Onlangs schreven we een artikel over fotograferen aan zee. In ‘Het fotograferen van kustlijnen’ gaan we daar op door. We geven je weer 7 direct toepasbare tips. De nadruk ligt deze keer op compositie en sfeer.

Een natuurfoto maak je niet zomaar. Er gaat een stukje voorbereiding aan vooraf. En tijdens het fotograferen spelen techniek, compositie en sfeer samen een hele belangrijke rol. In ‘9 Tips voor het fotograferen aan zee‘ ontdekte je hoe je de cameratechniek en filters inzet om het licht te beheersen.

In dit artikel leggen we meer de nadruk op compositie en sfeer. Want samen met de gebruikte techniek is dat wat een foto beter maakt. We starten met de tips voor het fotograferen van kustlijnen.

Fotoreis Opaalkust Beterelandschapsfoto Frankrijk Escalles Betere Landschapsfoto

Tip 1: Verken de locatie vooraf

Wij gaan nooit zomaar naar een locatie toe. Wat we minimaal willen weten is hoe we er moeten komen en waar we kunnen parkeren. Verder bekijken we ook welke foto’s er eerder zijn gemaakt. Dat kan al heel eenvoudig door Google te raadplegen. We zien dat meer als een start voor wat we zelf willen fotograferen.

Daarbij leggen we ons niet vast. Ter plaatse kan het licht anders zijn. Of je ontdekt andere interessante onderwerpen. Je zult ons niet snel horen zeggen dat we een onderwerp niet fotograferen omdat we dat al eens eerder hebben gedaan. De omstandigheden zijn altijd anders. En er is met een creatieve techniek of ander standpunt weer een andere interessante foto uit te halen.

Tip 2: Bepaal het tijdstip waarop je gaat fotograferen

Voor het fotograferen van kustlijnen in Nederland is het belangrijk om te weten dat de Noordzeekust op het westen ligt. ’s Ochtends staat de zon achter je. En ’s avonds fotografeer je de zonsondergang tegen het licht in.

Maar met alle meren en eilanden die Nederland rijk is, kun je alle kanten op. Je kunt er verschillende natuurfoto’s maken.

De zonsondergang is supergaaf om te fotograferen. Met een mooie wolken lucht Westkapelle breng je al snel kleur en sfeer in je foto’s. Maar de zonsopkomst is ook heel gaaf om te fotograferen. Je zult wat eerder op moeten staan, maar vaak is het de moeite waard. Natuurfotografie in Nederland is ook op dit gebied veelzijdig.

Tip 3: Fotografeer niet altijd met een groothoek objectief

Een groothoekobjectief is erg populair in de natuurfotografie. Vaak wordt een groothoekobjectief zelfs landschapsobjectief genoemd. Maar andere objectieven – met langere brandpuntafstanden – zijn zeker zo geschikt. Welk objectief je gebruikt is onder andere afhankelijk van:

  • Het landschap voor je
  • Wat je in beeld wilt brengen
  • En je eigen standpunt

Stem om te beginnen daar je objectief en brandpuntafstand op af, ongeacht welk objectief je gebruikt.

DSC4440 Betere Landschapsfoto
Picardië: brandpuntafstand 142mm. Vanwege het harde licht voor een high key beeld gekozen.

Je hoeft echt niet alle objectieven mee te nemen voor het fotograferen van kustlijnen. Probeer je tot één of twee te beperken. Want ook daar zit een uitdaging in. Je kunt zelf op een andere plek gaan staan. Dat biedt ook flexibiliteit.

Tip 3: Maak gebruik van reflecties

Met een polarisatiefilter verminder je reflecties. Vaak wordt het filter gebruikt om het contrast en verzadiging in de lucht te versterken. Wij houden daar minder van. Wij gebruiken het polarisatiefilter juist om schitteringen en reflecties in de voorgrond te verminderen.

In welke mate we de reflectie verminderen, hangt af van de situatie. Soms vinden we een compositie mooier als de reflectie volledig zichtbaar is. En soms kiezen we juist voor een sterkere reductie. Dit kan veel sfeer brengen bij het fotograferen van kustlijnen.

Beterelandschapsfoto kust wkrkshop 1 Betere Landschapsfoto

Tip 4: Een langere sluitertijd laat onbekende dingen zien

Het voordeel van het fotograferen met een lange sluitertijd is dat je iets kunt laten zien wat je met het blote oog niet ziet. Misschien is dat wel juist hét element in natuurfotografie wat wij zo interessant en uitdagend vinden. Je hoeft ‘de werkelijkheid’ niet altijd te registeren. Juist het creatief inzetten van je apparatuur is uitdagend en levert verschillende resultaten op. Ze zullen je niet altijd aanspreken, dat is bij ons ook niet altijd het geval. Maar het houdt je fotografie levendig.

Wil je meer weten over het fotograferen met een lange sluitertijd? Kijk dan eens naar ‘De basis van lange sluitertijdfotografie’. Dit artikel geeft je veel informatie als je geen of weinig ervaring in het fotograferen met lange sluitertijden hebt. Maar ook voor de gevorderde fotograaf die veel met lange sluitertijden fotografeert, is het interessant. Want denk maar eens aan de tips als je ze nodig hebt. En breng alles maar eens samen in één foto.

Tip 5: Neem de tijd op een locatie

En ga niet te snel naar een andere plek. We horen wel eens dat fotografen vier of vijf locaties op één dag proberen te bezoeken. Als je die locaties niet goed kent – en niet weet wat je er wilt fotograferen – zullen je foto’s niet zo mooi zijn.

Neem ruim de tijd voor het fotograferen van kustlijnen. De ene fotograaf zal eerst wat langer om zich heen kijken alvorens de camera te pakken. En een andere fotograaf zal al vrij snel beginnen te fotograferen.

Bij ons leidt een eerste foto vaak tot een iets andere. Met de techniek zit het wel goed. Maar zeker als je bijvoorbeeld met lange sluitertijden fotografeert – of bijvoorbeeld met een kleine scherptediepte – kom je onverwachte elementen in je foto’s tegen. Die kun je uitdiepen.

En ben kritisch op je compositie en eigen positie in een landschap. Daar valt veel winst te behalen. Begin gerust met de regel van derden. Of bekijk ‘Eenvoud in composities’ eens.

Tip 6: Leid het oog van de kijker ergens naar toe

Een foto wordt interessanter als je het oog van de kijker ergens naar toe kunt leiden. Dat kan met een invoerende lijn of een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld stenen of schelpen kunnen al voldoende zijn.

Fotograferen van kustlijnen

Of gebruik het water zelf als invoerende lijn. Dit is een gave uitdaging en werkt heel goed als je dit met lange sluitertijden combineert.

Maar de schaal is wel eens lastig. Als er geen element in de foto wordt opgenomen waarvan we de afmetingen kennen, weet de kijker niet hoe groot of weids het landschap is. Wij vinden dat niet zo erg. Dynamiek, diepte en kleur kunnen al voldoende zijn om een foto interessant te maken.

Tip 7: Draai je camera een kwartslag

Een hele eenvoudige tip is dat je je camera een kwartslag draait. Je kunt dan nog steeds alle andere tips die je in dit artikel krijgt gebruiken. Alleen zorg je ervoor dat je niet ‘onnodig’ veel voorgrond laat zien. En bijvoorbeeld meer de nadruk op de lucht kunt leggen. Dit idee passen wij zelf vaak toe tijdens het fotograferen van kustlijnen.

Bonustip voor het fotograferen van kustlijnen: Vergeet de nabewerking niet

Ok, het is tijd voor weer een bonustip. Je kunt je foto’s nog meer laten spreken door ze in de nabewerking op punten aan te passen. We kiezen er nooit voor om bijvoorbeeld een lucht te vervangen. Als de lucht ons niet bevalt, gaan we nog wel een keer terug.

Wat we met nabewerking bedoelen is het finetunen van bijvoorbeeld:

  • De witbalans en kleuren
  • Contrasten, met name in donkere delen van een foto
  • Het verwijderen van vlekken
  • Met maskers lokale delen van een foto benadrukken of juist minder aandacht geven

Een stukje beeldanalyse is daarvoor nodig. Als je jezelf op dit vlak traint, vraagt de nabewerking niet veel tijd.

Train jezelf in de praktijk

We helpen je graag bij je training. En zorgen er samen voor dat je snel flinke stappen zet en alle elementen bij elkaar laat komen. In de workshops zijn er maximaal 10 deelnemers en je krijgt begeleiding van ons samen. Samen hebben we al meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van natuurfotografen.

Samen met ons kun je je skills op het gebied van compositie en sfeer aanscherpen. Los van regels en uitgangspunten gaan we samen op zoek naar dé foto voor jou. Je kunt ook de focus op lange sluitertijden leggen. Als je nog geen filters hebt, kun je die gewoon gratis van ons lenen.

En als je je zelf – figuurlijk – in kustfotografie wilt onderdompelen kun je meer met de 2-daagse workshop aan de Zeeuwse kust of de 4-daagse workshop aan de Franse Opaalkust.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *