens naar onderwerpen die niet zo voor de hand liggen. Steeds vaker fotograferen we kleine stukjes natuur die hun mooiste tijd nog moeten beleven of al gedeeltelijk zijn vergaan. Bekijk de volgende voorbeelden maar eens.

High Key En Low Key Macrofotografie 11 Betere Landschapsfoto

Dit hostablad moet nog tot ontwikkeling komen. Het is ook de druppel die de aandacht trekt. Deze foto is met het low key effect gemaakt.

Tips Voor Creatieve Macrofotografie Betere Landschapsfoto

Deze uitgebloeide bloemen met zaden staan in prachtig zacht winterlicht. De onderwerpen nodigen je uit om allerlei creatieve technieken te gebruiken. Zo kun je heel sfeervolle foto’s maken.

Tip 2: probeer verschillende technieken

Je kunt de verschillende onderwerpen met diverse creatieve technieken fotograferen:

  • Zo kun je een onderwerp in high key weergeven
  • Je kunt een dromerig effect in de foto vastleggen door voor soft focus te kiezen
  • En een hele eenvoudige techniek die we graag toepassen is dat we met een kleine scherptediepte fotograferen

Tips voor creatieve macrofotografie: High Key of low key effect

Het algemene effect van een high key foto is een licht, etherisch uitziend beeld waarin de definitie van sommige details behouden blijft. Ook blijft kleur behouden. High key foto’s stralen vaak rust uit.

De low key foto’s zijn overwegend donker waarin je het onderwerp sterk benadrukt. De sfeer is vaak mysterieus, spannend en laat ruimte voor verbeelding.

High Key En Low Key Macrofotografie 10 Betere Landschapsfoto

Tips voor creatieve macrofotografie: Soft focus effect

We vinden de soft focus techniek erg leuk om te doen. Het resultaat is niet precies voorspelbaar. Je mag er wel van uit gaan dat je eerste foto niet de beste is. Vaak leidt een eerste foto tot een nieuw idee met een ander bijzonder resultaat.

Met soft focus geef je je foto’s een dromerig effect. Deze techniek is in verschillende situaties met mindere lichtkwaliteit een uitkomst! De soft focus techniek wil je kunnen gebruiken wanneer het jou past. En je hebt er geen speciale lens of accessoires voor nodig.

20180607 G8A7308 Betere Landschapsfoto

Tips voor creatieve macrofotografie: Kleine scherptediepte

Met een kleine scherptediepte kun je heel eenvoudig het onderwerp isoleren. Het oog van de kijker wordt als het ware automatisch naar het scherpe onderwerp geleid.

Als je een camera met focus peaking hebt, ben je in het voordeel. Je kunt dan heel nauwkeurig de scherpte bepalen.

Tip 3: Fotografeer lichtcirkels

We gaan verder met de 5 tips voor creatieve macrofotografie. Veel fotografen hebben er plezier in als ze lichtcirkels fotograferen. Wij horen daar bij. Zeker in de macrofotografie voegen ze extra sfeer toe vinden we.

Om lichtcirkels te fotograferen, werk je met een groot diafragma. F2.8 of f4 werkt goed. Een kleiner diafragma zal al te veel scherpte(diepte) in je foto brengen, waardoor de zachte lichtcirkels minder mooi in beeld komen.

Als de zon schijnt is het relatief eenvoudig om lichtcirkels in beeld te brengen. Richt je camera op het onderwerp naar het licht toe. Zonlicht dat tussen de bladeren door valt of waterdruppels doen de rest. Als dit je interessant lijkt, kijk dan eens naar het artikel ’Bokeh in macrofotografie’.

Lichtcrkels zorgen voor sfeer

Tip 4: Fotografeer met een voorzetlens

Een voorzetlens is letterlijk een lens die je aan de voorzijde op een ander objectief schroeft.

Veel relatief goedkope modellen zijn van slechte kwaliteit. Chromatische abberatie, wat vreemde kleuren en vooral het verlies van details en licht is wel eens teleurstellend. Je kunt het als creatief zien, maar de creativiteit maken wij liever zelf. Kies daarom voor kwaliteit.

Wij fotograferen met de voorzetlens van NiSi. Deze is van zeer goede kwaliteit, is gemakkelijk mee te nemen.

Tip 5: Fotografeer met Lensbaby

Het fotograferen met Lensbaby is heel creatief, maar ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Juist op een groot diafragma zie je het effect van de verschillende Lensbaby objectieven op z’n best. Als je meer wilt weten over het fotograferen met Lensbaby kun je het artikel ‘Keuzehulp Lensbaby’ eens bekijken.

We hopen dat we je met deze tips helpen en dat je zin hebt gekregen om creatieve macrofoto’s te maken. Niet alles hoeft je aan te spreken, maar probeer het eens. Het belangrijkste is dat je lol hebt in je hobby en fotografeert wat jij mooi vindt.

Creatieve foto's met Lensbaby bieden je ongekende mogelijkheden

Workshop waarin macrofotografie centraal staat

We organiseren workshops waarin je de verschillende technieken leert beheersen. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

technieken

Workshop Macrofotografie Zomerbloeiers 8 Betere Landschapsfoto

Abstract

DSC9569 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *