Verbreed je horizon met creatieve landschapsfotografie. Doorbreek de sleur die landschapsfotografie soms kan zijn en maak creatieve landschapsfoto’s. Ontdek 5 tips voor creatieve landschapsfotografie.

Creatieve, out of the box landschapsfotografie

Wij vinden landschapsfotografie helemaal geweldig. Tenminste, meestal. Bijna altijd gaan we met een foto naar huis waar we blij van worden. Soms lukt het niet. Dat kan aan het landschap liggen of het licht. En soms ligt het gewoon aan ons zelf. Het kan van alles zijn, maar vooral de sfeer in de landschapsfoto ontbreekt. Je bent er vast en zeker al vaker tegen aan gelopen. Je kunt teleurgesteld naar huis gaan en je afvragen of je überhaupt nog wel een keer naar die ene plek terug wil gaan. En of landschappen fotograferen wel zo leuk is.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de sleur te doorbreken. Creatieve landschapsfotografie kan net even de reset zijn die je nodig hebt. En vaak levert het mooie creatieve foto’s op. Creatieve landschapsfotografie is vast niet voor iedereen, maar laat je daardoor vooral niet tegenhouden. Heerlijk creatief fotograferen, ‘de regels’ loslaten, de grenzen binnen natuurfotografie opzoeken en met een andere kijk fotograferen, kan nét zijn wat je nodig hebt.

Je krijgt van ons 5 concrete en direct toepasbare praktische tips voor landschapsfotografie zodat jij vanaf nu de sleur kunt doorbreken. Je zult creatieve foto’s maken. En als dat een keer niet lukt heb je vast weer nieuwe energie om een volgende keer verder te gaan. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

Fotograferen in de herfst levert mooie foto's op in Oisterwijk

Tip 1: werk met kleur

Werken met kleur biedt je enorm veel mogelijkheden. Kleur roept vaak een emotie op of brengt sfeer in je foto. Dat zijn 2 elementen die zich moeilijk laten vangen en precies nodig zijn om je foto echt tot leven te laten komen.

Herfst

Je kunt wachten op de herfst. De mooie kleuren komen dan vanzelf. Let er in ieder geval op dat je dan met een polarisatiefilter werkt. Dat geeft net iets meer verzadiging in de kleuren. Maar overdrijf het niet. Toch is dit geen makkelijke manier, want je bent nog steeds op zoek naar een mooie compositie.

Een technisch goed beeld is geschikt om verder uit te werken
Fotograferen in de herfst levert mooie beelden op

Witbalans aanpassen

Ongeacht wat de kleuren in de natuur ook zijn, je kunt er voor kiezen om de witbalans aan te passen. Door met een koelere of juist warmere witbalans te werken krijgt je foto een heel andere uitstraling. Je kunt de herfstkleuren versterken door de witbalans op bewolkt in te stellen. Zorg er in ieder geval voor dat je camera niet op automatische witbalans is ingesteld. De kleuren zullen dan te flets over komen.

Werk met een kleurfilter

Een andere optie is om met een kleurfilter te werken. Dit zijn speciale filters die je voor het objectief plaatst. Het resultaat hoeft niet per se heel natuurlijk te zijn, maar het zorgt er voor dat je ook eens out of the box fotografeert.

Kleur voegt diepte toe

Door met kleur te werken kun je extra diepte in je foto brengen. Denk maar eens aan de kleuren blauw en oranje. Het zijn complementaire kleuren want ze liggen in de kleurcirkel tegenover elkaar. Als bijvoorbeeld je voorgrond warm oranje is en je achtergrond blauw koel, treedt het effect al op. Andersom werkt het natuurlijk ook.

Een rivier in het Lake District in Engeland

TIP 2: Reflecties

Richt je op reflecties. Deze vorm van creatieve landschapsfotografie kun je vaak toepassen, want op veel plaatsen kun je water vinden. Dit kan een regenplas zijn maar ook een meer of een ven. Soms zie je mooie weerspiegelingen in het water.

Een polarisatiefilter is dan wel heel handig. Met dit filter kun je een deel van de reflectie verwijderen. Kijk ook eens naar het artikel ‘Fotograferen van reflecties aan de kust‘. Daar staan nog meer tips in.

ICM foto gemaakt aan de kust

TIP 3: Beweging

Meer abstracte foto’s maak je door beweging toe te voegen. In dit geval gaat het niet om het werken met een lange sluitertijd waardoor je water en lucht als het ware kunt uitsmeren. We bedoelen dat je zelf met de camera gaat bewegen. Die moet je wel goed blijven vasthouden!

Intentional Camera Movement

De beweging die je maakt wordt ook wel ook wel Intentional Camera Movement genoemd. Zo lang je je camera maar goed vast houdt kun je die alle kanten op bewegen. Je zult ontdekken dat er meer bij komt kijken dan alleen even met je camera bewegen. Als je niet weet hoe, wordt fotografie nog minder leuk. De resultaten vallen tegen. En iedere foto is ook nog eens anders. Bij deze techniek werk je met wat langere sluitertijden. Vaak zitten we tussen de halve en 1 seconde.

Wanneer je deze techniek juist toepast, kun je ware kunstwerkjes van bomen, struiken, bladeren en landschappen maken. Zorg er in ieder geval voor dat als je met deze techniek begint, je steeds een gelijkmatige beweging maakt. Je zult de techniek dan sneller onder de knie krijgen.

ICM in het bos

Kijk maar eens naar de foto hierboven. De bomen zijn al bijna kaal en de bladeren liggen op de grond. Deze foto is met een verticale beweging gemaakt. De bomen zijn nog steeds goed herkenbaar, maar het vervreemdende effect is al goed te zien.

TIP 4: Soft Focus

Een andere techniek is soft focus techniek. Misschien is dit wel onze favoriete techniek binnen de creatieve landschapsfotografie. Hiermee kun je een romantisch en dromerig effect in je foto’s brengen. De mate waarin je het soft focus effect toepast bepaalt of je de foto aantrekkelijk vindt om naar te kijken. Dat klinkt logisch want alleen jij bepaalt wat je mooi vindt. Het lastige hierbij is dat er niet 1 instelling is die altijd werkt. Nu is dat in de fotografie ook zo dus experimenteren is ook hier nodig.

Maar het mooie is dat deze techniek in heel veel landschappen en onder vrijwel alle omstandigheden écht iets toevoegt aan je foto’s.

Wat heb je nodig voor soft focus

Er zijn verschillende manieren om het soft focus effect te bereiken:

  • Je kunt met filters werken. Er zijn speciale filters te koop. Het voordeel is dat het effect er al in zit. Het nadeel is dat je weinig flexibel bent.
  • Maar er zijn andere hele goedkope manieren. Je kunt een doorzichtig plastic zakje om het objectief doen of een doorzichtig doekje of panty. Je filter met vaseline insmeren hoor je ook vaak maar is niet de beste tip vinden we. Hoe ver je hier mee gaat en in welke situaties bepaal je zelf.
Soft focus versterkt de romantische sfeer in de herfst

Bonustip 5: Creatieve landschapsfotografie kan altijd!

Het klinkt logisch maar gebeurt bijna nooit. Creatieve landschapsfoto’s kun je altijd maken. De gedachte is dat je er speciale omstandigheden voor nodig hebt. Maar dat is echt niet zo. In hard licht of als het licht vlak is, aan de kust en in de bergen. Of als het mistig is of hard regent. Laat je creativiteit de vrije loop. Je ontdekt vanzelf wat jij mooi vindt en gaat daarmee verder.

Terug naar de bonustip. Fotograferen met beweging en soft focus fotografie kun je ook toepassen in hard licht. Vaak vinden we het contrast te hard en wordt er niet gefotografeerd. Dat is zonde als je op een mooie plek bent. Probeer beide technieken maar eens uit in hard licht. Je zult er best aantrekkelijke foto’s mee maken.

Creatieve landschapsfotografie: gebruik gemaakt van de reflectie, zonneschijn én regen.

Alle effecten zijn echt

Het leuke van deze technieken is dat je ze allemaal ‘in camera’ kunt toepassen. Aan de technieken zelf komt geen Photoshop te pas. Dat is ook niet leuk om te doen vinden we, al vinden we dat iedere foto in de nabewerking kan worden verbeterd. Waar het hier om gaat is dat je je creativiteit triggert door in het veld aan de slag te gaan. Je compositie maak je buiten en ook zorg je ervoor dat je de techniek op orde hebt. Het afwerken van de foto doe je thuis.

Nabewerking is echt nodig in de creatieve landschapsfotografie

Met name bij de soft focus techniek en intentional camera movement lijken de resultaten in eerste instantie tegen te vallen. Je zult dat in veel foto’s terug zien. De foto’s zien er vooral flets uit. Nabewerking in een programma zoals Lightroom is dan noodzakelijk om het resultaat van je scherm te laten springen. Het is eenvoudiger dan je denkt.

Het lukt niet in een keer

Welke techniek je ook toepast, dé topfoto zul je niet in één keer maken. En zelfs als je meerdere foto’s met dezelfde techniek maakt, zijn de resultaten zijn nooit hetzelfde. Je zult ook merken dat het de ene keer beter gaat dan de andere. Maar creatieve landschapsfotografie is leuk en je zult de resultaten vanzelf gaan zien. Toch zijn er een aantal tips en trucs die je kunt toepassen. Wij zijn er om jou te helpen.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

16 Comments for “5 Tips voor creatieve landschapsfotografie

  1. Bedankt voor het delen van deze tips voor het fotograferen van landschappen. Ik wil hier graag beter in worden en ga regelmatig op pad om wat mooie foto’s te maken in de natuur. Ik ga kijken of het mij lukt om met beweging en reflecties te spelen. Ben benieuwd naar het resultaat!

  2. Met jullie tips gaat er wel een nieuwe waaier van mogelijkheden en inspiratie open! Nog een beetje wachten op het goede weer, en ondertussen de batterijen laden. Bedankt!

    • Heel veel plezier met fotograferen Johan. We zeggen altijd dat alle weer goed is om te fotograferen, maar minder regen en minder wind zijn onderhand wel welkom. In de tussentijd werken we nog aan een aantal andere artikelen.

    • Hoi Didier,

      Wij fotograferen altijd op diafragmavoorkeuze, dus A(v). In ons fotografieblog schrijven staan verschillende artikelen hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *